k_myk Napisano Październik 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 Witam. Jakoś w ostatnim czasie nie musiałem używać openoffice i tak sobie leżał na dysku i zbierał kurz. Ostatnio jednak po odpaleniu zobaczyłem jak przeraźliwie źle wygląda interface na koncie usera! Jak zwykle w sytuacjach związanych z wyglądem i tym razem na koncie roota nie było żadnych problemów... Załączam screenshota, który zobrazuje wam sytuację Zapomniałem dodać, że używam KDE 3.5.7-21; OOo 2.2.0 i ogólnie wszystkie pakiety są up 2 date Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 Co widzisz takiego okropnego? Czy chodzi ci o fonty? Grzebnij w konfiguracji OOO: Narzędzia/Opcje/Widok/grupa Interfejs użytkownika Cała konfiguracja personalna OOO siedzi w $HOME/.openoffice.org2 . W ostateczności możesz zmienić nazwę tego katalogu, lub go nawet wyrzucić jeśli nie masz własnych makr, słowników, autotekstów itp., a OOO zbuduje konfigurację od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Październik 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 Co widzisz takiego okropnego? Czy chodzi ci o fonty? Grzebnij w konfiguracji OOO: Narzędzia/Opcje/Widok/grupa Interfejs użytkownika Cała konfiguracja personalna OOO siedzi w $HOME/.openoffice.org2 . W ostateczności możesz zmienić nazwę tego katalogu, lub go nawet wyrzucić jeśli nie masz własnych makr, słowników, autotekstów itp., a OOO zbuduje konfigurację od nowa. 1) fonty!! Czytałem sporo o problemach z fontami, ale na żadnym screenshocie nie widziałem, żeby u kogos czczionki interface'u aż tak się rozlazły. W ustawieniach OO, które podałęś grzebałem i nie przyniosło to żadnych rezultatów. Konfigurację też kasowałem i nic. 2) wygląd pasków narzędzi!! Powinny chyba wyglądać tak jak te z okna po prawej stronie, a wyglądają jakby je ktoś kamieniem ciosał.... :/ Poza tym mają inny kolor niż te z OO uruchomionego z uprawnieniami roota (po prawej stronie) Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 Spróbuj usunąć wszystkie podkatalogi .openoffice* z katalogu domowego usera. Tylko pamiętaj zrobić wcześniej ich KOPIĘ!! Żeby nie było na mnie jak jakieś cenne ustawienia pójdą do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Październik 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2007 Spróbuj usunąć wszystkie podkatalogi .openoffice* z katalogu domowego usera. Tylko pamiętaj zrobić wcześniej ich KOPIĘ!! Żeby nie było na mnie jak jakieś cenne ustawienia pójdą do kosza Prawdziwi mężczyźni nie robią backupów :P Hehe ^^ Nie mam żadnych specjalnych ustawień, ale jestem śwaidomy konsekwencji gmerania w konfiguracji i ogólnie backupy robię Wywaliłem cały katalog ~/.openoffice.org2.0 i nic :/ Można by to zwalić na Gtk-Qt-Engine ale to chyba nie wyjaśnia czemu inne aplikacje na Gtk chodzą na userze bez problemu, a tylko OO potrzebuje urawnień roota... Rozumiem, że mój przypadek jest wyjątkowy i wasze OO na userkach wyglądają poprawnie.. Zgadza się? Może jakis screenshot dla porównania? :> Pozdrawiam k_myk --- łączenie postów ---- Hm... Albo jestem jedyną osobą, która miewa takie problemy, albo jedyną, która tymi problemami się przejmuje... Nie oczekuję, że od razu ktoś wyskoczy z rozwiązaniem, które spłynie na mnie niczym manna z nieba, ale szczerze mówiąc (pisząc) myślałem, że ktoś wrzuci łaskawie chociaż jednego screenshota dla porównania... Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Nie chce mi się robić screenshotów, ale to chyba oczywiste, że masz coś zwalone na koncie usera. Próbowałeś założyć nowego i sprawdzić czy będzie to samo? U mnie Writer wygląda tak jak ten na Twoim screenie po prawej. Mam OOo 2.2.1, instalowany z repo nie z pakietu UX.pl. Szczerze mówiąc wciąż nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc "rozlazły", bo ja tam nic "rozlazłego" poza wytłuszczonym fontem w menu nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Październik 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Nie chce mi się robić screenshotów, ale to chyba oczywiste, że masz coś zwalone na koncie usera. Próbowałeś założyć nowego i sprawdzić czy będzie to samo? U mnie Writer wygląda tak jak ten na Twoim screenie po prawej. Mam OOo 2.2.1, instalowany z repo nie z pakietu UX.pl. Szczerze mówiąc wciąż nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc "rozlazły", bo ja tam nic "rozlazłego" poza wytłuszczonym fontem w menu nie widzę. Moje OO również jest z repo, ale to nie jego wina. Wszystkie aplikacje pod gtk wyglądają "nie tak jak powinny"... Co do wyglądu... Moze to coś z moimi oczami, ale dla mnie jest oczywiste, że okno po lewej stronie wygląda jakby korzystało z innego stylu (wyglądu)... Przypomina trochę "Motif" z KDE... I wyraźnie różni się od standardowego wyglądu GNOME.. Zwróź uwagę na: -kolor -strzałki na przyciskach do przesówania kartki -brak gradientu na pasku z "plik" "edycja" itp. -uchwyty pasków narzędzi -wygląd zaznaczonych opcji na paskach W sumie to mniejsza z tym. Poszedłem za Twoją radą i stworzyłem innego usera "test", który nalezał tylko do grupy "test". Okazało się, że u niego OO odpala się ok o.O Pozmieniałem wygląd (czcionki systemowe, wygląd, GTK-QT-engine; ogólnie wszystko z działy "Wygląd" w kcontrol i ku mojemu zdziweiniu OO wciąż odpala się w porządku (OO jest na identycznych ustawieniach co u mnie). Tak więc problem musi leżeć w moim /home. Pytanie tylko jak go mogę zlokazlizować? Przecież nie pousuwam wszystkich plików z kropką przed nazwą, bo to trochę bez sensu... a nie znam się na tyle na plikach konfiguracyjnych, żeby z pewnością i czystym sumieniem powywalać to co może sprawiać problem... Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w tej kwestji P.S. Napisałem wczesniej posta pod postem, by zwrócić uwagę na temat Nie mam tego normalnie w zwyczaju Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 Tak więc problem musi leżeć w moim /home. Pytanie tylko jak go mogę zlokazlizować?Ja bym wywalił cały podkatalog /home/<user>/.openoffice.org2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Październik 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 Niestety... [...] Wywaliłem cały katalog ~/.openoffice.org2.0 i nic :/ [...] Posiedziałem trochę "w domu" i przeglądałem po kolei wszystkie pliki/katalogi, które kojarzyły mi się z Gnome lub Gtk i w ten sposób trafiłem na .gtkrc-2.0-kde i co sie okazało... Okazało się, że z jakiś nieznanych mi powodów moja czcionka systemowa jest jedną z bardzo niewielu (jeśli nie jedyną), która sprawia OO takie problemy z jej wyświetlaniem! o.O Dziwne, tym bardziej, że inne z tej samej rodziny wyświetlane są poprawnie i szkoda, bo to (_na prawdę_ → naprawdę) ORT ładna czcionka... Okazało się też, że na moim koncie styl Gtk "QT" z również nieznanych mi przyczyn wygląda, a raczej działa inaczej niż u innych userów (już nie miałem ochoty w tym grzebać, może kiedyś zaspokoję swoją ciekawość ) Poszperałem w stylach Gtk i wybrałem "Clearlooks" na sztywno i teraz wszystkie aplikacje Gtk pod KDE wyglądają, tak jak powinny. Przeżyję, że nie integrują sie idealnie z "Polyestrem" na KDE, bo działają i wcale źle nie wyglądają Oczywiście ww plik został stworzony przez Gtk-QT-engine, który okazał się sprawcą tych problemów... Grunt, że już jest ok Przynajmniej na razie... Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi