P-A-B-L-O Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 Witam, Tak jak w temacie problem dotyczy dwóch kerneli, które pokazują mi się podczas wyboru uruchamianego systemu. Nie pamiętam dokładnie kiedy to się stało: - albo podczas instalacji sterów ATI co wiąże się z tym że kernel też jest aktualizowany - druga opcja to przy ponownej instalacji F7. Pokażę jeszcze dokładne nazwy i wersję kerneli: kernel x86_64 2.6.22.1-41.fc7 kernel-xen x86_64 2.6.20-2925.13.fc7 To są kernele już po zrobionym update. Ale nie wiem dlaczego są dwa. Wydaje mi się że możnaby jednego wywalić (tego starszego), ale nie wiem jak. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 rpm -e kernel-xen-2.6.20-2925.13.fc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 rpm -e kernel-xen-2.6.20-2925.13.fc7 Albo yum remove kernel-xen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 Dzięki panowie. Mam nadzieję, że wszystko będzie działało poprawnie. I jeszcze jedno: wiecie dlaczego doszło do takiej sytuacji, że pokazały mi się dwa kernele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 To ja się doczepie w temacie. W yum-utils jest polecenie package-cleanup --oldkernels "polecenie usunie wszystkie stare kernele (ale tylko te zainstalowane z RPM-a) i zostawi dwa najnowsze." Czy jest jakiś powód dla którego warto mieć dwa ostatnie kernele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 jesli ci nowy nie dziala to mozesz uruchomic na starszym system, nie raz tak jest (chodzby ostatni 33 kernel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 pablo: bawiłeś się XENem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2007 [...](chodzby ostatni 33 kernel)Dokładnie tak. Ja po ostatnich jazdach z "33" ustawiłem nawet pozostawianie ostatnich 4 Dużo miejsca nie zajmie a zawsze to lepiej z menu wybrać niz się bujać w chrootowanie i instalowanie z RPM starej, dobrej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 Czyli co WalDo proponujesz żebym sobie dla bezpieczeństwa zostawił ten stary kernel? kamillys: Nie bawiłem się XEN-em, jedynie zainstalowałem pakiety do obsługi wirtualizacji, zrobiłem to przy instalacji systemu. A myślisz, że to może być przez wirtualizację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 Czyli co WalDo proponujesz żebym sobie dla bezpieczeństwa zostawił ten stary kernel?To jest kernel, dzięki któremu możesz korzystać z wirtualizacji. Dobrze jest sobie zawsze zostawiać przynajmniej ostatni działający kernel po aktualizacji (instalacji nowego) jądra. Tak dla bezpieczeństwa kamillys: Nie bawiłem się XEN-em, jedynie zainstalowałem pakiety do obsługi wirtualizacji, zrobiłem to przy instalacji systemu. A myślisz, że to może być przez wirtualizację? To jest właśnie spowodowane wirtualizacją, którą zainstalowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 Dzięki za wyjaśnienia. Ale mam jeszcze 2 pytania: 1). W jaki sposób mogę sobie zachować dobrze działającą wersję kernela przed aktualizacją? 2). I w jaki sposób zmienić konfigurację GRUB-a, aby system startował mi z "podstawowego" kernela? (Automatycznie startuje mi z kernel-xen). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 1). W jaki sposób mogę sobie zachować dobrze działającą wersję kernela przed aktualizacją?Bez wnikania w szczeguly i rozpatrywania sytuacji gdy wychodza co najmniej dwa trefne kernele jeden po drugim - nic nie musisz robic, yum sam o to zadba, domyslnie bedzie zatrzymywal zawsze jedna wersje wstecz... 2). I w jaki sposób zmienić konfigurację GRUB-a, aby system startował mi z "podstawowego" kernela? (Automatycznie startuje mi z kernel-xen).Jak odinstalujesz xena, to menu gruba zostanie automatycznie ustawione na jedyny dostepny w systemie kernel. Po kazdej aktualizacji domyslnym bedzie automatycznie czynione najnowsze jadro... BTW - o grubie bylo juz *** postow, przejrzyj forum i doczytaj troche o konfiguracji. To naprawde banalnie proste (hint: grub.conf). Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Sierpień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2007 Jeśli chodzi o konfigurację GRUB-a to poszukam sobie czegoś na forum. Ale jeśli nie chciałbym odinstalować xen-a to czy mogę ustawić startowanie systemu z "podsatawowego" kernela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi