Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Amos dzieki za wyczerpujaca odpowiedz ale to znow nie dziala, wszystko sie wykonalo.... zaddnych bledow nic, ale java nie dziala nadal w fire fox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 A nie masz czasem Fedory 64 bit?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Szczeze mowiac mam fedore od niedawna i jestem caly zielony i nie wiem czy mam czy nie.... Jak to sprawdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 A jaki obraz ściągałeś? i386 czy x86_64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Albo tak: uname -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Po wpisaniu komendy uname -a wyskoczylo: Linux localhost.localdomain 2.6.20-1.2952.fc6 #1 SMP Wed May 16 18:59:18 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux A ogolem to ja nie sciagalem tylko w sklepie kupilem w gazecie, przejzalem ja ale nie pisze jaka to wersja czy 64 czy 32 bitowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Wynika z tego, że masz Fedorę 32 bit, więc Java powinna działać. Wejdź na konsoli do katalogu /usr/java/jre1.6.0_01/bin i wydaj polecenie: ./ControlPanel Jak się nie uruchomi, to wklej tu komunikaty, jakie pojawią się na konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Jak się nie uruchomi, to wklej tu komunikaty, jakie pojawią się na konsoli. Co, ja mam wklejis w konsoli sie zadne komunikaty nie pojawiaja tylko tabelka mi sie otwiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Jeżeli jesteś pewny, że dowiązanie jest ok (ls -n /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so) i w przeglądrce nadal nie ma javy to usuń folder konfiguracyjny mozilli (np. jako zwykły user rm -Rf ~/.mozilla ). U mnie właśnie to pomogło. Opisz jeszcze co się dzieje jak uruchomisz jakąś stronkę wymagającą javy np. przeglądarka się zamyka czy może wypisuje komunikaty w stylu nie "masz odpowiedniej wtyczki". Co do 'alternatives' to możesz tego w ogóle nie ruszać, bo to odnosi się do aplikacji korzystających z javy np. azureus, a nie do samej przeglądarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Nie pomoglo wpisanie: rm -Rf ~/.mozilla A gdy wchodze na jakas strone pisze zebym pobral wtyczke do przegladarki i jest link tyle ze on mi wchodzi tak jakbym mial windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 A gdy wchodze na jakas strone pisze zebym pobral wtyczke do przegladarki i jest link tyle ze on mi wchodzi tak jakbym mial windowsa.To oznacza, że popełniłeś jakiś błąd podczas instalacji javy. Zrób wszystko jak w tym linku http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#java , ściągnij nawet javę Java Runtime Environment (JRE) 5.0 Update 12 , gdzieś cztałem, że java 6 może nie działać na każdej fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Czerwiec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Dziekuje ci thotf i wszystkim ktorzu prubowali mi pomoc. Dziala, i to dzieki tej stronie co mi podales (totf) chyba miales racje ze na niektorych fedorach java 6 nie dziala. THX i ocenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Dobra zrób tak (musi zadzialac ): 1.rpm -e jre (dla bezpieczenstwa). 2. Sciagnij Java Runtime Environment (JRE) 5.0 Update 12 (plik jre-1_5_0_12-linux-i586.bin) ze strony http://java.sun.com/javase/downloads/index_jdk5.jsp 3. sh jre-1_5_0_12-linux-i586.bin (mozesz jako zwykly user) 4. Od teraz wszystko jako root mv -f jre1.5* /opt/jre1.5 5. rm -Rf /opt/jre1.6 (czy jak nazwales poprzednia instalacje Javy 6u1) 6. rm /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so 7. ln -s /opt/jre1.5/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/ 8. Teraz jako zwykly user rm -Rf ~/.mozilla , mozesz jeszcze sprawdzic dowolnym menagerem plików czy w Twoim folderze nie ma juz katalogu .mozilla 9. Uruchom firefoxa, w przegladarce wpisz about:plugins, zobacz czy znajduje sie wpis dotyczacy javy. 10. Uruchom jakakolwiek stronke wymagajaca javy (nawet czat ) EDIT: oj sory, ale chyba sie troche spóznilem. Moze sie komus przyda w przyszlosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maariusz Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Miałem podobny problem z firefoxem. Usunąłem plik /usr/lib/mozilla ale nie wiem czy to było potrzebne. Ale po tym zauważyłem że należy robić dowiązanie symboliczne do pliku firefoxa a nie mozilli. Więc w konsoli jako root wkleiłem: ln -s /opt/jre1.6/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-2.0.0.4/plugins/libjavaplugin_oji.so Pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi