Gość rgabrysiak Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Witam wszystkich Ściągnąłem sterowniki ze strony NVIDIA wyłączyłem X zainstalowałem stery i niby wszystko ok ale przy każdym uruchmienu wyświetla mi się komunikat o żle skonfigurowanym X Wklejam zawartość pliku xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1280x720" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Jakie distro FC 7? jaki sterownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Fedora 7 sterownik NVIDIA-Linux-x86-1.0-9755-pkg1.run Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Fedora 7 sterownik NVIDIA-Linux-x86-1.0-9755-pkg1.run To nie wiem bo z tego sie sterowników nie isntaluje. Instaluje sie gotowe paczki np. z ATRPMS albo Livna. Jeśli z livny to w RPM-ie jest błąd i pomaga wyłączenie selinuxa albo z forum angielskiego post http://forum.fedoraforum.org/showthread.ph...age=2&pp=15 (Final Zone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Pobralem sterowniki ze strony NVIDIA i zainstalowalem wylaczajac wczesniej X tak robilem w Fedora 6 i wszystko bylo ok Jesli jest jakis skuteczny sposób na postawienie tych steról to bardzo prosze o pomoc Ps. próbowalem zrobic tez to co na forum które podajesz ale niestety moja wiedza nie wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#nvidia to dla 6 co prawda ale też zadziała w 7. Oczywiście Livne musisz dodać dla 7. po tym zmień to co ci podałem na tym angielsko jezycznym forum. jesli nie umiesz na tyle angielskiego to ci to moge przetlumaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 ok zainstalowanie sterółw z livny to nie problem ,problem co dalej próbowałem już zgodnie z tym info ale coś nie działa (pewnie coś pomieszałem) jeśli można to bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Po instalacji kmod-nvidia z repo livna mozemy doswiadczyc komunikatów Udeva przy starcie o nie moznosci utworzenia urzadzen. Jest to wina sterownika z livny który uzywa przestarzalego sposobu nalezy. Z terminala z uprawnieniami root 1)Utworzyc plik /etc/udev/makedev.d/60-nvidia.nodes 2)Wyedytowac go i dopisac nvidia0 nvidia1 nvidia2 nvidia3 nvidiactl 3) Zapisac plik 4) Usunac z /etc/udev/devices pliki o nazwach jak powyzej. 5)Zresetowac sie i powinno dzialac. To jest tylko obejscie problemu czekamy na nowa wersje z livny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Czerwiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2007 Dzięki za pomoc komputer już się uruchamia poprawnie tylko nie można włączyć desktop effect ale może nowe repo zz livny załatwi sprawę jeszcze raz serdeczne dzięiki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 A moge prosic o podanie poprawnej składni polecenia w konsoli jesli chce zainstalowac KMOD-NVIDIA-96XX z repo ATRPMS Jak powinna wygladac dalsza czesc polecenia yum install ... stery nvidii z atrpms. Bo u mnie równiez na 7-ce wywaliło po restarcie ze nie moze utworzyc plików NVIDIA1,NVIDIA2,NVIDIA3,NVIDIA4 bo one podonbo juz istnieja . Dlatego na razie wróciłem do CORE6 ale wolałbym 7-ke bo wiadomo , co nowsze to fajniejsze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 yum install ... stery nvidii z atrpms. Bo u mnie równiez na 7-ce wywaliło po restarcie ze nie moze utworzyc plików NVIDIA1,NVIDIA2,NVIDIA3,NVIDIA4 bo one podonbo juz istnieja .Ja te komunikaty po prostu olewam, nie zauważyłem, żeby coś się psuło z tego powodu (mam stery z livny, tzn. paczkę z livny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2007 Ale grafika nie wstaje Karliku !! Jak wiec moge to olewac :?: A polewcenie startx nic nie daje !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Czerwiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2007 DAREK WL. Najprostszym sposobme na poprawne zainstalowanie sterów NVIDIA jest wydanie w konsoli polecenia yum install kmod-nvidia oczywiście wcześniej trzeba dodać repo livny.Ja tak zrobiłem i nie mam żadnych problemów Beryl śmiga ąż miło.Na początku próbowałem zainstalować stery pobrane ze strony NVIDA ale co z tego wyszło nie będę pisać Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2007 [...]z repo ATRPMSSądzę, że Twoje problemy wynikają głównie z wyboru repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2007 Sądzę, że Twoje problemy wynikają głównie z wyboru repozytorium. Ano nie wiem. Sterownik Livny nadal smieci w /etc/udev/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi