Skocz do zawartości

Jak Zrobić Wykaz Zainstalowanych Programów

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszedłem na FLUXBOX i mam problem co ja mam zainstalowane :D. Dodałem sobie automatycznie menu GNOME, ale oczywiście jest niepełne. Chciałbym dostać wykaz aplikacji w systemie, ale yum list daje za długi zbiór (poco mi wykaz z bibliotekami), a yum groulist tylko grupy. /usr/bin też za bogato wygląda. Oczywiście mógłbym wrócić na GNOME i ręcznie spisać co mam w menu, czy z yumexa podrązyć, ale może da się zrobić to jakoś szybciej.

Aplikacje z menu gnome + konsolowe (np. gnuplot) + instalowane bez yum.

Może coś takiego?

lista pakietów udostępniających binaria z /usr/bin:

$ rpm -qf `ls /usr/bin/*` | grep -v " " | sort | uniq

/usr/local to osobna sprawa, bo niekoniecznie były instalowane z pakietów.

Z uwzględnieniem zależności, zwłaszcza kaskadowych (np. rozróżnić aplikacje konsolowe i graficzne), tak prosto się raczej nie da -- trzeba by trochę pokombinować.

Wydaje mi się, że musicie najpierw dokładnie określić o co Wam chodzi, co określacie mianem programu a co nie.

borzole pisze, że nie są mu potrzebne biblioteki, kawałek dalej pisze, że w zasadzie to wystarczyłoby mu to co jest w menu Gnome. A poza umieszczonymi w menu Gnome jest jeszcze cała gama programow konsolowych, na które nie zawsze istnieją nakładki GUI. Albo jedna nakładka istnieje na kilka programów albo odwrotnie istnieje kilka nakładek na jeden program. Np. mamy kilka programów (gnome-baker, brasero, k3b) będących właściwie nakładką na cdrecord, mkisofs, dvd+rw-tools i coś tam jeszcze . cdrecord czy mkisofs same w sobie są programami, ale nie są umieszczone w menu Gnome (ani chyba żadnego innego desktopa).

Programem będzie na pewno wszystko co siedzi w /usr/bin ma atrybut wykonywalności i nie jest linkiem lub katalogiem (polecenie ls -l wyświetla coś w rodzaju "-rwxr-xr-x". Do tego dochodzi kilka innych katalogów (/opt, /usr/local/bin i inne) gdzie również można wyszukać programy. Oczywiście program może mieć atrybut wykonywalności, ale nie zawsze można go wywołać bezpośrednio z konsoli, tylko musi go zawołać inny program itd itd

Jak widzicie problem jest dość rozległy.

Tak więc o co Wam chodzi? ;)

Kurde, to jak z siekierą na słońce.

Ja sobie darowałem, jak czegoś będę potrzebował to sobie poszukam czy to mam czy nie. Po kliknięciu 2 razy w konsoli TAB dostaje

[lucas@localhost ~]$ 
Display all 3140 possibilities? (y or n)

to jeśli poświęce 2 minut na zgłębienie każdego z poleceń, łącznie z opcjami to zajmie mi jakieś ...105 godzin. No nie, panowie, komu by się chciało sprawdzać to z ciekawości.

A co do samego polecenia to znalazłem taką konstrukcję (niestety jak zauważył WalDo jeden program może oznaczać wiele komend)

sudo yum list installed i to jest jak na razie najbardziej optymalne rozwiązanie, oczywiście yumex'em będzie łatwiej, ale jak ktoś ma tylko konsole... Przydało by się jeszcze, żeby wyświetlać to w grupach, albo zainstalowane tylko z danej grupy.

albo to było sudo yum info installed nie wiem, bo mi Livna nie działa od paru dni, a nie chce mi się szukać jak się wyłączało repo