qkiz Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Pierwszy mój post. Taki lamerowaty się czuję - jak już tu jeden ktoś kiedyś pisał... I tak jak on proszę, żeby na mnie nie krzyczeć - prosty człowiek jestem, zaczynam przygodę z FC7 i mam prawo jeszcze nic nie wiedzieć. Albo powiedzmy niewiele - ot, choćby temat liviny już mam za sobą i mogę się bawić yumem bez przeszkód Instalowałem i usuwałem yumem i podstawowe drivery nvidii i wersję 96xx i legacy - zawsze to samo. Przy uruchamianiu nvidia.ko (czy jakoś tak) ma dopisek [zawiódł]. Coś pomożecie? Dodatkowo przy wersji podstawowej i 96xx przy uruchamianiu musiałem ustawiać opcje wyświetlania, w przypadku legacy uruchomił się, ale też napisane było [zawiódł]... A może po prostu ja się nie znam i robię coś niepotrzebnie... Jak nie mam zainstalowanego żadnego z tych trzech driverów, to co to znaczy? Grafika chodzi w trybie podstawowym? Czy tu mam jeszcze jakieś pole manewru? Kolega mi powiedział, że jeszcze mogę jakoś akcelerację uruchomić - to są właśnie te pakiety kmod-nvidia? No to jeśli tak, to co mam zrobić, żeby mi nie "zawodziło" przy uruchamianiu? Z góry dzięki za łagodne potraktowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Skąd pomysł, żeby instalować sterowniki -96xx lub -legacy ? Twoja karta jest stosunkowo nowa i dla niej odpowiednie sterowniki to kmod-nvidia + xorg-x11-drv-nvidia (to drugie yum pociągnie w zależnościach) Ogólnie polecam lekturę: http://poradnik.fedora.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qkiz Napisano Wrzesień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Pomysł się wziął stąd po prostu, że nie zadziałał mi pakiet kmod-nvidia, to i spróbowałem pozostałych dwóch opcji Dzięki za linka. Już to czytałem, ale póki co nie w całości, tylko w tych miejscach, co mnie interesowało: odtwarzanie audio, video, grafika i wine. Ale myślę usiąść jednego razu i w całości to strawić Wróciłem więc do kmod-nvidia i kazałem yumowi zainstalować xorg-x11-drv-nvidia, no to mi powiedział, że to już jest zainstalowane. Obawiam się więc, że nadal będę miał hasło [zawiódł], ale dla pewności zrestartuję się i dam znać co i jak. Tymczasem! Niestety - wciąż [zawodzi]. Ostatnio nie dodałem, ale poniżej tego [zawiódł] są dwie linijki [ostrzeżenie], związane też coś z grafiką, ale nie pamiętam... Jeśli to ważne, to następnym razem postaram się przyjrzeć co to tam dokładnie jest. Coś dalej radzicie? EDYTUJ posty zamiast pisać jeden za drugim. /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Wrzuć wynik polecenia: rpm -qa | grep nvidia Zobaczymy co poinstalowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qkiz Napisano Wrzesień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 xorg-x11-drv-nvidia-100.14.19-1.lvn7 kmod-nvidia-100.14.19-1.2.6.22.5_76.fc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 A cala reszta systemu zupdateowana? Bo mi Twoj problem cos przypomina... tez tak mialem jakis czas temu, ale zniklo po ktoryms z updateow (zupdateowane zostaly prawdopodobnie udev i selinux, ale chyba nie tylko...). No wiec jak - wszystko w systemie w najswiezszych wersjach? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qkiz Napisano Wrzesień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 O aktualizatorze pakietów mowa? No więc tak... Chyba tak. Jak mi się uzbiera około 10, to zawsze aktualizuję. No ale teraz taki kwiatek mi wyskoczył... Odpaliłem kompa i PUP mi mówi, że 1 pakiet do odświeżenia. No to daję mu zastosuj aktualizaję, a on mi mówi, że to chodzi o kmod-nvidia i że nie może, bo: Missing Dependency: kernel-i686 = 2.6.22.7-85.fc7 is needed by package kmod-nvidia Więc tu pewnie gdzieś jest ten pies pogrzebany. Tylko, że... nie wiem co teraz zrobić. Aaaa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Wrzesień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 Najprawdopodobniej właśnie jest na serwery nowe jądro wgrywane. Na livne już zdążyli wciepnąć sterowniki do nowego jądra, ale na serwer z fedorą jeszcze nie wgrali nowych plików (musi zawsze chwile potrwać i czasem są poślizgi międz poszczególnymi repo). W takim przypadku wystarczy trochę poczekać (kilka, kilkanaście minut - czasem trochę dłużej) i będziesz mógł update zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qkiz Napisano Wrzesień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2007 No to chyba trochę dłużej jednak - dziś ten pakiet też próbowałem odświeżyć i to samo mi napisał... Znikam na parę dni dziś wieczorem, mam nadzieję, że jak wrócę, to już problem niejako sam się rozwiąże Do obsługi forum - celowo piszę jeden pod drugim, żeby ktośkolwiek zauważył, że coś nowego w temacie się pojawiło... Proszę nie krzyczeć. Krótko mówiąc - odświeżyłem wszystko co potrafiłem i dalej [Zawiódł] mi ten cały... nvidia.ko czy jakoś... Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły? (Ponownie celowo piszę jeden pod drugim, żeby ktokolwiek zauważył, że problem wciąż istnieje. Proszę nie krzyczeć na mnie...) Ogólnie temat nie ruszył z miejsca. Może poza tym, że teraz przy okazji [Zawiódł] jest napisane mniej więcej, że brakuje "nvidia.ko for 2.6.21-6.fc7xen" i że nie ruszy, dopóki nie będzie czegoś takiego. Panie i Panowie - no nie wierzę, że taki pechowiec jestem, że akurat u mnie nie da się tego zainstalować. Pomóżcie... Temat ruszył z miejsca, więc łączę te posty /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 a nie masz repo livny? ja dokladnie do takiej samej karty pobralem stery z lepo livny... kmod-nvidia - 100.14.19-19.lvn8.i686... co prawda musialem sie pobawic troche w xorg.conf i 2 razy instalowac ow stery ale po drugiej instalacji wszystko zaczelo smigac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 ...brakuje "nvidia.ko for 2.6.21-6.fc7xen" i że nie ruszy, dopóki nie będzie czegoś takiego. No i wszystko jasne... nie ma kmodow (sterownikow) do tej wersji kernela Po co Ci kernel XEN? Jestes pewny, ze wlasnie jego potrzebujesz Zainstaluj najnowszy zwykly kernel (bedzie to prawdopodobnie 2.6.23-8.34.fc7.i686), zrestartuj na tym jadrze po czym zainstaluj kmod-nvidia-100.14.19-1.2.6.23.8_34.fc7.i686.rpm (czyli yum install kmod-nvidia) i po zawodach. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qkiz Napisano Grudzień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Krótko i treściwie. Wzięliście mnie za kogoś, kto się zna. Dodaje mi to skąd inąd, nie ukrywam. Ale "nieco" się pomyliliście "a nie masz repo livny?" Nie wiem?... "Po co Ci kernel XEN? Jestes pewny, ze wlasnie jego potrzebujesz " Nie wiem?... "Zainstaluj najnowszy zwykly kernel (bedzie to prawdopodobnie 2.6.23-8.34.fc7.i686), zrestartuj na tym jadrze po czym zainstaluj kmod-nvidia-100.14.19-1.2.6.23.8_34.fc7.i686.rpm (czyli yum install kmod-nvidia) i po zawodach." Czy mógłbym prosić o instrukcję typu: "uruchom terminal, przerzuć się na su-, wpisz coś-tam-coś-tam, następnie zrestartuj kompa..." itp.??... :/ "Powodzenia" DZIĘKUJĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Ale "nieco" się pomyliliście No to krótko i treściwie: http://poradnik.fedora.pl http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f8/pl/ I po angielsku: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html https://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...uide/index.html https://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...stration_Guide/ https://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...eference_Guide/ A potem pomalutku kombinuj ze sterownikami [EDIT] Czy mógłbym prosić o instrukcję typu: "uruchom terminal, przerzuć się na su-, wpisz coś-tam-coś-tam, następnie zrestartuj kompa..." itp.??... :/Nie, nie mógłbyś prosić. Za to ja bym prosił o: 1.nieużywanie zupełnie bez sensu powiększonej czcionki. Co chciałeś tym podkreślić? 2.u góry ekranu po prawej jest napis mniej więcej taki: Szukaj. Czego szukać to już wiesz - tego czego nie wiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi