Skocz do zawartości

Brak Miejsca Na Dysku, Przenoszenie Katalogów Na Inne Pratycje

krzysiek82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawdziłem sobie dzisiaj że mam zapełniony dysk w 97% na /

I tutaj moje pytanie home mam na osobnej partycji, czy istnieje możliwość aby inne foldery były na innej partycji?

I ewentualnie jak to zrobić na działającym już systemie bez konieczności reinstalacji.

I najważniejsze jakie foldery można przenieść na inną partycję bez dewastacji systemu.

Z góry dziękuje za porady.

Na początek przyda Ci się jakiś dodatkowy dysk, lub miejsce na dysku już używanym. Jak już to zdobędziesz, to np przenosisz na nową partycję jakikolwiek katalog (no może oprócz /boot i /opt :) bo tym za dużo nie zyskasz). Jak przeniesiesz wszystko to zmieniasz/dodajesz tylko wpis w /etc/fstab odnosnie tego mountpointa i już - jak go zmienić nie mam pojęcia bo mam F7 od kilku godzin i jeszcze nie zdążyłem rozkumać co to jest LABEL w tym pliku...... Po zmianie rebootujesz system i gra ;)

Powodzenia

IMO najlepiej jest przenieść /usr bo tam są wszystkie pakiety i najprawdopodobniej ten katalog najwięcej zajmuje. Co do LABEL to jest to etykieta dysku możesz ją nadać za pomocą polecenia e2label /dev/sdaX <dowolna nazwa> . Ja i tak jestem zwolennikiem wpisów typu /dev/sdaX zamiast np. LABEL=/home .

Przynajmniej napisałbyś co już wykombinowałeś, bo w ciemno to mogę Ci jedynie poradzić wpisać man **** w konsoli. Więc tak:

Na dzień dobry

man fstab

Manuale w fedorze są po polsku więc ze zrozumieniem chyba nie ma problemu? Tam masz wszystko opisane co do czego.

Po krótce:

urządzenie__________punkt montowania__________sys. plików__________opcje_______________info dla dump / fsck
/dev/sdx_________________/usr______________________reiserfs____________noatime,defaults_______1 2

Niestety musiałem znaki tabulacji zastąpić przez '_' bo się zlewało, mam nadzieję że jest to czytelne.

W pierszej kolejności podajesz dysk widoczny w /dev, potem nazwę punktu montowania (przykładowo dalem /usr), potem sys. plików jakim to sformatowałeś (tu także przykład) potem opcje z jakimi ma działać ten sys. plików (też przykład) no i opcje dla programu dump, oraz dla fsck (także przykład). O tym wszystkim dowiesz się z podręcznika systemowego. Na początek polecam:

man fstab
man mount
man dump
man fsck

Dasz radę - powodzenia :)

//edit

Dla przykładu mogę Ci pokazać jak to u mnie wygląda:

#<fs>                    <mountpoint>    <type>          <opts>          <dump/pass>
# ---------------------------------------------------------------------------------
/dev/sda1               /               ext3            defaults,noatime        1 1
/dev/sda2               swap            swap            defaults                0 0
/dev/sda3               /usr            reiserfs        defaults,noatime        0 0
/dev/sda5               /opt            reiserfs        defaults,noatime        0 0
/dev/sda6               /home           xfs             defaults,noatime        0 0
# ---------------------------------------------------------------------------------
tmpfs                   /dev/shm        tmpfs           defaults                0 0
devpts                  /dev/pts        devpts          gid-5,mode=620          0 0
sysfs                   /sys            sysfs           defaults                0 0
proc                    /proc           proc            defaults                0 0

Teraz to już pewnie spoko napiszesz swojego fstaba :), a jak jeszcze coś to pytaj.

//edit 2

Aha, nie doczytałem. Kolejność wpisywania nie ma znaczenia. Możesz sobie swój dysk dopisać po lub przed /home, nie jest to istotne. Ja mam po kolei, bo tak lubie :)

Dzięki poradziłem sobie już dziła. Mój wpis jest następujący:

dev/sd2 /mnt/nowy ext3 defaults 0 0

Jednak gdy chciałem użyć man nazwa polecnia wyskoczył mi następujący błąd:

[root@serwer etc]# man uname

sh: /usr/bin/gunzip: Nie ma takiego pliku ani katalogu

fgets: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Błąd podczas odczytu strony podręcznika /usr/share/man/pl/man1/uname.1.gz

sh: /usr/bin/gunzip: Nie ma takiego pliku ani katalogu

fgets: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Błąd podczas odczytu strony podręcznika /usr/share/man/man1/uname.1.gz

Nie ma strony podręcznika dla uname

[root@serwer etc]#

Pliki ze starej lokalizacji USR już usunięte, co zrobilem żle?, proszę o pomoc

Znaczy /mnt/nowy to Twój nowy dysk i skopiowałeś na niego całego /usr ? To w fstabie nazwij go poprostu /usr. Na Twoim przykładzie:

zmień na

/dev/sd2 /usr ext3 defaults 0 0

I wtedy Twój system będzie to widział jako partycję /usr.

