@WalDo Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 Od jakiegoś czasu próbuję skonwertować pliki OGG do MP3 (ewentualnie do WAV, bo potem na MP3 powinno pójść przez lame) Przetestowałem ściągnięte z netu skrypty ogg2mp3, próbowałem skorzystać z oggdec (konwersja do WAV lub surowego RAW) i niestety przy próbie odtwarzania widzę poprawny czas utworu, poprawna częstotliwość, ale... zero dźwięku. Po prostu kilka minut niezłej jakości ciszy Pakiet vorbis-tools (zawierający oggdec) ściągnąlem i zainstalowałem "ręcznie" z CCRMA wget www-ccrma.stanford.edu/planetccrma/mirror/fedora/linux/releases/7/Everything/i386/os/Fedora/vorbis-tools-1.1.1.svn20070412-2.fc7.i386.rpm rpm -Uvh vorbis-tools-1.1.1.svn20070412-2.fc7.i386.rpm Przeczytałem mana do oggdec i sprawa pozornie wygląda na banalną. Polecenie jakim wywołuję oggdec oggdec plik.ogg i mam plik.wav albo do surowego oggdec -R plik.ogg i mam plik.raw Ostatecznie wczytałem OGG do audacity i wyeksportowałem (tym razem z powodzeniem) do MP3, ale utworów (tak naprawdę rozdziałów audiobooka) jest kilka, po kilkadziesiąt minut każdy i wolałbym to zrobć jakimś skryptem z linii komend - wiadomo dlaczego: w tle, nie muszę wczytywać "ręcznie", pilnować czy się wczytało (a na moim staruszku trwa to kilka minut dla pliku ok.30 min. ), potem eksportować do MP3 (to trwa już kilkanaście minut ) itd. Zna się ktoś na tym? jakieś doświadczenia? jakieś pomysły? może są jakieś inne narzędzia, których nie znalazłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 ja konwertuje takie rzeczy przez amaroka musisz tylko doinstalowac skrypt do takiej konwersji. Dla mnie nie to bylo najwygodniejsze co do tej pory znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Sierpień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2007 WalDo, a nie przyszło ci do głowy, żeby użyć sox-a? Jak zainstalujesz lame, będzie obsługiwał również mp3. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2007 WalDo, a nie przyszło ci do głowy, żeby użyć sox-a?Przyszło Czytałem jeden z wcześniejszych Twoich postów gdzie zwracałeś uwagę na ten program, ale jakoś po pobieżnym przeczytaniu "mana" nie ogarnąłem tych wszystkich opcji Teraz spróbowałem najprościej na świecie sox plik.ogg plik.wav lame --cbr -b 64 plik.wav plik.mp3 i poszło. Teraz muszę pokombinować jak to zrobić wyłącznie przy pomocy sox jedną komendą, ale to co już mam na razie mi wystarcza Dzięki za pomoc. [EDIT]Można wykorzystać podstawową cechę linuksa - przetwarzanie strumieniowe sox plik.ogg -t .wav - | lame --cbr -b 64 - plik.mp3 no i teraz jest nieco szybciej Oczywiście mój stary 1GHz Duron ledwie zipie i pracuje na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi