thomas.night Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Panowie, Panie.... jako świeżak na tym forum witam wszystkich Zacznę prosto z mostu... próbuje powoli migrować z Windows XP na Linuksa, wybrałem Fedorę ze względu na popularności distro i mocnych pleców w postaci RHEL. Czy moglibyście mi poradzić jak przyspieszyć start Fedory (FC7 i386). Wyłączyłem kilka usług, jednak nie wiem co można wyłączyć jeszcze... prędkość startu jest wyraźnie wolniejsza niż stuningowanego WinXP SP2. Help plz... [na wyszukiwarce forumowej widziałem posty o podobnej tematyce, jednak żaden z nich nie tyczył sie bezpośrednio mojego pytania] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 jeśli chodzi o usługi, to możesz w tym kreatorku odznaczyć wszystko oprócz iptables (ładuje konfigurację firewalla (chyba, że jesteś offline)), network (nawet jeśli nie korzystasz z internetu) oraz syslog (żebyś wiedzieł czmu co nie działa); system się i tak załaduje, właściwie to i trzy powyższe nie są koniecznie wymagane kiedy już uruchomisz system bez tego całego "badziewia" sprawdź co nie działa i poszukaj usług, które uruchamiają brakującą funkcjonalność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Ja bym jeszcze zostawił audit i cupsd jeżeli masz drukarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 zawsze polecam to: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f7.html i pewnie jest już tego linka pełno na tym forum, gdzieś na tym forum znajduje sie także polska wersja tego czegoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Poza tym co napisali przedmówcy możesz spróbowac ponbawić się programem bootchart. Bardzo ładnie pokazuje co w czasie startu zajmuje najwięcej czasu. Pakiet jest w repozytoriach, strona domowa projektu → http://www.bootchart.org [EDIT]W ciemno dodam, że wyrzucenie rhgb z parametrów kernela znacznie przyspiesza start - zależy tylko czy wolisz mieć szybko czy ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2007 jeśli chodzi o usługi, to możesz w tym kreatorku odznaczyć wszystko oprócz iptables (ładuje konfigurację firewalla (chyba, że jesteś offline)... ... lub za sprzetowym ruterem z wbudowanym firewallem - co nie jest w dzisiejszych czasach czyms wyjatkowym Innymi slowy - jesli do sieci laczysz sie przez sprzetowy ruter/firewall to spokojnie iptables (i to samo dla IPv6) mozesz wylaczyc. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi