Skocz do zawartości

Flash Usb I Automatyczne Montowanie.

shemkel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problemik z pamięciami flash. Do tej pory siedziałem na FC5 i po podłączeniu pendriva był on automatycznie montowany a Xy otwierały okno z pytaniem co chcę z "tym" zrobić. Niestety musiałem wymienić HDD i zainstalowałem FC6 i nie wiem czego zapomniałem lub nie zrobiłem, ale... mogę montować pena poleceniem mount natomiast nie działa automat, a nie ukrywam że było to dla mnie dość DUŻE ułatwienie. Jak mogę to poprawić ?

Pozdrawiam,

Shemkel

hmm... używasz gnome? Jeżeli tak to zobacz czy w gnome-volume-properties nie masz odhaczonych opcji automountowania. Sprawdź też czy w logach (/var/log/messages) nie masz jakiś podejrzanych wpisów.

cat /var/log/messages|grep usb:

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver usbfs

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver hub

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new device driver usb

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver libusual

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver hiddev

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver usbhid

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: drivers/usb/input/hid-core.c: v2.6:USB HID core driver

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice

May 30 11:30:58 MSPL01WS003 kernel: usb usb2: configuration #1 chosen from 1 choice

May 30 11:58:21 MSPL01WS003 kernel: usb 1-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2

May 30 11:58:22 MSPL01WS003 kernel: usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice

May 30 11:58:22 MSPL01WS003 kernel: usbcore: registered new interface driver usb-storage

May 30 11:59:15 MSPL01WS003 kernel: usb 1-1: USB disconnect, address 2

Jeszce tylko dodam ze plyty CD tez nie montuja sie automatycznie...

Na poczatek pare uwag

po podlaczeniu pendriva byl on automatycznie montowany a Xy otwieraly okno z pytaniem co chce z "tym" zrobic.
Nie X-y, bo one takich rzeczy nie umieja, nie moga umiec i nie beda umiec, tylko ogólnie mówiac srodowisko. Za wykrycie sprzetu odpowiadaja, mówiac z grubsza, moduly jadra, za obsluge zdarzen -- HAL, za montowanie -- programy robocze systemów desktopowych, np kio_media_mounthelper albo gnome_mount.

Sprawdz czy masz wlaczona usluge autofs. Aktualizowales system? Po podlaczeniu pamieci zobacz czy ja wykrywa lsusb
autofs to inna bajka. Mozna ja sobie ladnie skonfigurowac, ale nie ma nic do rzeczy z desktopowym mechanizmem montowania.

Teraz kilka luznych sugestii.

usb jak widac jest wykrywany. Sprawdz (np. w konsoli tail -f /var/log/messages) co sie dzieje w systemie po wykryciu urzadzenia. Czy przydzielany mu jest jakis plik urzadzenia w /dev? pen powinien byc mapowany np. na /dev/sda czy /dev/sdb, inaczej nie ma czego montowac. Jakby nie przydzielal, to trzeba by sprawdzic modul usb-storage i udev-a. Ale mozesz montowac mount-em, wiec zapewne jest OK.

W dalszej kolejnosci bym sprawdzal:

1. Czy KDE na nowym, dziewiczym koncie po podlaczeniu napedu wykrywa go i pyta?

TAK: szukaj w swojej konfiguracji osobistej KDE

NIE: szukaj gdzie indziej

2. Czy GNOME po wlaczeniu opcji automount_media montuje naped samodzielnie?

TAK: szukaj w konfiguracji systemowej zwiazanej z KDE

NIE: szukaj w konfiguracji systemowej (HAL-a ?)

Z tego co widzę, to w logach jest opsiane wykrycie nowego sstemu plików. Więc plik w /dev raczej powinien się pojawić, ale mozę faktycznie warto to sprawdzić. I pamiętajmy o tym, że nawet jak ten plik się tam rzeczywiście pojawi to to jeszcze wcale nie oznacza, że ten system plikó zostanie podmonotwany gdziekolwiek przez cokolwiek.