Skocz do zawartości

ściąganie P2p Jednocześnie Na Widowsie I (_linuxie_ → Linuksie) ORT

ppatryk52

Rekomendowane odpowiedzi

Już zapoznałem się z Linuxem, i teraz zamierzam zainstalować go na stałe, niestety często muszę też korzystać z windows'a i mam taki problem, ze zarówno tu i tu będę ściągć pliki za pomocą Azereusa i e/amule, czy jest taka możliwość że część tych samych plików będę ściągać na (_linux'ie_ → Linuksie) ORT a część na windows'ie? Podejrzewam że w przypadku Azereusa tego problemu nie ma bo jest to ten sam program, ale co z tym drugim, czy te programy się nie wykluczają, czy może z innych korzystać(jakich)?

załóż sobie parycję fat32

pod windowsem będzie widoczna jako litera ( dziwne )

pod Linuxem łatwo w fstabie podmontujesz ją sobie w [ rw ]

a na marginesie - po co ci osobny Windows ???

ja latam po firmach i jak już muszę dopiąć się do jakiegoś typowo Win32 API badziewia to korzystam z vmware + win2000

pozdro

zybex_pl

Z torrentami nie ma klopotów, gdyz przy starcie sprawdzana jest spójnosc sciaganych plików, czyli jak czesc dociagniesz jednym programem to drugi widzac ze masz juz pewna calosc bedzie ciagnal brakujace czesci. I to nie ma znaczenia jakiego programu uzywasz, tylko plik *.torrent musi byc ten sam. Z amule nie jest tak fajnie.

PS: Czy FAT32 nie ma przypadkiem ograniczenia wielkosci pliku? Bo tak sobie przypominam ze jak ciagnieto pliki iso i byly one zapisywane na FAT, to jakies cyrki wychodzily przy nagrywaniu.

załóż sobie parycję fat32

a nie przejdzie pod ntfs? z pomocą ntfs-3G.

a na marginesie - po co ci osobny Windows ???

ja latam po firmach i jak już muszę dopiąć się do jakiegoś typowo Win32 API badziewia to korzystam z vmware + win2000

w sumie dałeś mi do myślenia z vmware, bo generalnie windows potrzebny mi bo mam sporo projektów w szkole które są typowo pod windows'a lub dużo wygodniej na nim(przynajmniej dla mnie) robi mi się je. vmware rozwiązałby ten problem, choć jeszcze pozostają gierki w które od czasu do czasu gram. Nie byłoby problemu gdyby winda była bardziej przyjazna dla innych systemów i je wykrywała, to najwyżej mógłbym sobie ja w każdym momencie doinstalować, ale z tego co czytałem to są potem problemy jakieś z wykryciem (_linux'a_ → Linuksa) ORT i trzeba sie pobawić.

100% fizyczne ograniczenie to 4GB, ale problem polega glownie na tym ze ze wzgledu na brak jakichkolwiek mechanizmow kontrolnych ten system plikow jest strasznie podatny na bledy. Dlatego tez zapisywanie czegokolwiek wiekszego niz 1GB to masochizm, a wiekszego niz 2GB to... ;)

Pozdro

Fat32 jest podatny na błędy i niekonserwowny zawodzi - ale atutem jest łatwość podmontowania i bezproblemowy tryb rw

gdyby chodziło o dane strategiczne oczywiście wybrałbym inny FS lecz tu chodzi tylko o "swap" dla emula czy innych takich.

Pisałem kiedyś program do zacierania miejsc po skasowanych plikach - generowałem na fat32 pliki o wielkości od 1 klastra do 6gb :) - działało - i nie umierało

pozdro

zybex_pl

[...]generowałem na fat32 pliki o wielkości od 1 klastra do 6gb :) - działało - i nie umierało
Tylko pytanie czy dało się odczytać więcej niż 4GB (4294967296 bajty) ;) Bo jak poszukałem i przeczytałem, to jednak wszystkie źródła twierdzą, że 4GB to max. A słyszałem, że jednak 2GB to maksymalny rozsądny rozmiar pliku na FAT32.

Nie upieram się, bo FAT32 to juz jak dla mnie prehistoria ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...