holonmic Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Witam!! Mam duży problem z Sambą. Po udostepnieniu katalogu pod sambą jest on widoczny pod windowsem, można odczytać, ale nie można w tym katalogu nic zapisywać. Dostaje taki komunikat: avc :denied {write} for pid=3582 comm="smbd" smb.conf wygląda następująco [firma] path = /firma read only = no create mode = 777 directory mode = 777 Katalog ma uprawnienia 777 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Dodaj guest ok = yes Tylko wtedy pozwalasz na zapis wszystkim, bez kontroli dostępu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Raczej dodałbym writable = yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Hmm IMO to read only = no wystarcza. Te parametry są równoważne. read only, writable The options read only and writable (also called writeable or write ok ) are really two ways of saying the same thing, but they are approached from opposite ends. For example, you can set either of the following options in the [global] section or in an individual share: read only = yes writable = no If either option is set as shown, data can be read from a share, but cannot be written to it. You might think you would need this option only if you were creating a read-only share. However, note that this read-only behavior is the default action for shares; if you want to be able to write data to a share, you must explicitly specify one of the following options in the configuration file for each share: read only = no writable = yes If you specify more than one occurrence of either option, Samba will adhere to the last value it encounters for the share. Tutaj -> http://us1.samba.org/samba/docs/using_samba/ch06.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Te parametry są równoważne.Zgadza się, ale to chyba wg dokumentacji. Kiedyś się też z takim problemem mocowałem i dopiero wyrzucenie read only=no i dodanie writable=yes pomogło. Oczywiście to mógł być jakiś dziwny przypadek, bo z samby nie korzystam profesjonalnie, a na domowy użytek chciałem, żeby po prostu działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2007 Całkiem możliwe... Ja też mam zupełnie amatorską Sambę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Niestety nic nie pomaga.... Macie jakie jeszcze sugestie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Przed sekcją [firma] utwórz sekcję [global] i daj tam: [global] workgroup = WORKGROUP security = share browseable = yes hostname lookups = no hosts allow = 169.254.0. interfaces = 169.254.0.5/24 Oczywiście wstaw tam Twoje wartości... Grupa robocza, adresy sieciowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Dostaje taki komunikat: avc :denied {write} for pid=3582 comm="smbd" smb.conf wygląda następująco: Dlaczego na komunikat od Selinux-a szukasz gdzie indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Dlaczego na komunikat od Selinux-a szukasz gdzie indziej? Bo juz nie wiem w czym moze być problem.... Jak wiesz co jest nie tak to bede bardzo wdzieczny za sugestie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Lipiec 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 Przed sekcją [firma] utwórz sekcję [global] i daj tam: [global] workgroup = WORKGROUP security = share browseable = yes hostname lookups = no hosts allow = 169.254.0. interfaces = 169.254.0.5/24 Oczywiście wstaw tam Twoje wartości... Grupa robocza, adresy sieciowe. Wszystko w opcji global jest juz skonfigurowane.. Niestety nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Lipiec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2007 nie jestem pewien czy to pomoże ale, mi pomogło zmina kontekstu katalogu : #chcon -R -h -t samba_share_t /twój_udostepniony_katalog pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Lipiec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2007 Spróbuj najpierw ustalić czy to selinux: man getenforce man setenforce pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Lipiec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2007 nie jestem pewien czy to pomoże ale, mi pomogło zmina kontekstu katalogu : #chcon -R -h -t samba_share_t /twój_udostepniony_katalog pozdrawiam Gregor Mnie tez to pomogło!!!! Baaaardzo dziekuję... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lasoty Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 A mnie nie pomogło! chcon: can't apply partial context to unlabeled file /home/leszek/udost/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi