Skocz do zawartości

Dwa Kernele

P-A-B-L-O

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie problem dotyczy dwóch kerneli, które pokazują mi się podczas wyboru uruchamianego systemu.

Nie pamiętam dokładnie kiedy to się stało:

- albo podczas instalacji sterów ATI co wiąże się z tym że kernel też jest aktualizowany

- druga opcja to przy ponownej instalacji F7.

Pokażę jeszcze dokładne nazwy i wersję kerneli:

kernel        x86_64     2.6.22.1-41.fc7
kernel-xen    x86_64     2.6.20-2925.13.fc7

To są kernele już po zrobionym update. Ale nie wiem dlaczego są dwa.

Wydaje mi się że możnaby jednego wywalić (tego starszego), ale nie wiem jak.

Proszę o pomoc.

[...](chodzby ostatni 33 kernel)
Dokładnie tak. Ja po ostatnich jazdach z "33" ustawiłem nawet pozostawianie ostatnich 4 ;) Dużo miejsca nie zajmie a zawsze to lepiej z menu wybrać niz się bujać w chrootowanie i instalowanie z RPM starej, dobrej wersji.

Czyli co WalDo proponujesz żebym sobie dla bezpieczeństwa zostawił ten stary kernel?
To jest kernel, dzięki któremu możesz korzystać z wirtualizacji. Dobrze jest sobie zawsze zostawiać przynajmniej ostatni działający kernel po aktualizacji (instalacji nowego) jądra. Tak dla bezpieczeństwa :)

kamillys: Nie bawiłem się XEN-em, jedynie zainstalowałem pakiety do obsługi wirtualizacji, zrobiłem to przy instalacji systemu.

A myślisz, że to może być przez wirtualizację?

To jest właśnie spowodowane wirtualizacją, którą zainstalowałeś ;)

Dzięki za wyjaśnienia.

Ale mam jeszcze 2 pytania:

1). W jaki sposób mogę sobie zachować dobrze działającą wersję kernela przed aktualizacją?

2). I w jaki sposób zmienić konfigurację GRUB-a, aby system startował mi z "podstawowego" kernela? (Automatycznie startuje mi z kernel-xen).

1). W jaki sposób mogę sobie zachować dobrze działającą wersję kernela przed aktualizacją?
Bez wnikania w szczeguly i rozpatrywania sytuacji gdy wychodza co najmniej dwa trefne kernele jeden po drugim - nic nie musisz robic, yum sam o to zadba, domyslnie bedzie zatrzymywal zawsze jedna wersje wstecz...

2). I w jaki sposób zmienić konfigurację GRUB-a, aby system startował mi z "podstawowego" kernela? (Automatycznie startuje mi z kernel-xen).
Jak odinstalujesz xena, to menu gruba zostanie automatycznie ustawione na jedyny dostepny w systemie kernel. Po kazdej aktualizacji domyslnym bedzie automatycznie czynione najnowsze jadro...

BTW - o grubie bylo juz *** postow, przejrzyj forum i doczytaj troche o konfiguracji. To naprawde banalnie proste (hint: grub.conf).

Powodzenia