Skocz do zawartości

Openoffice: Wygląd Na Koncie Usera

k_myk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakoś w ostatnim czasie nie musiałem używać openoffice i tak sobie leżał na dysku i zbierał kurz. Ostatnio jednak po odpaleniu zobaczyłem jak przeraźliwie źle wygląda interface na koncie usera! Jak zwykle w sytuacjach związanych z wyglądem i tym razem na koncie roota nie było żadnych problemów... Załączam screenshota, który zobrazuje wam sytuację :)

ooona5.th.png

Zapomniałem dodać, że używam KDE 3.5.7-21; OOo 2.2.0 i ogólnie wszystkie pakiety są up 2 date :)

Pozdrawiam

k_myk

Co widzisz takiego okropnego? Czy chodzi ci o fonty?

Grzebnij w konfiguracji OOO: Narzędzia/Opcje/Widok/grupa Interfejs użytkownika

Cała konfiguracja personalna OOO siedzi w $HOME/.openoffice.org2 . W ostateczności możesz zmienić nazwę tego katalogu, lub go nawet wyrzucić jeśli nie masz własnych makr, słowników, autotekstów itp., a OOO zbuduje konfigurację od nowa.

Co widzisz takiego okropnego? Czy chodzi ci o fonty?

Grzebnij w konfiguracji OOO: Narzędzia/Opcje/Widok/grupa Interfejs użytkownika

Cała konfiguracja personalna OOO siedzi w $HOME/.openoffice.org2 . W ostateczności możesz zmienić nazwę tego katalogu, lub go nawet wyrzucić jeśli nie masz własnych makr, słowników, autotekstów itp., a OOO zbuduje konfigurację od nowa.

1) fonty!! Czytałem sporo o problemach z fontami, ale na żadnym screenshocie nie widziałem, żeby u kogos czczionki interface'u aż tak się rozlazły. W ustawieniach OO, które podałęś grzebałem i nie przyniosło to żadnych rezultatów. Konfigurację też kasowałem i nic.

2) wygląd pasków narzędzi!! Powinny chyba wyglądać tak jak te z okna po prawej stronie, a wyglądają jakby je ktoś kamieniem ciosał.... :/ Poza tym mają inny kolor niż te z OO uruchomionego z uprawnieniami roota (po prawej stronie)

Pozdrawiam

k_myk

Spróbuj usunąć wszystkie podkatalogi .openoffice* z katalogu domowego usera.

Tylko pamiętaj zrobić wcześniej ich KOPIĘ!! Żeby nie było na mnie jak jakieś cenne ustawienia pójdą do kosza ;)

Prawdziwi mężczyźni nie robią backupów :P :P Hehe ^^

Nie mam żadnych specjalnych ustawień, ale jestem śwaidomy konsekwencji gmerania w konfiguracji i ogólnie backupy robię :)

Wywaliłem cały katalog ~/.openoffice.org2.0 i nic :/

Można by to zwalić na Gtk-Qt-Engine ale to chyba nie wyjaśnia czemu inne aplikacje na Gtk chodzą na userze bez problemu, a tylko OO potrzebuje urawnień roota...

Rozumiem, że mój przypadek jest wyjątkowy i wasze OO na userkach wyglądają poprawnie.. Zgadza się? Może jakis screenshot dla porównania? :>

Pozdrawiam

k_myk

--- łączenie postów ----

Hm... Albo jestem jedyną osobą, która miewa takie problemy, albo jedyną, która tymi problemami się przejmuje... :ph34r: Nie oczekuję, że od razu ktoś wyskoczy z rozwiązaniem, które spłynie na mnie niczym manna z nieba, ale szczerze mówiąc (pisząc) myślałem, że ktoś wrzuci łaskawie chociaż jednego screenshota dla porównania... <_<

Pozdrawiam...

Nie chce mi się robić screenshotów, ale to chyba oczywiste, że masz coś zwalone na koncie usera. Próbowałeś założyć nowego i sprawdzić czy będzie to samo?

U mnie Writer wygląda tak jak ten na Twoim screenie po prawej. Mam OOo 2.2.1, instalowany z repo nie z pakietu UX.pl.

Szczerze mówiąc wciąż nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc "rozlazły", bo ja tam nic "rozlazłego" poza wytłuszczonym fontem w menu nie widzę.

Nie chce mi się robić screenshotów, ale to chyba oczywiste, że masz coś zwalone na koncie usera. Próbowałeś założyć nowego i sprawdzić czy będzie to samo?

U mnie Writer wygląda tak jak ten na Twoim screenie po prawej. Mam OOo 2.2.1, instalowany z repo nie z pakietu UX.pl.

Szczerze mówiąc wciąż nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc "rozlazły", bo ja tam nic "rozlazłego" poza wytłuszczonym fontem w menu nie widzę.

Moje OO również jest z repo, ale to nie jego wina. Wszystkie aplikacje pod gtk wyglądają "nie tak jak powinny"...

Co do wyglądu... Moze to coś z moimi oczami, ale dla mnie jest oczywiste, że okno po lewej stronie wygląda jakby korzystało z innego stylu (wyglądu)... Przypomina trochę "Motif" z KDE... I wyraźnie różni się od standardowego wyglądu GNOME.. Zwróź uwagę na:

-kolor

-strzałki na przyciskach do przesówania kartki

-brak gradientu na pasku z "plik" "edycja" itp.

-uchwyty pasków narzędzi

-wygląd zaznaczonych opcji na paskach

W sumie to mniejsza z tym. Poszedłem za Twoją radą i stworzyłem innego usera "test", który nalezał tylko do grupy "test". Okazało się, że u niego OO odpala się ok o.O Pozmieniałem wygląd (czcionki systemowe, wygląd, GTK-QT-engine; ogólnie wszystko z działy "Wygląd" w kcontrol i ku mojemu zdziweiniu OO wciąż odpala się w porządku (OO jest na identycznych ustawieniach co u mnie).

Tak więc problem musi leżeć w moim /home. Pytanie tylko jak go mogę zlokazlizować? Przecież nie pousuwam wszystkich plików z kropką przed nazwą, bo to trochę bez sensu... a nie znam się na tyle na plikach konfiguracyjnych, żeby z pewnością i czystym sumieniem powywalać to co może sprawiać problem...

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w tej kwestji :)

P.S. Napisałem wczesniej posta pod postem, by zwrócić uwagę na temat :) Nie mam tego normalnie w zwyczaju ;)

Pozdrawiam

k_myk

Niestety...

[...]

Wywaliłem cały katalog ~/.openoffice.org2.0 i nic :/

[...]

Posiedziałem trochę "w domu" i przeglądałem po kolei wszystkie pliki/katalogi, które kojarzyły mi się z Gnome lub Gtk i w ten sposób trafiłem na .gtkrc-2.0-kde i co sie okazało... Okazało się, że z jakiś nieznanych mi powodów moja czcionka systemowa jest jedną z bardzo niewielu (jeśli nie jedyną), która sprawia OO takie problemy z jej wyświetlaniem! o.O Dziwne, tym bardziej, że inne z tej samej rodziny wyświetlane są poprawnie i szkoda, bo to (_na prawdę_ &#8594; naprawdę) ORT ładna czcionka... Okazało się też, że na moim koncie styl Gtk "QT" z również nieznanych mi przyczyn wygląda, a raczej działa inaczej niż u innych userów (już nie miałem ochoty w tym grzebać, może kiedyś zaspokoję swoją ciekawość :rolleyes: ) Poszperałem w stylach Gtk i wybrałem "Clearlooks" na sztywno i teraz wszystkie aplikacje Gtk pod KDE wyglądają, tak jak powinny. Przeżyję, że nie integrują sie idealnie z "Polyestrem" na KDE, bo działają i wcale źle nie wyglądają :D

Oczywiście ww plik został stworzony przez Gtk-QT-engine, który okazał się sprawcą tych problemów... Grunt, że już jest ok :) Przynajmniej na razie... :ph34r:

Pozdrawiam

k_myk

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...