Skocz do zawartości

Kadu I Xmms

mafja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie masz uprawnień powiadasz ;D Instalacja czegokolwiek wymaga zalogowania się na konto root. Wklep w terminalu:

su spyta cię o hasło do konta roota, nie do tego konta na którym siedzisz, potem wklep yum install kadu. Nie wiem co to xmms, ale też wymaga zalogowania na root

A skoro jesteś początkujący, to polecam zacząć od przeczytania tego wątku http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15745 osobiście polecam zacząć od strony poradnika tam wymienionej (po polsku i łopatologicznie)

Podałeś trochę mało informacji - jak chcesz to instalować : yumem, czy poprzez rpm -ivh *.rpm. Niezależnie od sposobu instalacji musisz mieć uprawnienia root, więc instalację zaczynasz od polecenia

su -

Najlepiej jest używać yuma. Instalujesz repozytorium livny(już jako root)

rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm

i "jedziesz" z programami

yum -y install kadu xmms xmms-mp3

Odnośnie xmms - to już nierozwijany staroć, sugerowałbym jakiś inny program, np: bmp, audacious. Instalacja taka jak wcześniej

yum -y install bmp bmp-mp3 audacious audacious-plugins-nonfree-mp3 audacious-plugins-nonfree-wma

Wszystkie dostępne pakiety możesz wyodnie przeglądać uzywając yumex

yum -y install yumex

Aha zakładam że używasz F7, stąd przy instalacji repozytorium livny masz livna-release-7

Ps. Widzę, że odpowiedź się zdublowała, sorki myślałem że wygenerowanie odpowiedzi poszło mi szybko :)

yum -y install kadu xmms xmms-mp3

yum -y install bmp bmp-mp3 audacious audacious-plugins-nonfree-mp3 audacious-plugins-nonfree-wma

yum -y install yumex

bym nie przesadzał z tym -y ale kwestia gustu, co do yumeksa to chyba jest odradzany na forum.

...co do yumeksa to chyba jest odradzany na forum

O tym nie wiedziałem, ale jak ktoś jest nowy, to przynajmniej może w wygodny sposób przejrzeć listę pakietów,w tym przypadku np: pluginów do kadu (yum info kadu* jeszcze jest w miarę czytelne, ale informacja o aktualizacjach przy ich dużej liczbie już nie bardzo)

Może to nie kwestia yumexa, ale sprowadza na użytkownika pewne poczucie bezpieczeństwa, że wszystko się poprawnie zainstaluje i ODINSTALUJE. No i się przejechałem. Zainstalowałem 5 programów, pobawiłem się nimi, stwierdziłem, że ich nie chcę więc je odinstaluje. Przy okazji yumex zabrał ze sobą kilka sporych aplikacji jak evolution i jakiś lab kde, bo stwierdził że biblioteki z kde też nie będę używał. Normalne? Gdybym tego używał to bym się naprawdę zdenerwował... na swoją nieuwagę oczywiście.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...