Skocz do zawartości

Format Wyświetlania Daty

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Przy instalowaniu Fedory 7 coś chyba poklikałem (nie wiem co :rolleyes:) i mam ustawiony nieco dziwny format daty. Mianowicie: dzień, spacja, miesiąc rzymską(!) cyfrą, spacja, rok. Czyli np. polecenie ls -l .bashrc wyświetla coś takiego:

-rw-r--r-- 1 waldo waldo 176 VII 12 16:18 .profile

co niby ma oznaczać, że plik był zmieniony ostatnio 12 lipca ub. roku o 16:18 - dla mnie nieczytelne.

Podobny format mam w poleceniu date. Wie ktoś może gdzie to zmienić? Przekopałem się przez pliki stref czasowych, plik /etc/sysconfig/clock, polecenia zdump, zic, clock i nic nie mogę znaleźć.

Jak pozbyć się wyświetlania miesięcy rzymską cyfrą? Oczekiwałbym tak jak dotychczas zamiast rzymskich cyfr - trzyliterowych skrótów nazw miesięcy.

Dodaj do pliku ~/.bash_profile poniższe linie:

LC_CTYPE="en_DK.UTF-8"

export LC_CTYPE

Data wyświetlana będzie zgodnie z ISO 8601, tj. w formacie yyyy-mm-dd.

Powyższe ustawienia mają charakter lokalny, dla pojedynczego użytkownika.

Zmianę w całym systemie można wymusić poprzez utworzenie pliku np: 'date_format.sh' z treścią jak wyżej, nadanie mu uprawnień do wykonywania i umieszczenie go w '/etc/profile.d'.

LC_CTYPE="en_DK.UTF-8"
Sprawdzę, ale ta linijka powyżej mi się nie podoba. Co z polskimi literami? Chcę zmienić tylko format daty a nie lokalizację systemu/użtkownika <_<

[EDIT]Muszę coś o tym poczytać :) bo zrobiłem tak:

[waldek@localhost ~]$ export LC_CTYPE=en_DK.UTF-8
[waldo@localhost ~]$ ls -l
razem 64
drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 VI  4 11:51 Dokumenty

czyli bez zmian, ale podążając tym tropem

export LC_CTYPE=en_EN.UTF-8
razem 64
drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 Jun  4 11:51 Dokumenty
...
[waldo@localhost ~]$ ążśźęćółń ĄŻŚŹĘĆÓŁŃ

czyli prawie tak jak chciałem. Teraz jeszcze trzeba zrobić tak, żeby zamiast "Jun" było "Cze". Polskie litery jak widać obecne :)

Czy tych zmian nie można wprowadzić do /etc/sysconfig/i18n? I czy to znaczy, że polska lokalizacja jest schrzaniona? <_< Czy to można gdzieś ustawić "po bożemu"? Będę szukał, ale temat jest aktualny. Jakby ktoś znalazł rozwiązanie to proszę o sygnał.

Mam nadzieję, że to zadziała mi w domu, bo na razie tylko sprawdziłem pod VMWare.

Przepraszam, mój blad, ma byc LC_TIME zamiast LC_CTYPE.
Jedno i drugie prawie dziala, ale "prawie" jak wiemy robi róznice ;) dla "en_EN.UTF-8" zarówno dla LC_CTYPE jak i dla LC_TIME mam miesiac po angielsku. Czyli lepiej, ale nie do konca i mnie to drazni :)

[EDIT]

Proponowane przez Ciebie en_DK juz w sumie lepsze, ale zastanawiam sie wciaz jak zrobic zeby przywrócic format daty taki jaki byl do FC6 wlacznie czyli np. "Cze 7" zamiast "VI 7"

Hmm... Nie mam wcale tych plików :) Istnieje wprawdzie katalog /usr/lib/locale ale zawiera tylko dwa pliki (nie katalogi) locale-archive i locale-archive.tmpl

Ciekawostka, bo pod FC6 sa i zawieraja miesiace pisane slownie. Wystarczy skopiowac odpowiednie katalogi na F7?

[EDIT]No niestety samo skopiowanie nie pomaga :( Czyzbym musial cos sobie doinstalowac? Co?

A skąd ja mam to wiedzieć? pomyślałem, że warto sprawdzić czy jakiś tester-developer nie podszedł na skróty deklarując rzymskie miesiące w locale (to by mu załatwiało szybką lokalizację dla wielu języków jednocześnie).

Nie odpowiem na Twój post dokładniej, bo działam wciąż na 6-tce. Z ciekawości pobrałem glibc-common dla 7-ki, ale zawiera właśnie ten tmpl, który jest jak sądzę rodzajem archiwum uzupełnionego kodem wykonywalnym. I sądziłem, że rozwija się ono do drzewa podczas postinstalacji rpm-a.

Swoją drogą locale w różnych systemach *ux-owych są implementowane w różny sposób.

Więc gdyby się coś zmieniło przy przejściu z 6 do 7, to nie jest bardzo dziwne. Moja sugestia była podyktowana dotychczasowym doświadczeniem z RedHat-a (od RH5 do FC6).

Nie odpowiem na Twój post dokładniej, bo działam wciąż na 6-tce.
Ja też ;) Na razie z dopieszczam F7 "na boku", żeby stała się zdatna dla mnie do użytku. W każdym razie dzięki, bo pchnąłeś moje "śledztwo" na nowy tor.

• 2 weeks later...

Dopiero dzisiaj tu zajrzałem.

Ecik, jesteś wielki :) Dzięki

razem 100
drwxrwxr-x  2 waldo waldo 4096 cze  4 23:37 bin
drwx------  2 waldo waldo 4096 cze  4 23:55 Desktop
drwxr-xr-x  3 waldo waldo 4096 cze  6 20:22 Dokumenty
drwxr-xr-x  2 waldo waldo 4096 cze  4 21:07 Muzyka
drwxrwxr-x 10 waldo waldo 4096 cze 12 19:47 myopt
drwxrwxr-x  2 waldo waldo 4096 cze  5 00:11 Obrazki
drwxr-xr-x  2 waldo waldo 4096 cze  4 21:07 Obrazy