@WalDo Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Przy instalowaniu Fedory 7 coś chyba poklikałem (nie wiem co ) i mam ustawiony nieco dziwny format daty. Mianowicie: dzień, spacja, miesiąc rzymską(!) cyfrą, spacja, rok. Czyli np. polecenie ls -l .bashrc wyświetla coś takiego: -rw-r--r-- 1 waldo waldo 176 VII 12 16:18 .profile co niby ma oznaczać, że plik był zmieniony ostatnio 12 lipca ub. roku o 16:18 - dla mnie nieczytelne. Podobny format mam w poleceniu date. Wie ktoś może gdzie to zmienić? Przekopałem się przez pliki stref czasowych, plik /etc/sysconfig/clock, polecenia zdump, zic, clock i nic nie mogę znaleźć. Jak pozbyć się wyświetlania miesięcy rzymską cyfrą? Oczekiwałbym tak jak dotychczas zamiast rzymskich cyfr - trzyliterowych skrótów nazw miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 a nie ustawil ci aliasu dla ls? <edit date="2007.06.05:14:24"> ls ma opcje --time-style, której nie ma w manualu. Moze gdzies jest ustawiona niestandardowa wartosc dla tej opcji? albo locale? </edit> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Nie ma mowy o aliasie. Wyświetla się podobnie w poleceniu date czy w datach pokazywanych w Midnight Commanderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 Przy instalowaniu Fedory 7 coś chyba poklikałem to nie przypadek ja mam tak samo niestety też szukam pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2007 u mnie to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiefu Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Dodaj do pliku ~/.bash_profile poniższe linie: LC_CTYPE="en_DK.UTF-8" export LC_CTYPE Data wyświetlana będzie zgodnie z ISO 8601, tj. w formacie yyyy-mm-dd. Powyższe ustawienia mają charakter lokalny, dla pojedynczego użytkownika. Zmianę w całym systemie można wymusić poprzez utworzenie pliku np: 'date_format.sh' z treścią jak wyżej, nadanie mu uprawnień do wykonywania i umieszczenie go w '/etc/profile.d'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 LC_CTYPE="en_DK.UTF-8"Sprawdzę, ale ta linijka powyżej mi się nie podoba. Co z polskimi literami? Chcę zmienić tylko format daty a nie lokalizację systemu/użtkownika [EDIT]Muszę coś o tym poczytać bo zrobiłem tak: [waldek@localhost ~]$ export LC_CTYPE=en_DK.UTF-8 [waldo@localhost ~]$ ls -l razem 64 drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 VI 4 11:51 Dokumenty czyli bez zmian, ale podążając tym tropem export LC_CTYPE=en_EN.UTF-8 [waldo@localhost ~]$ ls -l razem 64 drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 Jun 4 11:51 Dokumenty ... [waldo@localhost ~]$ ążśźęćółń ĄŻŚŹĘĆÓŁŃ czyli prawie tak jak chciałem. Teraz jeszcze trzeba zrobić tak, żeby zamiast "Jun" było "Cze". Polskie litery jak widać obecne Czy tych zmian nie można wprowadzić do /etc/sysconfig/i18n? I czy to znaczy, że polska lokalizacja jest schrzaniona? Czy to można gdzieś ustawić "po bożemu"? Będę szukał, ale temat jest aktualny. Jakby ktoś znalazł rozwiązanie to proszę o sygnał. Mam nadzieję, że to zadziała mi w domu, bo na razie tylko sprawdziłem pod VMWare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiefu Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Przepraszam, mój błąd, ma być LC_TIME zamiast LC_CTYPE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2007 Przepraszam, mój blad, ma byc LC_TIME zamiast LC_CTYPE.Jedno i drugie prawie dziala, ale "prawie" jak wiemy robi róznice dla "en_EN.UTF-8" zarówno dla LC_CTYPE jak i dla LC_TIME mam miesiac po angielsku. Czyli lepiej, ale nie do konca i mnie to drazni [EDIT] Proponowane przez Ciebie en_DK juz w sumie lepsze, ale zastanawiam sie wciaz jak zrobic zeby przywrócic format daty taki jaki byl do FC6 wlacznie czyli np. "Cze 7" zamiast "VI 7" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Jakie masz nazwy miesięcy fizycznie wpisane do /usr/lib/locale/pl_PL/LC_TIME i /usr/lib/locale/pl_PL.utf8/LC_TIME ? słowne czy rzymskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Hmm... Nie mam wcale tych plików Istnieje wprawdzie katalog /usr/lib/locale ale zawiera tylko dwa pliki (nie katalogi) locale-archive i locale-archive.tmpl Ciekawostka, bo pod FC6 sa i zawieraja miesiace pisane slownie. Wystarczy skopiowac odpowiednie katalogi na F7? [EDIT]No niestety samo skopiowanie nie pomaga Czyzbym musial cos sobie doinstalowac? Co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 A skąd ja mam to wiedzieć? pomyślałem, że warto sprawdzić czy jakiś tester-developer nie podszedł na skróty deklarując rzymskie miesiące w locale (to by mu załatwiało szybką lokalizację dla wielu języków jednocześnie). Nie odpowiem na Twój post dokładniej, bo działam wciąż na 6-tce. Z ciekawości pobrałem glibc-common dla 7-ki, ale zawiera właśnie ten tmpl, który jest jak sądzę rodzajem archiwum uzupełnionego kodem wykonywalnym. I sądziłem, że rozwija się ono do drzewa podczas postinstalacji rpm-a. Swoją drogą locale w różnych systemach *ux-owych są implementowane w różny sposób. Więc gdyby się coś zmieniło przy przejściu z 6 do 7, to nie jest bardzo dziwne. Moja sugestia była podyktowana dotychczasowym doświadczeniem z RedHat-a (od RH5 do FC6). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 Nie odpowiem na Twój post dokładniej, bo działam wciąż na 6-tce.Ja też Na razie z dopieszczam F7 "na boku", żeby stała się zdatna dla mnie do użytku. W każdym razie dzięki, bo pchnąłeś moje "śledztwo" na nowy tor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Czerwiec 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2007 Mam nadzieję, że to okaże się pomocne: http://ecik.nonlogic.org/blog/wpisy/31-daty-w-f7 ----- Ponieważ po tym patchu rozjechały się polskie litery w "man" w konsoli trzeba jeszcze zastosować się do tego co napisał ecik__ w TYM POŚCIE WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2007 Dopiero dzisiaj tu zajrzałem. Ecik, jesteś wielki Dzięki [waldo@localhost ~]$ ls -l razem 100 drwxrwxr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 23:37 bin drwx------ 2 waldo waldo 4096 cze 4 23:55 Desktop drwxr-xr-x 3 waldo waldo 4096 cze 6 20:22 Dokumenty drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 21:07 Muzyka drwxrwxr-x 10 waldo waldo 4096 cze 12 19:47 myopt drwxrwxr-x 2 waldo waldo 4096 cze 5 00:11 Obrazki drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 21:07 Obrazy drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 21:07 Pobrane pliki drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 21:07 Publiczne drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 6 19:24 Pulpit drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 21:07 Szablony drwxr-xr-x 2 waldo waldo 4096 cze 4 21:07 Wideo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi