sorek Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 Witam, mam problem z instalacją i konfiguracją karrty WiFi firmy Atheros w wymienionym w temacie laptopie. Problem jest taki iż... brak sterowników. Szukałem wszędzie jednak systemy które są wydawane z tym laptopem to XP oraz Vista. Dlatego brak sterowników do (_linuxa_ → Linuksa) ORT. A co dopiero do danej dystrybucji czyli Fedory Core 6. Dlatego mam pytanie i proźbę. (_z kąd_ → skąd) ORT mogę pobrać oraz skonfigurować swoje sterowniki do WiFi? Oraz: Jak skonfigurować połączenie by móc przez nie łączyć się przez WiFi z mojego routera. W sumie to router D-Link'a bez WiFi i połączony jest z stacją bazową WiFi firmy Cisco. Proszę o pomoc i z góry dzięĸuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Czerwiec 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2007 Na początku bym pisał do producenta, raz że byś powiadomił że istnieje zapotrzebowanie na takie sterowniki, dwa że "a może by mieli jakieś rozwiązanie". Nie chciało mi się długo szukać ale może to pomoże w końcu Linux to Linux: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2319 PS: http://www.cc-team.org/index.php?name=news&show=1126 tu jest o jakimś błędzie w linuksowym sterowniku więc może na stronie producenta jednak takiż istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2007 Witam! Próbowałeś sterowników madwifi? Te moduły są na livna. Jeśli masz dostęp do sieci to wystarczy: yum install madwifi Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2007 Zainstalowałem sterowniki. Jednnak mam problem z konfiguracją. Gdyż nie mogę wybrać sieci do której mam się połaczyć (u mnie o nazwie "tsunami") dodatkowo by aktuwować usługe trzeba podać stałe IP. Po podaniu stałych dalej nie działa ;/ Dodatkowo, bez połączenia z internetem/ siecią przy włączeniu usluga sendmail nie włącza się i można sobie czekać hoho i jeszcze dłużej. Bardzo bym prosił o nazwe programu który mógłby wyszukać daną sieć. Próbowałem różnych konfiguracji oraz wpisywalem IP na stałe i nic nie podziałało ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 Jeśli używasz KDE to polecam KNetworkManager. Baaaaaaardzo przydatny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 A jeśli używam GNOME? xD Poza tym madwifi został zainstalowany jako Ethernet. A nie jako sieć bezprzewodowa. I nie można znaleźć w liście sterowników do Atheros. Może to jest problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2007 Witam! #iwconfig Pokaże ci interfejsy, które należą (lub nie) do wifi #iwlist interfejs_wifi scan Szuka sieci Niestety używam KDE i KNetworkManager, nie znam narzędzi (graficznych) do konfiguracji wifi pod Gnome. Myślę, że wystarczy poszukać na Googlach. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2007 A jeśli używam GNOME?To zainstaluj sobie KNetworkManager Jest na płycie instalacyjnej. Korzystanie z desktopu Gnome nie uniemożliwia korzystania z aplikacji KDE. No, chyba, że ktoś jest wybitnym purystą desktopowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2007 Niestety komenda iwconfig nie działa (nie wiem czemu). Natomiast KNetworkManager też nie działa. Jest tylko ikonka na dole informująca że nie jest włączony i można go tylko wyłączyć. Nic się nie pojawia. I co ja mam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2007 spróbuj /sbin/iwconfig oraz /sbin/iwlist wlan0 scan lub eth1 zależy jak jest ustawiona Twoja karta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Czerwiec 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2007 Witam! Masz zainstalowany pakiet wireless-tools ? Co to znaczy,że polecenie iwconfig "nie działa"? Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Lipiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 Cudem udalo mi się włączyć KNetworkManager i sieć działa. Dzięki. Niestety, mój router i zarazem stacja bazowa WiFi (Router: D-Link bez WiFi; Stacja Bazowa WiFi: Cisco) nie podają DNS'ów przez co nie można wchodzić na strony. A ustawień DNS'ów w tym programie nie ma. Bo gdy łączyłem się przez LAN podawałem DNS'y w normalniej konfiguracji sieci. Czy jst możliwe wbicie do tych urządzeń na stałe DNS'y (bo w konfiguracji nie znalazłem) oraz czy można to również ustawić w konfiguracji KNetworkManager lub w jakimś pliku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Lipiec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 DNS'y możesz podać w system-config-network, ponieważ są to ustawienia wspólne dla wszystkich interfejsów sieciowych. Musisz zwrócić jedynie uwagę na to, że przy automatycznie pobieranym IP (przez DHCP) powinieneś odznaczyć pobieranie informacji o DNS Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Lipiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 Tak, jednak tam wlaśnie nie mam ustawień tego urządzenia które to KNetworkManager sobie stworzył. Tam mam właśnie to ustawione dla sieci LAN. Jednak jak ustawić dla WiFi skoro nie widać tam tego urządzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Lipiec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2007 Poradziłem sobie z siecią. Zupgradowałem firmware w routerze i wbiłem na stałe DNS'y. Teraz już świetnie chodzi. Temacik można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi