Skocz do zawartości

Jre

Rekomendowane odpowiedzi

Po wpisaniu komendy uname -a wyskoczylo:

Linux localhost.localdomain 2.6.20-1.2952.fc6 #1 SMP Wed May 16 18:59:18 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux

A ogolem to ja nie sciagalem tylko w sklepie kupilem w gazecie, przejzalem ja ale nie pisze jaka to wersja czy 64 czy 32 bitowa.

Wynika z tego, że masz Fedorę 32 bit, więc Java powinna działać.

Wejdź na konsoli do katalogu /usr/java/jre1.6.0_01/bin i wydaj polecenie:

./ControlPanel

Jak się nie uruchomi, to wklej tu komunikaty, jakie pojawią się na konsoli.

Jeżeli jesteś pewny, że dowiązanie jest ok (ls -n /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so) i w przeglądrce nadal nie ma javy to usuń folder konfiguracyjny mozilli (np. jako zwykły user rm -Rf ~/.mozilla ). U mnie właśnie to pomogło. Opisz jeszcze co się dzieje jak uruchomisz jakąś stronkę wymagającą javy np. przeglądarka się zamyka czy może wypisuje komunikaty w stylu nie "masz odpowiedniej wtyczki". Co do 'alternatives' to możesz tego w ogóle nie ruszać, bo to odnosi się do aplikacji korzystających z javy np. azureus, a nie do samej przeglądarki.

A gdy wchodze na jakas strone pisze zebym pobral wtyczke do przegladarki i jest link tyle ze on mi wchodzi tak jakbym mial windowsa.
To oznacza, że popełniłeś jakiś błąd podczas instalacji javy. Zrób wszystko jak w tym linku http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#java , ściągnij nawet javę Java Runtime Environment (JRE) 5.0 Update 12 , gdzieś cztałem, że java 6 może nie działać na każdej fedorze.

Dobra zrób tak (musi zadzialac :) ): 1.rpm -e jre (dla bezpieczenstwa).

2. Sciagnij Java Runtime Environment (JRE) 5.0 Update 12 (plik jre-1_5_0_12-linux-i586.bin) ze strony http://java.sun.com/javase/downloads/index_jdk5.jsp

3. sh jre-1_5_0_12-linux-i586.bin (mozesz jako zwykly user)

4. Od teraz wszystko jako root mv -f jre1.5* /opt/jre1.5

5. rm -Rf /opt/jre1.6 (czy jak nazwales poprzednia instalacje Javy 6u1)

6. rm /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so

7. ln -s /opt/jre1.5/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/

8. Teraz jako zwykly user rm -Rf ~/.mozilla , mozesz jeszcze sprawdzic dowolnym menagerem plików czy w Twoim folderze nie ma juz katalogu .mozilla

9. Uruchom firefoxa, w przegladarce wpisz about:plugins, zobacz czy znajduje sie wpis dotyczacy javy.

10. Uruchom jakakolwiek stronke wymagajaca javy (nawet czat :P )

EDIT: oj sory, ale chyba sie troche spóznilem. Moze sie komus przyda w przyszlosci.

Miałem podobny problem z firefoxem.

Usunąłem plik /usr/lib/mozilla ale nie wiem czy to było potrzebne. Ale po tym zauważyłem że należy robić dowiązanie symboliczne do pliku firefoxa a nie mozilli. Więc w konsoli jako root wkleiłem:

ln -s /opt/jre1.6/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-2.0.0.4/plugins/libjavaplugin_oji.so

Pomogło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...