mafja Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 Mam problem chce zainstalować Fedore Core 7. Niestety moja siostra konieczne chce mieć Windowsa ( simsy ), a ja nie wiem co zrobić bo wiem ze w Fedorze da sie dzielić partycje ale słyszałem od znajomego że trzeba podzielić jakimś innym programem bo Windows źle dzieli. Mam prośbę aby ktoś polecił mi jakiś program tego typu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 trzeba podzielić jakimś innym programem Nic nie trzeba po prostu zrób partycję dla Windows, a resztę dysku zostaw niepodzieloną. Oczywiście pamiętaj że najlepiej instalować na początku Windows a potem Fedorę. PS: Ja swoją rodzinę postawiłem przed faktem dokonanym, nie ma Windows bo nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NightFalcon Napisano Wrzesień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2007 Ja do partycjonowania używam zawsze jakiegoś liveCD np. SystemRescueCd, Knoppix, Ubuntu są tam takie programy jak GParted czy QTParted, dzięki którym bez problemu podzielisz dysk. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2007 Ta prezentacja może Ci pomóc → http://storage.dobreprogramy.pl/demonstrac...talacja_low.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black_cat Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 czytałem dokumentację dotyczącą instalacji fedory 7 i znalazłem tam opis tworzenia partycji w czasie instalacji. i tu pojawiło się pytanie. czy wystarczą 3 partycje: partycja z głównym system plików, swap i /home?? w opisie instalacji była mowa o 5 jeżeli dobrze pamiętam: dochodziła jeszcze /boot i /usr. w komputerze mam zainstalowane dwie dystrybucje linuksa. i jedną chciałbym zamienić. myślałem, że będzie można użyć istniejących / i /home dla jednej z dystrybucji. a tu teraz jestem w kropce. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 Na upartego wystarczy samo /, /home i swap nie są konieczne do uruchomienia (tzn. osobne). Jak masz już dwie distro to swap już zapewne masz utworzony, a jak chcesz usunąć jedną dytrybucję to możesz bez problemu użyć / i /home z tamtej. Oczywiście lepiej usunąć wszystko z /, żeby się nie pogryzło coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black_cat Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 czyli, jak rozumiem nie trzeba tworzyć nowych partycji /boot i /usr?? ________________________________ dzięki za odpowiedź, szukałem i znalazłem. wystarczą 3 partycje. tyle tylko, że w miejsce /home jest /boot. http://docs.fedoraproject.org/install-guid...ng-general.html pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 Najważniejsze, żeby oddzielić część użytkownika od systemu, czyli zazwyczaj /home, gdzie są "domki" userów od części gdzie są programy, konfiguracja, jądro itd. To uprzyjemnie życie przy upgrade'ach do kolejnych wersji System stawiasz od nowa a pliki i konfiguracja użytkownika pozostają bez zmian (prawie, ale to już naprawdę szczegóły) Osobiście mam wydzieloną partycję /boot, ale to bardziej z przyzwyczajenia niz z konieczności. Zgadzam się z Karlikiem, że /, /home i kawałek swap wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi