Skocz do zawartości

Fedora 7 + Ati + Beryl = Problem

szymon234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam fedore 7 i zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty ze strony producenta, po odpaleniu beryra nic sie nie dzieje poza tym ze pojawia sie brylant na pasku. Za kazdym razem jak wybieram jako menadzera okien beryla to okienka tylko pomrugaja i znof przelacza sie na metacity. Nie wiem co mam z tym zrobic...

Witam.

Mam fedore 7 i zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty ze strony producenta, po odpaleniu beryra nic sie nie dzieje poza tym ze pojawia sie brylant na pasku. Za kazdym razem jak wybieram jako menadzera okien beryla to okienka tylko pomrugaja i znof przelacza sie na metacity. Nie wiem co mam z tym zrobic...

nieinstalowac sterownikow ze strony producenta ale jechac na darmowych radeon wtedy ladnie beryl smiga na AIXGL . Na tych producenta nie bedzie ci Beryl dzialal, bo nie maja oblugi wlasie AIXGL :)

• 2 weeks later...
a skad wziac te darmowe?? Bo dopiero zaczynam moja przygode z linuxem ;p

Te darmowe sa zainstalowane wraz ze swierzym systemem, wiec problem z szukaniem masz z glowy.

I na nich Beryl smiga az milo :D

Może i beryl działa ale nie ma akceleracji 3d.Wystarczy pobrać i zainstalować repo livna.

http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm

później wydać polecenia jako root

yum install kmod-fglrx

wydać też jako root polecenie

aticonfig –initial

uruchomić ponownie kompa wydać to polecenie

fglrxinfo

Prawidłowy wynik dla karty Radeon 9200 to

display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9250/9200 Series DDR Generic
OpenGL version string: 1.3.1091 (X4.3.0-8.27.6)

To w troche innej formie napisał "Other" w tym temacie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11263 .

Powodem twoich problemów może być następujący fakt:

UWAGA!

Użytkownicy kart graficznych ATI Radeon do karty Radeon 9250 powinni używać otwartych sterowników. Sterowniki takie domyślnie są inicjowane w systemie. Akceleracja sprzętowa działa bardzo dobrze i wspiera takie technologie jak AIGLX (Compiz, Beryl).

Karty od Radeon 9500 są już wspierane przez zamknięty sterownik fglrx. Niestety nie wspierają one technologi AIGLX (Compiz, Beryl).

Źródło

http://poradnik.fedorapl.org/index.html#graficzne

Ja małem podobny problem po zainstalowaniu sterów beryl nie działał a na otwartych zaraz po instalacji f7 wszystko smiga.

pz