Skocz do zawartości

Kyum

Amos

Rekomendowane odpowiedzi

Od lat (czyli od czasu instalacji FC4 - mej pierwszej Fedory) uzywam Kyuma jako najwygodniejszej przegladarki fedorowych repozytoriów.

W FC4, FC5 i FC6 nie bylo z nim najmniejszych problemów. Natomiast w F7 po kliknieciu na 'List available' i wylistowaniu kilkudziesieciu pakietów pojawiaja sie bledy:

*** Traceback (most recent call last):
***   File "/usr/bin/yum", line 29, in <module>
***     yummain.main(sys.argv[1:])
***   File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 94, in main
***     result, resultmsgs = base.doCommands()
***   File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 264, in doCommands
***     return self.yum_cli_commands[self.basecmd].doCommand(self, self.basecmd, self.extcmds)
***   File "/usr/share/yum-cli/yumcommands.py", line 165, in doCommand
***     base.listPkgs(ypl.available, 'Available Packages', basecmd)
***   File "/usr/share/yum-cli/output.py", line 102, in listPkgs
***     self.infoOutput(pkg)
***   File "/usr/share/yum-cli/output.py", line 73, in infoOutput
***     print _("Description:\n%s") % pkg.description
*** UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xb4' in position 109: ordinal not in range(128)

I listowanie zostaje zatrzymane.

Da sie cos z tym zrobic??

• 4 weeks later...

Miałem ten sam problem, który właściwie jest chyba związany z yumem. Rozwiązałem go dzisiaj.

1) Ze strony http://rpm.pbone.net/ po zaznaczeniu Fedora Other wyszukujesz plik:

yum-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm i ściągasz go,

a następnie plik yum-updatesd-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm.

2) W konsoli wchodzisz na konto roota (przez su <enter> i podajesz hasło dla roota)

3) Wpisujesz: rpm --nodeps -Uhv yum-updatesd-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm <enter> a następnie rpm -Uhv yum-3.2.1-1.fc7.noarch.rpm <enter>

Nie instalowałem jeszcze niczego nowego (pisze na gorąco) ale opcja 'List available' działa. Po uaktualnieniu systemu przez 'System->Aktualizator oprogramowania' nic nie mam do aktualizacji i po kliknięciu 'List updates' nic się na liście nie pojawia, ale jest bez błędu.

Natomiast problem jest teraz przy 'List installed', gdzie yum się wysypuje:

UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 19: ordinal not in range(128)

Może przy następnym uaktualnieniu to poprawią.

1) Ze strony http://rpm.pbone.net/ po zaznaczeniu Fedora Other wyszukujesz plik:
Sugerowałbym jednak
yum update yum yum-updatesd --enablerepo=updates-testing

:) A jeśli za pomoca RPM, to wykorzystanie klucza "--nodeps" nie jest dobrym pomysłem.

Faktem jest, że Kyum pewnie poprawią za jakiś czas. A na razie można spokojnie korzystać z Yumex - znaczna poprawa szybkości w porównaniu z wersją z FC6.

Sam problem jest raczej w kyum ew. w pythonie niz w yum. U mnie wszystko działa OK tzn."List Available" wyświetla pełna listę pakietów

yum-3.2.0-1.fc7
kyum-0.7.5-4.fc6
python-2.5-12.fc7

Ciekawe, że Kyum zainstalowałem przy pomocy Yuma i weszła wersja dla FC6 jak widać. Czyli pakiet jest stary i ma pewne prawo się sypać.

• 2 weeks later...

Witam

A probowaliscie zmienic kodowanie dla calej Fedory w pliku /etc/sysconfig/i18n ???

ja mam tam tylko wpisy:

LANG="pl_PL.UTF-8"

SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

i yumex mi dziala, kyum pewnie tez bedzie dzialac

Jedynie to kodowanie stron WWW w firefoxie trzeba zmienic zeby dalo sie podpisywac przelewy elektroniczne w bankowosci internetowej. Reszta dziala ok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...