Skocz do zawartości

Problem Z Azureusem

kurzawa

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy uruchamiam Azureusa, program się uruchamia ale się często wyłącza i zawiesza. Kiedy uruchomiłem Azureusa przez konsole otrzymałem coś takiego:

(SWT:4163): Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu obsługującego motyw w module_path: "murrine",
DEBUG::Thu Aug 23 13:31:35 CEST 2007::com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl$8::runSupport::512:
 java.lang.NullPointerException
       at org.gudy.azureus2.ui.swt.updater2.SWTUpdateChecker.initialize(SWTUpdateChecker.j
va:67)
       at org.gudy.azureus2.ui.swt.mainwindow.Initializer$4.started(Initializer.java:258)
       at com.aelitis.azureus.core.impl.AzureusCoreImpl$8.runSupport(AzureusCoreImpl.java:508)
       at org.gudy.azureus2.core3.util.AEThread.run(AEThread.java:69)

#
# An unexpected error has been detected by Java Runtime Environment:
#
#  SIGSEGV (0xb) at pc=0x00000000, pid=4163, tid=3086416784
#
# Java VM: Java HotSpot Client VM (1.6.0_02-b05 mixed mode, sharing)
# Problematic frame:
# C  0x00000000
#
# An error report file with more information is saved as hs_err_pid4163.log
#
# If you would like to submit a bug report, please visit:
#   http://java.sun.com/webapps/bugreport/crash.jsp
#
/usr/bin/azureus: line 18:  4163 Przerwane               LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/eclipse:/usr/lib CLASSPATH=/usr/lib/eclipse/swt-gtk-3.2.jar:`build-classpath bcprov jakarta-commons-cli log4j gtk2.8 glib0.2`:/usr/share/azureus/Azureus2.jar java -Dgnu.gcj.runtime.VMClassLoader.library_control=never -Dazureus.install.path=$APPDIR org.gudy.azureus2.ui.swt.Main "$@"

Co zrobić?

Spróbuj windowsowego Utorrent, działa dobrze pod Wine.
Są klienty pod linuksa. Osobiście polecam Ktorrent - ma ochronę AntyP2P z możliwością aktualizacji blacklisty.

Zretszą poszukaj na forum, bo temat "zastępczych" klientów pojawia się za każdym razem przy okazji problemów z Azorkiem ;)

kurzawa jak bardzo musisz korzystać z Azureusa, to na początek go odinstaluj, potem usuń podkatalog .Azureus (albo .azureus) z domowego, a potem zainstaluj na nowo z yuma.

Pamiętaj, że do działania Azureusa musisz mieć zainstalowaną poprawnie Javę.

kurzawa jak bardzo musisz korzystać z Azureusa, to na początek go odinstaluj, potem usuń podkatalog .Azureus (albo .azureus) z domowego, a potem zainstaluj na nowo z yuma.

Pamiętaj, że do działania Azureusa musisz mieć zainstalowaną poprawnie Javę.

Ale ja mam zainstalowaną paczke rpm z sun jdk-6u2-linux-i586-rpm.bin. I java w przeglądarce mi ładnie śmiga. A jak uruchaiam Azureusa to się uruchamia ale na przykład jak chce uruchomić jakiś torrent i robie przeglądaj to program się wyłącza.

[...] jak chce uruchomić jakiś torrent i robie przeglądaj to program się wyłącza.
No to jak w przeglądarce jest to raczej wszystko powinno być OK. Pozostaje Ci chyba zapytać na forum Azureusa.

Może to coś Ci pomoże http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=161060 - być może ustawienie innej javy jako aktywnej zmieni sytuację. Tylko wtedy pewnie stracisz javę w przeglądarce ;)

@kamillys - Ktorrenta proponowałem już wcześniej. Sam korzystam i jest 10x lepszy od Azora. Gorzej jak ktoś np.ma windy i linucha i na obu korzysta z tych samych katalogów. Wtedy Azureus to jedyne chyba wielosystemowe rozwiązanie dzięki Javie.

A więc ciekawa sprawa z tym Azureusem. Zainstalowałem Azureusa według tej instalacji:

http://azureus.sourceforge.net/howto_linux.php

i program działa bardzo poprawnie. Program zarówno działa poprawnie na obu java-ch:

*  1           /usr/lib/jvm/jre-1.5.0-gcj/bin/java
+ 2           /usr/java/jdk1.6.0_02/jre/bin/java

Jednak Azureus pobrany z yum-a wyłącza się i zawiesza obojętnie na której javie jest uruchomiony. Wie ktoś może dlaczego?

Popatrz sobie tylko jak Azureus windowsowy jest rozwijany, a linuksowa wersja stoi. Teraz nawet windowsowy klient ewoluował na Azureus Vuze

TUTAJ można ściągnąć Azuerusa Vuze dla Linuksa. Jak wolisz standardowy wygląd Azureusa wystarczy w katalogu .../Vuze/Azureus wydać polecenie azureus i masz wersję 3.0.1.6.

U mnie chodzi bez problemu. Jednak podobnie jak WalDo polecam KTorrent, który obecnie jest jak dla mnie najlepszym klientem torrenta dla Linuksa (jedynym problem jest fakt że na niektórych stronach został on zbanowany, a wiadomo, że Azureus obok uTorrent to najpopularniejszy klient torrenta - więc "działa" zawsze)

Jest najnowsza wersja azureusa dla Linuksa. Zaraz będę testował. Można ją pobrać stąd: http://downloads.sourceforge.net/azureus/A...mp;big_mirror=0

Ściągam na nim już kilka godzin i chodzi stabilnie, jak wcześniejszy Azureus na starych Fedorach, a więc chyba będzie ok. Polecam

Nie pisz post pod postem. /Karlik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...