Skocz do zawartości

Gphoto2

micek

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

wlasnie przesiadlem sie na Fedore 7 (przedtem FC1) i mnie dopadaja problemyy życia codziennego. Na FC1 mialem skrypcik do sciagania zdjec z aparatu, i wygladal on tak

#! /bin/bash

gphoto2 --auto-detect

gphoto2 --get-all-files

byl w katalogu /bin , wlascicielem byl root i mial prawa 755 i kazdy uzytkownik mogl z niego korzystac i wszystko dzialalo.

na siódemnce nie dzial :-(

pisze cos takiego (gdy uruchamiam jako zwykly user):

Model Port

----------------------------------------------------------

Canon PowerShot G3 (PTP mode) usb:

*** Błąd ***

Wystąpił błąd w bibliotece io ('Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB'): Nie udało się zawłaszczyć interfejsu 0 (Operacja niedozwolona). Należy upewnić się, czy żaden inny program lub moduł jądra (taki jak sdc2xx, stv680, spca50x) nie używa tego urządzenia i mamy prawa odczytu/zapisu do urządzenia.

*** Błąd (-53: 'Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB') ***

kiedy proboje sciagnac fotki jako root wszystko dziala. chmod a+s nic nie daje/zmienia

co jeszcze mozna zrobic?????

pozDRowionka

micek

• 2 weeks later...
Brak uprawnień. Sprawdź uprawnienia na urządzeniu, które jest tworzone po podłączeniu aparatu.

a jak to sprawdzic? ja tego aparatu nie montuje jako usbstorage tylko podlanczam i przez gphoto sciagam. Domyslam sie ze chodzi o uprawnienia skoro root moze a ja nie, ale gdzie zmienic? sudo nic nie daje :-|

pozdro

micek

• 3 months later...

Komuś udało się to rozwiązać? Na aparatach Canon A450 i HP photosmart 433 na F8 i F7 komunkat iż nie można zawłasczyć urządzenia USB. Jak sobie znajde w /dev/bus/usb/ gdzie siedzi i dam pełne prawa rwx for all to działa. Modyfikacje Udev-rules na tryb 666 z fedoraforum nie pomagają. :/