Skocz do zawartości

Błąd Virtualboxa

Informatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dawna korzystałem z Qemu. Za namową znajomych postanowiłem spróbować VirtualBoxa. Zainstalowałem VirtualBoxa oraz stworzyłem wirtualną maszynę i dysk. Przy próbie odpalenia maszyny (w celu zainstalowania z CD OS'a) pojawia się komunikat:

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.

03e7vtmj.png

Gdy postępuję według tej instrukcji (i innych znalezionych w necie) pojawia się komunikat w konsoli:

bash-3.2# /etc/init.d/vboxdrv setup
Stopping VirtualBox kernel module                          [  OK ]
Recompiling VirtualBox kernel module                       [ZAWIÓDŁ]
(Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong)
bash-3.2#

Proszę o pomoc w tej sprawie

Należy skompilować moduł jądra dla VirtualBoxa.. potrzebujesz bodajże paczki kernel-headers

yum install kernel-headers

po czym musisz uruchomić jeszcze raz VirtualBox.. powinien sam dokonać kompilacji modułu jądra i spróbować go uruchomić..

/etc/init.d/vboxdrv setup

Powyższe komendy wykonuj jako root..

Jeśli to nie zadziała to wklej zawartość pliku: /var/log/vbox-install.log

Pozdrawiam Rasp..

Z mojego doświadczenia wynika, że nie kernel-headers a kernel-devel. Inaczej ani Vbox ani VMware Server nie daje rady przekompilować.

BTW - wypróbuj też VMware Server → http://www.vmware.com Jak dla mnie, to do tej pory najlepszy i najwydajniejszy. Do poprawnej instalacji, poza kernel-devel, wymaga patcha → http://knihovny.cvut.cz/ftp/pub/vmware/vmw...pdate113.tar.gz

BTW - wypróbuj też VMware Server → http://www.vmware.com Jak dla mnie, to do tej pory najlepszy i najwydajniejszy. [/url]

Smiem polemizować. Vmware mam dość :) bo wymaga jakis patchy. Po za tym Vbox jest w duchu OS a Vmware nie :P

Wracając dziwne że po wydaniu

nadal nie działa.

Ja bym takie polecenie jak wyżej podał a nie z z ścieżką do jądra jescze?? po kiego sobie życie utrudniać?

Witam. U mnie zawsze po kompilacji jadra pojawiał się ten komunikat wtedy wystarczyło jako root wykonać polecenie

. Jeśli po tym nadal Ci nie chodzi to odinstaluj go i zainstaluj ponownie i nie powinno być problemów. Jesli by brakowało jakiś paczek to byś go przeceiż nie skompilował wczesniej.

Przepraszam ze brak precyzji.. faktycznie jest tak jak napisał WalDo chodziło o kernel-devel, ale nie wiem dlaczego u Ciebie nadal są problemy... u mnie było tak samo, ale wystarczyło podać w KERN_DIR ścieżkę do źródeł bierzącego kernela... Sprawdź czy ścieżka którą wpisałem Ci w poleceniu z mojego poprzedniego posta faktycznie odpowiada u Ciebie ścieżce ze źródłami jądra.

Ja bym takie polecenie jak wyżej podał a nie z z ścieżką do jądra jescze?? po kiego sobie życie utrudniać?

a dlatego :) :

Makefile:67: *** Error: unable to find the sources of your current Linux kernel. Specify KERN_DIR=<directory> and run Make again.. Stop.

Pozdrawiam Rasp..

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...