Amos Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 Od lat (czyli od czasu instalacji FC4 - mej pierwszej Fedory) uzywam Kyuma jako najwygodniejszej przegladarki fedorowych repozytoriów. W FC4, FC5 i FC6 nie bylo z nim najmniejszych problemów. Natomiast w F7 po kliknieciu na 'List available' i wylistowaniu kilkudziesieciu pakietów pojawiaja sie bledy: *** Traceback (most recent call last): *** File "/usr/bin/yum", line 29, in <module> *** yummain.main(sys.argv[1:]) *** File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 94, in main *** result, resultmsgs = base.doCommands() *** File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 264, in doCommands *** return self.yum_cli_commands[self.basecmd].doCommand(self, self.basecmd, self.extcmds) *** File "/usr/share/yum-cli/yumcommands.py", line 165, in doCommand *** base.listPkgs(ypl.available, 'Available Packages', basecmd) *** File "/usr/share/yum-cli/output.py", line 102, in listPkgs *** self.infoOutput(pkg) *** File "/usr/share/yum-cli/output.py", line 73, in infoOutput *** print _("Description:\n%s") % pkg.description *** UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xb4' in position 109: ordinal not in range(128) I listowanie zostaje zatrzymane. Da sie cos z tym zrobic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmatyja Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Miałem ten sam problem, który właściwie jest chyba związany z yumem. Rozwiązałem go dzisiaj. 1) Ze strony http://rpm.pbone.net/ po zaznaczeniu Fedora Other wyszukujesz plik: yum-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm i ściągasz go, a następnie plik yum-updatesd-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm. 2) W konsoli wchodzisz na konto roota (przez su <enter> i podajesz hasło dla roota) 3) Wpisujesz: rpm --nodeps -Uhv yum-updatesd-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm <enter> a następnie rpm -Uhv yum-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm <enter> Nie instalowałem jeszcze niczego nowego (pisze na gorąco) ale opcja 'List available' działa. Po uaktualnieniu systemu przez 'System->Aktualizator oprogramowania' nic nie mam do aktualizacji i po kliknięciu 'List updates' nic się na liście nie pojawia, ale jest bez błędu. Natomiast problem jest teraz przy 'List installed', gdzie yum się wysypuje: UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 19: ordinal not in range(128) Może przy następnym uaktualnieniu to poprawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Czerwiec 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Czyli problem pozostaje de facto ten sam, tylko przy innej liście. Nie warto się więc bawić, można przecież korzystać z piruta. Poza tym opcja --nodeps mi się zdecydowanie nie podoba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 1) Ze strony http://rpm.pbone.net/ po zaznaczeniu Fedora Other wyszukujesz plik:Sugerowałbym jednak yum update yum yum-updatesd --enablerepo=updates-testing A jeśli za pomoca RPM, to wykorzystanie klucza "--nodeps" nie jest dobrym pomysłem. Faktem jest, że Kyum pewnie poprawią za jakiś czas. A na razie można spokojnie korzystać z Yumex - znaczna poprawa szybkości w porównaniu z wersją z FC6. Sam problem jest raczej w kyum ew. w pythonie niz w yum. U mnie wszystko działa OK tzn."List Available" wyświetla pełna listę pakietów yum-3.2.0-1.fc7 kyum-0.7.5-4.fc6 python-2.5-12.fc7 Ciekawe, że Kyum zainstalowałem przy pomocy Yuma i weszła wersja dla FC6 jak widać. Czyli pakiet jest stary i ma pewne prawo się sypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz77 Napisano Lipiec 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2007 Witam A probowaliscie zmienic kodowanie dla calej Fedory w pliku /etc/sysconfig/i18n ??? ja mam tam tylko wpisy: LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" i yumex mi dziala, kyum pewnie tez bedzie dzialac Jedynie to kodowanie stron WWW w firefoxie trzeba zmienic zeby dalo sie podpisywac przelewy elektroniczne w bankowosci internetowej. Reszta dziala ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi