InIrudeBwoy Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Hej. Mam takie plany, chciałbym poznać troszkę inny język niż ten które znam. Chciałbym zapytać o opinię ludzi którzy używali takich języków. Jakie możliwości dają te języki i którego tak naprawdę warto by trochę poznać. Wiem, że mogęłm strzelić jakąś gafę ponieważ nie mam absolutnie żadnego pojęcia o tych językach. Pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2007 Z tych trzech najlepiej znam perla i żałuję Obecnie python robi furrorę w środowisku Linuksowym (a nawet pod Windows kupę python-programów znalazłem). Poświęciłem chwilę czasu na przyjrzenie się temu językowi i naprawdę mi się podoba. Posiada generatory - a ja to uwielbiam. Poza tym ostatnio w polskich WikiBooks pojawiło się tłumaczenie jakieś bardzo znanej książki o tym języku. Polecam Co do rubiego - z pewnością potężne narzędzie. Koledzy pisali w tym projekty i bardzo go sobie chwalili. Zaraz po pythonie właśnie ten język chciałbym przejrzeć (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Chyba mówimy o tej samej książce Ok, jeden głos za Pythonem i Ruby. Dzięki Pat. Czekam na kolejne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Python. Przy krótkim czasie nauki daje ogromne możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djgruby Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Zdecydowanie Perl! (+) Niezwykle łatwy do nauczenia (+) Doskonała dokumentacja (mnóstwo informacji w sieci) (+) Bardzo czytelne komunikaty o błędach oraz ostrzeżeniach (...w Pythonie? zapomnij...) (+) Wkrótce będziemy mieli Perla 6 z dużą liczbą fajnych feature'ów (+) Z tego, co czytałem, jest to chyba najszybszy język skryptowy Nie Python: (-) Znaczące spacje i białe znaki na początku linii (-) Brak odpowiedników "use strict" or "my" znanych z Perla W tej chwili tyle mi przyszło do głowy, ale pewnie jest więcej "za" i "przeciw". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Witam, Następny głos za Pythonem, sam nie umiem ale u mnie na wydziale nauczają pythona cały semestr (obierak) ludzie którzy na to chodzili mówią że warto bo możliwości są ogromne. Czyli tak naprawde nie jeden głos za a dziesiątki głosów za pz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 python jest bardzo fajny, szybko się go można nauczyć(chodzi o składnie) (-) Znaczące spacje i białe znaki na początku linii ja to uważam za jego zaletę, jedynie na początku można mieć z tym problem, ale dzięki tym wcięciom znacznie łatwiej się przegląda kod no i jest przyjemniejsze dla oka a jeśli chodzi o tą książkę na wikibooks to jest to Dive Into Python Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 trochę na marginesie: Dive Into Python to jest dobre jak ktoś już umie programować; ale na zupełny początek polecam http://www.linuxpl.org/teksty/python/instant_hacking.html , mi wystarczyło; no i jest dużo fajnych pythonowych filmów na showmedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymianin Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Hej. Mam takie plany, chciałbym poznać troszkę inny język niż ten które znam. Chciałbym zapytać o opinię ludzi którzy używali takich języków. Jakie możliwości dają te języki i którego tak naprawdę warto by trochę poznać. Wiem, że mogęłm strzelić jakąś gafę ponieważ nie mam absolutnie żadnego pojęcia o tych językach. Pokój A może by tak wziąć się za WebObjects? Zajrzyj na Planeta PHP.pl, Wortal PHP.pl i na Forum PHP.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Z tych trzech najlepiej znam perla i żałuję ale mi się smutno zrobiło a tak serio to jeżeli masz dużo czasu na naukę to poświęć na pythona - duże możliwości, jeżeli natomiast chcesz szybko poznać język który pozwoli Ci pisać przyzwoite i rozbudowane skrypty, to perl jest idealny (troszkę zabrzmiało jak autoreklama ) - jeżeli pisałeś w innych językach to nauka "podstaw" do napisania czegoś zajmie Ci kilka godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Ok. Dzięki za opinie. Wybieram Python. Mam już trochę doświadczenia w programowaniu więc nie będzie źle. Pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Pokójno niezupełnie, bo czeka cię jeszcze wybór edytora do Pytona a to kolejny temat - rzeka; IDLE nie jest na dłuższą metę zbyt wydajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Witam, Wybór edytora jest przecież oczywisty vi pz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scotti Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 no to kwestia interpretera :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 no to kwestia interpretera :] nie zacziłem twojej odpowiedzi, mógłbyś to jakoś rozwinąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi