Skocz do zawartości

Gnome Zwalnia

lazze

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko czy na moim sprzecie to jest AMD 1.2Ghz ,512Mb ,GeForce 4 64Mb 8xAGP normalne jest że Gnome sie muli...?

Nie dawno przesiadłem się na Fedore 7 i nie powiem, ze wszystkiego ,oprócz szybkosci działania gnome, jest bardziej niż zadowolony, nawet jak wyłączam Compiza to i tak jakoś tak wszystko troche wolno chodzi....

Czy jest jakiś sposob zeby go przyspieszyć? Powyłączałem już nie potrzebne usługi ale i tak muli mimo że dużo ramu jest jeszcze wolne.... czy KDE bedzie chodziło lepiej??

czy KDE bedzie chodziło lepiej??
Nie sądzę. Jest jeszcze "cięższe" od Gnome. Ale przy tych parametrach, które podałeś powinno śmigać. Mam AMD Duron 1GHz, taką samą jak Ty grafikę, nieco > 800MB RAM i Gnome działa bez problemu nawet przy włączonych bajerach typu "kostka".

Faktem jest, że na codzień używam XFCE ;) Lżejsze od Gnome, chociaż żeby dociążyć korzystam z niektórych programów z KDE :) głównie krusader.

Nie sądzę. Jest jeszcze "cięższe" od Gnome. Ale przy tych parametrach, które podałeś powinno śmigać. Mam AMD Duron 1GHz, taką samą jak Ty grafikę, nieco > 800MB RAM i Gnome działa bez problemu nawet przy włączonych bajerach typu "kostka".

Faktem jest, że na codzień używam XFCE ;) Lżejsze od Gnome, chociaż żeby dociążyć korzystam z niektórych programów z KDE :) głównie krusader.

hehe, a ja mam odwrotne wrazenia. mam Centrino Duo, 1 GB ram, Gnome laduje mi sie minute (przy wylaczonych chyba wszystkich mozliwych programach startowych), a KDE 20 sek. natomiast sam Gnome zwalnia przy otwarciu ok. 6 programow (poczta, kadu, firefox), a w KDE tego nie widzialem.

lazze, po prostu zainstaluj i sprawdz sam.

• 2 weeks later...
  • 1 year later...

Jeszcze tego nie sprawdziłem ale czy ten SwiftFox jest naprawdę o wiele szybszy od Firefoxa i nie zamula?

A co jeśli w systemie mi muli (przy chodzeniu po katalogach, czatowaniu na Kadu lub graniu w pasjasa? Mam lapka Medion 9580-A a pod maską tylko P3 1GHz, 256Ramu, dysk 20gb i grafika s3savageMX.....czyja to wina? Ramu czy grafiki, że mi muli (np. po minimalizacji okna system reaguje z opóxnieniem 5 sekund przy czym dysk pracuje na full obrotach)...może to powodować grafika, że nie ma tylko 8MB, czy pamięć? KDE działa mi na minimalnych ustawieniach i tak muli a Gnome też, wyłączyłem wszystkie bajery graficzne.

Moim zdaniem to wina grafiki. Ja również jadę na 1 Gh + 384 Mb (128 Mb więcej od ciebie), grafika to GForce 2MX - 64 Mb (wiadomo jaki to staroć ale jednak 64>8 :rolleyes: ). Używam KDE 4.1.2, dodałem parę plasmoidów - wszystko działa w zadowalającym dla mnie tempie, np: firefox odpala się około 10 sekund i chodzi płynnie i nic nie zamula. Przykładowo: amarok+gimp+firefox z paroma tutorialami - swap zajmuje jakieś 150 MB ale wszystko płynnie działa. Co do SwiftFoxa - nie odczułem żadnej różnicy w porównaniu od FF.