//edit

A tych poleceń nie masz, ponieważ wszystkie te programy znajdowały się na /usr, a teraz jak mu zmieniłeś nazwę na /mnt/nowy to system tego poprostu nie widzi i dlatego tak jest

Tak do katalogu /mnt/nowy skopiowałem cały folder usr, mam jeszcze jedno pytanie, jak wyedytować plik fstab gdy system nie będzie chciał wstać? Próbowałem pod windows z zainstalowanym programem do odczyty partycji ext3 ale jest tylko odczyt a brak zapisu.

Wg mnie najprostszym sposobem jest zastosowanie linków symbolicznych ze starego katalogu na nowoutworzony katalog na innym dysku.

Czyli np.

- mamy podział partycja główna "/", partycja "/home" i "/boot"

- zaczyna brakować miejsca na pratycji "/"

- widzimy że najwięcej miejsca zajmuje katalog "/var"

- zakładamy katalog na już istniejącej partycji (w przykładzie nie mamy dużego wyboru ;) więc na "/home") np.

mkdir /home/nowy_var
cp -pr /var/* /home/nowy_var
rm -rf /var
cd /
ln -s /home/nowy_var /var

Korzyści:

- szybkość i prostota wykonania

- nie zmieniamy nic w fstab

- w każdej chwili możemy przenieść "/var" na inny dysk i zmienić tylko link symboliczny na "/"

Wady:

- przy kopiowaniu partycji "/" musimy pamiętać, aby kopia podążała za dowiązaniami (bo "/var" mamy fizycznie na innej partycji). Z drugiej strony to zaleta, bo kopię możemy podzielić na 2 części - "/" i "/home/nowy_var"

- mamy trochę problemów jeśli korzystamy lub będziemy korzystać z LVM

Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z takiego sposobu, to przypomnę o wykonaniu kopii systemu, a przynajmniej o kopii przenoszonego katalogu przed przystąpieniem do akcji

Tak do katalogu /mnt/nowy skopiowałem cały folder usr, mam jeszcze jedno pytanie, jak wyedytować plik fstab gdy system nie będzie chciał wstać? Próbowałem pod windows z zainstalowanym programem do odczyty partycji ext3 ale jest tylko odczyt a brak zapisu.

Uruchamiasz wtedy sobie kompa jakimkowiek linuksem liveCD, montujesz swój dysk, na którym jest fstab, zmieniasz mu co trzeba i rebootojesz. Z windowsa to ja bym się raczej bał to robić. A fedora chyba na swojej płytce ma coś takiego jak rescuecd czy coś w tym stylu. Nie wiem, nie próbowałem tego co to jest, ale pewnie można to wypróbować.

p.s. @WalDo - kolega krzysiek82 już ten etap ma raczej za sobą...

Zamiast

zmieniłem według zaleceń na:

/dev/sd2 /usr ext3 defaults 0 0

Ale wtedy już sie system nie chciał wczytać.

A moje dowiązanie symboliczne jest takie:

ln -s /mnt/nowy/usr /usr

Kombinuje na różne sposoby i nic, pewnie błąd jest minimalny ale ja nadal błądze.

Proszę jeszcze raz o pomoc.

Po pierwsze co to jest za wpis /dev/sd2 ?? Partycja /mnt/nowy znajduje się na dysku sd2? Nie powinno być raczej sda2 sdb2 sdc2 sdd2 ? Poza tym jak wygląda wynik z polecenia

ls /mnt/nowy

masz tam katalog jeszcze usr, czy wszystkie pliki z /user skopiowałeś od razu do katalogu /mnt/nowy ?

//edit sorry nie doczytałem dobrze końcówki posta.

Więc z tego linka który masz /mnt/nowy/usr do /usr => wynika, że pliki z /usr znajdują się w katalogu /mnt/nowy/usr/, no i oprócz tego masz link z tego do /usr. Więc rozwiązania fstaba są dwa:

1 - /dev/sd2 /mnt/nowy/usr ...............................

2 - /dev/sd2 /usr ...............................................

Co do linków to trochę uważaj bo może Ci parę rzeczy nie działać, ale jak się pobawisz to się przekonasz.

Powodzenia. :)