Andrew_g Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 od jakiegoś czasu nie działa serwer wydruku CUPS, tóry działał wcześniej bezpośrednio po instalacji. Nie znam przycyny, gdyż dzieje się tak na komputerze w pracy, gdzie kilka oób ma do niego dostęp. Serwer nie uruchamia się przy starcie systemu, jak również na żądanie. Ponizszy zapis pochodzi z logu zapisanego po wykonaniu: /etc/rc.d/init.d/cupsd restart Message from syslogd@localhost at Tue Oct 9 15:10:00 2007 ... localhost cupsd: Unable to read configuration file '/etc/cups/cupsd.conf' - exiting! Oct 9 15:10:00 localhost kernel: audit(1191935400.816:10): avc: denied { create } for pid=2503 comm="cupsd" name="tmp" scontext=root:system_r:cupsd_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=root:object_r:print_spool_t:s0 tclass=dir Oct 9 15:10:00 localhost cupsd: Unable to read configuration file '/etc/cups/cupsd.conf' - exiting! nie spotkałem się dotychczas z takim problemem, pomimo użytkowania (_linuxa_ → Linuksa) ORT od 2000r. Nie znam angielskiego. Dzięki z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 Message from syslogd@localhost at Tue Oct 9 15:10:00 2007 ... localhost cupsd: Unable to read configuration file '/etc/cups/cupsd.conf' - exiting! To znaczy: Nie można przeczytać pliku konfiguracyjnego '/etc/cups/cupsd.conf' - wyjście! Sprawdź co się stało z tym plkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew_g Napisano Październik 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 tyle to ja wiem, plik ten jest na swoim miejscu, nawet próbowałem przywrócic domyślny tj. cupsd.conf.default i nic z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 Oct 9 15:10:00 localhost kernel: audit(1191935400.816:10): avc: denied { create } for pid=2503 comm="cupsd" name="tmp" scontext=root:system_r:cupsd_t:s0-s0:c0.c1023 tcontext=root:object_r:print_spool_t:s0 tclass=dir Komunikat audita daje mi do myślenia, że to sprawka selinuksa. Przełącz go w tryb permissive i restartuj system. Jeżeli cups wstanie, to przełącz selinuksa z powrotem w tryb enforcing i wymuś [tt]restorecon /etc/cups/cupsd.conf[/tt] albo ustaw ręcznie kontekst tego pliku za pomocą chcon. Swoją drogą warto sprawdzić w logach i/lub w poczcie roota, czy coś nie namieszało się w kontekstach selinuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 Off Topic Andrew_g nie dubluj tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew_g Napisano Październik 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2007 pomogło, przy okazji uaktywniłem uruchamianie sendmaila podczas startu systemu. Dzięki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi