irkowy Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 witam, taki problem - yum nie działa, i w ogóle wszystko co jest związane z paczkami rpm, np polecenie rpm --rebuilddb zawisa. Uruchomienie yuma powoduje odpalenie kilku procesów rpmq i zawieszenie yuma. Pomaga dopiero kill -9. Może mi ktoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 Napisz może więcej szczegółów, na jakim poleceniu zawiesza się yum i co dokładnie z tymi rpm. Napisz też czy aktualizowałeś wcześniej system czy to jest czysta instalka. Co do odbudowy systemu paczek to spróbuj tak: cd /var/lib/rpm cp Packages Packages_old rm __db* rpm --rebuilddb Od razu zaznaczam że to co podałem w code to nie są moje słowa a tylko skopiowałem to sobie w razie kłopotów z rpm. Następnie możesz ściągnąć yuma w paczce np. stąd ftp://ftp.pbone.net/mirror/download.fedor....fc6.noarch.rpm i zainstalować poleceniem rpm -Uvh yum* . Na koniec wrzuć jeszcze raz w konsoli yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 [...]np polecenie rpm --rebuilddb zawisa.To polecenie może trwac nawet kilkanaście minut w zależności od ilości zainstalowanego oprogramowania i szybkości kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Maj 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2007 Yum był zatrzymany, więc można uznać że system to czysta instalka. polecenie rpm --rebuilddb trwało pół dnia i nie kończyło się. pomogło to co polecał thof - dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi