bozo2k Napisano Wrzesień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2007 Mam problem. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem systemu Fedora Core 7 i mam problem z odtwarzaniem mp3 (brakuje jakich wtyczek) i divx`a (anaglogicznie; brak kodekow). Czy ktos moze mi pomoc w tej kwestii, tzn skad wziac wtyczki do amarok`a i kodeki pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT (wraz z instrukcja instalacji). Z gory dzieki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GP77 Napisano Wrzesień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2007 Najpierw poczytaj i poszukaj na forum rozwiązań, które juz kikakrotnie sie pojawiały. Tu masz bardzo dobry poradnik http://poradnik.fedorapl.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimis Napisano Październik 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2007 masz racje ten poradnik jest bardzo dobry ale kodeki z tamtej strony są pod fedore 6 a kolega bozo2k i ja potrzebujemy na fedore7. znacie moze kod do dobrych kodekow? Z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Październik 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2007 Kodeki z FC 6 zadziałają na F 7 poza tym jest wersja poradnika dla Fedory 7... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2007 masz racje ten poradnik jest bardzo dobry ale kodeki z tamtej strony są pod fedore 6 a kolega bozo2k i ja potrzebujemy na fedore7 Poradnik jest dla Fedory 7 i jak uważnie go przeczytacie i zrobicie wszystko według instrukcji to będzie działać (poza tym nazwy programów są takie same dla FC6 jak i F7). TUTAJ znajduje się sekcja Binary Codec Packages - sciągacie wersję dla Linuksa, plik nazywa się essential-20071007.tar.bz2 i rozpakowujecie jego zawartość do katalogu /usr/lib/codecs. Na wszeliki wypadek jako root w konsoli dajcie polecenie ln -s /usr/lib/codecs /usr/lib/win32 To powinno załatwić potrzebne kodeki do filmów, bo chyba o to wam chodziło ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimis Napisano Październik 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2007 zrobilem tak jak tam pisze, kodeki sie zainstalowały a filmy mi nie działają. wiecie czemu? mam jeszcze proźbe o kodeki do dzwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Październik 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2007 Napisz coś więcej np. jaki program używasz to może ktoś będzie miał więcej pomysłów na twój problem Ja tam oglądam filmy przez xine a w amarok moduł dźwiękowy mam ustawiony na wyjście xine i wszystko działa:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2007 zrobilem tak jak tam pisze,"tam" tzn. gdzie? Podawane były jak widzę dwa linki. kodeki sie zainstalowałyPo czym to poznałeś? mam jeszcze proźśbe o kodeki do dzwiękuPaczka ze strony mplayera zawiera wszystkie niezbędne kodeki, w tym również do dźwięku. BTW.tam już "jest napisane" a nie dopiero "pisze". I dlaczego boisz się polskich liter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2007 Coś tak czuje, że nie instalowałeś pakietów z livny, więc na wszelki wypadek: 1.Odpalasz konsule i wydajesz polecenie su - 2. rpm -ivh http://livna-dl.reloumirrors.net/fedora/7/i386/livna-release-7-2.noarch.rpm 3. yum install amarok-extras-nonfree xine-lib-extras-nonfree Teraz filmy w xine powinny chodzić.Do odtwarzania filmów polecam kaffeine: yum install kaffeine Jakoś tak wyszło, że zarówno xine jak i mplayer mają średnio fajną obsługę playlist, ale na szczęście są nakładki. Jeśli używasz mplayera to polecam SMplayer - pakiety dla F7 TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimis Napisano Październik 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2007 już jest ok:P wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi