Skocz do zawartości

Wolny Firefox

zyguli

Rekomendowane odpowiedzi

Przesiadłem się ostatnio z Windows i niestety muszę stwierdzić, że Firefox działa mi dużo gorzej od Windowsowego - przy otwartych około 15-20 kartach, muli się jak przy otwartych 100+ w windowsie - może nawet bardziej. Kiedy odpalone mam do pięciu kart, wszystko działa dosyć plynnie. Podejrzewam jakiś związek z ustawieniami pamięci, choć monitor systemu pokazuje zajęcie 31,1 MB pamięci, 122,5 MB pamięci rezydentalnej i 273,6 MB pamięci wirtualnej - nie wiem, która jest istotna w tym przypadku. Mam w komputzerze 512 ramu i Firefox w wersji 2.0.0.5. Co może być przyczyną?

Firefox na te dwie platformy to tak naprawdę dwa różne programy. To samo jest w nich tylko Gecko i obsługa XUL.

Wydajność tego programu była lepsza w Windows odkąd pamiętam - Mozilla 1.1 dzialała szybciej w Windows niż na Linuksie. To jest niestety nie do obejścia - nie pozwala na to architektura. Sprawdzałem FF 3.0 - to samo :(

mój Gmail w Operze ma ładniejsze guziki ;) Wszystko było by ładnie, nawet wszystkie nawyki z firefoxa mógłbym porzucić, jednak jednego nie ścierpię: Google Reader ma niepoprawnie wyświetlane okienko wiadomości. Ponieważ czuję się niejako mentalnie związany z tym programem i nie potrafię się z nim rozstać, ani zamienić to kiszka. Co ciekawe, zaraz po tym okropnym incydencie ;) przeszedłem na Windowsa i sprawdziłem tamtejszą Opere, by ze zdziwieniem stwierdzić, że tu wszystko jest wyświetlane poprawnie. Cholercia, ciągle wiatr w oczy.

Przed chwilą ściągłem i uruchomiłem Firefox 3a7 i widać dużą poprawe w szybkości w porównaniu z 2.

Niestety wtyczki ani słownik nie są jeszcze kompatybilne z tą wersją :(

Ale widać że Firefox idzie w dobry kierunku, więc za jakiś czas jak wyjdzie finalna wersja to będzie śmigać :)

Oto link dla chętnych do przetestowania sobie Firefox 3a7:

http://download.mozilla.org/?product=granp...ux&=en-US

Ja używam firefoxa ściąganego za strony, a nie updatowanego yumem, ponieważ wydaje mi się że działa troche szybciej i ma dodatkową zaletę że nie trzeba czekać,aż zaktualizowana wersja znajdzie się w repozytoriach, ponieważ aktualizator działa. Na pewno o wiele szybciej następuje ponowne uruchomienie przy aktualizacji dodatków - firefox instalowany yumem potrafi u mnie nic nie robić nawet przez minutę po naciśnięciu przycisku uruchom ponownie, a temu ze strony kilka sekund wystarcza do ponownego uruchomienia.

Podobnie z resztą jest z thunderbirdem - ten ze strony szybciej się włącza i nie blokuje się wczytując niektóre emaile, tak jak potrafi ten z repozytoriów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...