Darknek Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 Witam Niby sie przez wifi laczy komenda ifconfig ath0 up potem iwconfig sth0 essid "......" nie pokazuje bledu ale netu jak nie ma tak nie ma Co trzeba jeszcze zrobic :?: Mam F7 i z yum zainstalowane kmod-madwifi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Wrzesień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2007 jak masz laptopa to czasem trzeba jeszcze przycisk nacisnąć a jak to nie pomoże to spróbuj przez tryb graficzny uruchomić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2007 jedyne co mi przychodzi do głowy zabezpieczenia WEP ustawione w punkcje dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Wrzesień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2007 a co to znaczy :?: zabezpieczenia WEP ustawione w punkcje dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Wrzesień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2007 Google, Bracie. WEP (ang. Wired Equivalent Privacy) to standard szyfrowania stosowany w sieciach bezprzewodowych standardu IEEE 802.11. Standard specyfikuje klucze 40- i 104-bitowe, do których w procesie wysyłania ramki dołączany jest wektor inicjujący (IV) o długości 24 bitów. Stąd popularnie mówi się o 64- i 128-bitowych kluczach WEP, ale nie jest to stwierdzenie poprawne technicznie. W rozszerzeniach firmowych tego standardu znaleźć można również klucze o długości 232 bitów (z IV daje to 256 bitów), które jednak z uwagi na znane słabości w doborze IV nie zwiększają w istotny sposób siły kryptograficznej całości rozwiązania. Z uwagi na słabości standardu WEP, IEEE stworzyło najpierw szkielet protokołów uwierzytelniających 802.1x, który umożliwia dobór mechanizmów uwierzytelniania i szyfrowania, a następnie 802.11i, w którym określono m.in. szyfrowanie ramek algorytmem AES i dodanie mechanizmów MIC i TKIP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Wrzesień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2007 a co mi to daje :?: przeciez to tylko belkot o kodowaniu a nie pomysl na rozwiazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2007 daje to, że objawy by się zgadzały - antenka przy komputerze wykrywa sieć i podaje SSID; no i dobrze, bo sieci wifi nie da się fizycznie w żaden sposób ukryć; dlatego jest klucz WEP, żeby nie każdy z laptopem w okolicy mógł korzystać z twojego łącza; problem w tym, że teraz trzeba wpisać ten klucz do komputerka tak, żeby wysyłał go do rutera przy każdy uruchomieniu systemu nie do końca wiem, czy masz własny ruter - jeśli tak, to w jego konfiguracji znajdziesz ten klucz (zazwyczaj 26 cyfr szesnastkowych, czyli 1-10 oraz a-f); jeśli to sieć bezprzewodowa o większym zasięgu, to admin na pewno wie i poda jak ktoś zapomni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Wrzesień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Hmm Sprawdzalem u kumpla. On siedzi na windzie (teraz bedzie jeszcze trudniej go przekonac do Lina ) i podlacza sie bez wpisywania niczego. Winda znajduje siec i myk jest. Ja ze swojego lapka na F7 ni cholery. On nic nie wpisywal, wiec nie mam skad wziac klucza. A chce sie tez naumiec wszedzie podlaczyc. Czy to kawiarenka czy hotel - coraz czesciej maja wifi ale ja sie nie umiem podlaczyc do nich. A ludzie tam pracujacy nie sa w stanie pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Co daje: #iwlist ath0 scanning ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi