zyguli Napisano Wrzesień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Przesiadłem się ostatnio z Windows i niestety muszę stwierdzić, że Firefox działa mi dużo gorzej od Windowsowego - przy otwartych około 15-20 kartach, muli się jak przy otwartych 100+ w windowsie - może nawet bardziej. Kiedy odpalone mam do pięciu kart, wszystko działa dosyć plynnie. Podejrzewam jakiś związek z ustawieniami pamięci, choć monitor systemu pokazuje zajęcie 31,1 MB pamięci, 122,5 MB pamięci rezydentalnej i 273,6 MB pamięci wirtualnej - nie wiem, która jest istotna w tym przypadku. Mam w komputzerze 512 ramu i Firefox w wersji 2.0.0.5. Co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Co może być przyczyną? linux smutna prawda, ale na XP działa szybciej. Nawet po wyłączeniu wszystkiego co uznałem za zbędne do działania i używaniu fluxbox nie uzyskałem lekkości jaką ma Windows. Psiocze tak od jakiegoś czasu, bo Windows się wiesza co parę godzin, a Linux muli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Wrzesień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 hmmm... ale aż tak? Pięciokrotnie mniejsza wydajność!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 Firefox na te dwie platformy to tak naprawdę dwa różne programy. To samo jest w nich tylko Gecko i obsługa XUL. Wydajność tego programu była lepsza w Windows odkąd pamiętam - Mozilla 1.1 dzialała szybciej w Windows niż na Linuksie. To jest niestety nie do obejścia - nie pozwala na to architektura. Sprawdzałem FF 3.0 - to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Wrzesień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2007 No niestety też to zauważyłem. Czasami też strasznie obciąża CPU przy stronach z dużą ilością grafiki i flashu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Wrzesień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Wygląda na to, że trzeba będzie zapoznać się i zaprzyjaźnić z Operą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Wyraźnie szybsza, ale szybko zobaczysz trochę problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 No i nie ma w niej AdBlocka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Da sie załatwić - kolekja dodatków do Opery zaiwera nawet licznik czasu do końca kadencji prezydenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 mój Gmail w Operze ma ładniejsze guziki Wszystko było by ładnie, nawet wszystkie nawyki z firefoxa mógłbym porzucić, jednak jednego nie ścierpię: Google Reader ma niepoprawnie wyświetlane okienko wiadomości. Ponieważ czuję się niejako mentalnie związany z tym programem i nie potrafię się z nim rozstać, ani zamienić to kiszka. Co ciekawe, zaraz po tym okropnym incydencie przeszedłem na Windowsa i sprawdziłem tamtejszą Opere, by ze zdziwieniem stwierdzić, że tu wszystko jest wyświetlane poprawnie. Cholercia, ciągle wiatr w oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Opera 9.23 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Przed chwilą ściągłem i uruchomiłem Firefox 3a7 i widać dużą poprawe w szybkości w porównaniu z 2. Niestety wtyczki ani słownik nie są jeszcze kompatybilne z tą wersją Ale widać że Firefox idzie w dobry kierunku, więc za jakiś czas jak wyjdzie finalna wersja to będzie śmigać Oto link dla chętnych do przetestowania sobie Firefox 3a7: http://download.mozilla.org/?product=granp...ux&=en-US Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 Ja jakoś nie odczułem, ale sprawdziłem nowego Netscape'a. Jest jeszcze wolniejszy od FF 2.0 Programy z tej serii po prostu muszą być powolne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 Ja używam firefoxa ściąganego za strony, a nie updatowanego yumem, ponieważ wydaje mi się że działa troche szybciej i ma dodatkową zaletę że nie trzeba czekać,aż zaktualizowana wersja znajdzie się w repozytoriach, ponieważ aktualizator działa. Na pewno o wiele szybciej następuje ponowne uruchomienie przy aktualizacji dodatków - firefox instalowany yumem potrafi u mnie nic nie robić nawet przez minutę po naciśnięciu przycisku uruchom ponownie, a temu ze strony kilka sekund wystarcza do ponownego uruchomienia. Podobnie z resztą jest z thunderbirdem - ten ze strony szybciej się włącza i nie blokuje się wczytując niektóre emaile, tak jak potrafi ten z repozytoriów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2007 Cóż, wersja z repo to 2.0.0.5-fc7 więc ma na pewno coś "pod system". Jednak sprawdziłaem sam i.... bez różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi