shemkel Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Witam, Mam problemik z pamięciami flash. Do tej pory siedziałem na FC5 i po podłączeniu pendriva był on automatycznie montowany a Xy otwierały okno z pytaniem co chcę z "tym" zrobić. Niestety musiałem wymienić HDD i zainstalowałem FC6 i nie wiem czego zapomniałem lub nie zrobiłem, ale... mogę montować pena poleceniem mount natomiast nie działa automat, a nie ukrywam że było to dla mnie dość DUŻE ułatwienie. Jak mogę to poprawić ? Pozdrawiam, Shemkel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Sprawdź czy masz włączoną usługę autofs. Aktualizowałeś system? Po podłączeniu pamięci zobacz czy ją wykrywa lsusb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shemkel Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 autofs jest włączone, system zaktualizowany, lsusb wykraywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 hmm... używasz gnome? Jeżeli tak to zobacz czy w gnome-volume-properties nie masz odhaczonych opcji automountowania. Sprawdź też czy w logach (/var/log/messages) nie masz jakiś podejrzanych wpisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shemkel Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 używam KDE 3.5.6-0.3.fc6 Fedora-Core Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Nie wiem czy to dobry pomysł, ale może zainstaluj sobie xfce lub gnome. Jeżeli na innym środowisku będzie mountowało to przynajmniej będziesz wiedział gdzie jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 cat /var/log/messages|grep usb I zobaczymy, czy systemowi przypadkiem się ten pendrive nie podba, to sie czasem - ale bardzo rzadko - zdarza niestety. Wtedy do tego pliku wypisuje swoje wyrzuty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shemkel Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 cat /var/log/messages|grep usb: May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver usbfs May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver hub May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new device driver usb May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver libusual May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver hiddev May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver usbhid May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: drivers/usb/input/hid-core.c: v2.6:USB HID core driver May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usb usb2: configuration #1 chosen from 1 choice May 30 11:58:21 MSPL01WS003 kernel: usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2 May 30 11:58:22 MSPL01WS003 kernel: usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice May 30 11:58:22 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver usb-storage May 30 11:59:15 MSPL01WS003 kernel: usb 1-1: USB disconnect, address 2 Jeszce tylko dodam ze plyty CD tez nie montuja sie automatycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Na poczatek pare uwag po podlaczeniu pendriva byl on automatycznie montowany a Xy otwieraly okno z pytaniem co chce z "tym" zrobic.Nie X-y, bo one takich rzeczy nie umieja, nie moga umiec i nie beda umiec, tylko ogólnie mówiac srodowisko. Za wykrycie sprzetu odpowiadaja, mówiac z grubsza, moduly jadra, za obsluge zdarzen -- HAL, za montowanie -- programy robocze systemów desktopowych, np kio_media_mounthelper albo gnome_mount. Sprawdz czy masz wlaczona usluge autofs. Aktualizowales system? Po podlaczeniu pamieci zobacz czy ja wykrywa lsusbautofs to inna bajka. Mozna ja sobie ladnie skonfigurowac, ale nie ma nic do rzeczy z desktopowym mechanizmem montowania. Teraz kilka luznych sugestii. usb jak widac jest wykrywany. Sprawdz (np. w konsoli tail -f /var/log/messages) co sie dzieje w systemie po wykryciu urzadzenia. Czy przydzielany mu jest jakis plik urzadzenia w /dev? pen powinien byc mapowany np. na /dev/sda czy /dev/sdb, inaczej nie ma czego montowac. Jakby nie przydzielal, to trzeba by sprawdzic modul usb-storage i udev-a. Ale mozesz montowac mount-em, wiec zapewne jest OK. W dalszej kolejnosci bym sprawdzal: 1. Czy KDE na nowym, dziewiczym koncie po podlaczeniu napedu wykrywa go i pyta? TAK: szukaj w swojej konfiguracji osobistej KDE NIE: szukaj gdzie indziej 2. Czy GNOME po wlaczeniu opcji automount_media montuje naped samodzielnie? TAK: szukaj w konfiguracji systemowej zwiazanej z KDE NIE: szukaj w konfiguracji systemowej (HAL-a ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 Z tego co widzę, to w logach jest opsiane wykrycie nowego sstemu plików. Więc plik w /dev raczej powinien się pojawić, ale mozę faktycznie warto to sprawdzić. I pamiętajmy o tym, że nawet jak ten plik się tam rzeczywiście pojawi to to jeszcze wcale nie oznacza, że ten system plikó zostanie podmonotwany gdziekolwiek przez cokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shemkel Napisano Czerwiec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2007 grzebiąc po sieci znalazłem poradnik odnośnie Fedory i przy okazji coś co pomogło a mianowicie usunięcie pliku /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi po tym zabiegu wszystko zaczęło działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi