MitS Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 witam! mam maly problem! otoz nagralem plyte dvd przy pomocy nero i chcialbym ja teraz jakos zamontowac w systemie.... no to robie tak: mount /dev/dvd dvd/ i niestety dostaje taki komunikat: [root@ozyrys Desktop]# mount /dev/dvd dvd/ mount: block device /dev/dvd is write-protected, mounting read-only mount: you must specify the filesystem type [root@ozyrys Desktop]# probowalem z opcja -t vfat ale niestety wywala to: [root@ozyrys Desktop]# mount /dev/dvd dvd/ -t vfat mount: block device /dev/dvd is write-protected, mounting read-only mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/dvd-hdc, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so [root@ozyrys Desktop]# jak zas daje takie cos: dmesg | tail to pokazuje mi: [root@ozyrys Desktop]# dmesg | tail FAT: bogus number of reserved sectors VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev hdc. hfs: can't find a HFS filesystem on dev hdc. hfs: unable to find HFS+ superblock FAT: bogus number of reserved sectors VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev hdc. hfs: unable to find HFS+ superblock hfs: unable to find HFS+ superblock FAT: bogus number of reserved sectors VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev hdc. [root@ozyrys Desktop]# i teraz moje pytanie ... jak mam zamatowac te plytke dvd w moim systemie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2007 dvd na 100% nie masz nagranego w systemie plików fat Powinno w zasadzie samo wykryc i zamontowac plytke w /media.... a jak nie to sprawdz iso... (polecam man mount) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2007 Wg mnie plyta moze byc zamontowana mount: block device /dev/dvd is write-protected, mounting read-onlyStandardowe ostrzezenie. Jesli chcesz sie pozbyc dodaj opcje "-o ro" albo "-r" w poleceniu mount. mount: you must specify the filesystem typeLinux mógl rozpoznac system plików na plycie, ale "nie jest pewien" czy dobrze Dodaj opcje "-t iso9660" - to standard obslugiwany jesli sie nie myle przez wszystkie systemy. Przyczyna komunikatu moze byc fakt, ze na plycie moze byc zawarta informacja nie tylko o iso9660, ale równiez o np. Joliet. [EDIT]zeby uniknac niescislosci, to w poleceniu mount lepiej jest podawac pelna sciezke jako 2. parametr, czyli np. mount /dev/hdc /mnt/dvd zamiast cd /mnt mount /dev/hdc dvd A tu cos o file systemach Joliet i ISO9660 na plytach CD/DVD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Czerwiec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2007 hmmm juz tak w zasadzie probowalem z opcja -o i t iso9660 i jak wydam opcje -t to wywala mi ten blad co powyzej ... [root@ozyrys Desktop]# mount /dev/dvd /home/mits/dvd/ -t iso9660 mount: block device /dev/dvd is write-protected, mounting read-only mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/dvd-hdc, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so no to widze w takim wypadku ze powstal problem ... wiec moze inaczej zapytam ... jak nagrac plyte dvd by taki patent sie nie powtorzyl i system normalnie mi ja matowal ?? dodam ze nie moge uzyc k3b bo cos sie walnelo w nim. a mam jeszcze pytanie .... k3b przy nagrywaniu wywala mi taki komunikat : "Znalezione pliki sa wieksze niz 2gb. Te pliki beda w pelni dostepne tylko jesli plyta bedzie montowana w trybie UDF" teraz pytanie co to jest ten tryb UDF i jak go zamontowac ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 dmesg nie jest bardziej rozmowny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 a mam jeszcze pytanie ....Czy to pytanie o k3b jest związane bezpośrednio z problemem montowania? Pisałeś, że k3b Ci nie działa, więc skąd taki komunikat? Jak w końcu nagrywałeś (jakim programem) tę płytę, która nie chce się zamontować? I może jeszcze z jakiej partycji? Czy to nie był jakiś duży plik/obraz ISO z partycji FAT? Jeśli problem k3b nie jest związany z problemem z montowaniem, to załóż drugi wątek. Na forum obowiązuje zasada (niestety nader często łamana) poruszania jednego problemu w jednym wątku. Inaczej ciężko się połapać kto o czym pisze jeśli temat się rozwinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Dobrze zwraca pponieważ płyta DVD nagrana z plikiem większym niż 2GB bedzie musiała być montowana w trybie UDF. To samo sie tyczy także windowsa. Zresztą nie ma przecież problemów z odczytem płyt DVD pod linuxem u mnie to KDE i HAL montuje automatycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Czerwiec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 tak k3b mi nie dzialalo. Ale udalo mi sie go ponownie skompilowac i ruszyl i od wywalał taką informację jak napisałem powyżej i napisałem w tym temacie bo myślałem że ma cos to wspolnego. co do tego problemu to udalo mi sie zrobic tak ze wszystko ztarowałem i wtedy nagralem juz programem k3b a wczensiej nagrywalem nero linux. W każdym razie nie wiem czemu takie rzeczy sie robiły ale juz jest dobrze po nagraniu programem k3b. Odradzam nero linux Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Odradzam nero linux Po co nero, jak pod linuksa jest kilka fajnych programów. No i nie rozumiem po co kompilujesz k3b zamiast pobrać z repo? Prościej i ma wkompilowane wszystkie potrzebne opcje. Nie dam sobie głowy uciąć, ale pewnie nie miałeś zainstalowanego jakiegoś pliku devel i przez to jedna lub więcej opcji w k3b nie została wkompilowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi