Skocz do zawartości

Aktualizacja Systemu F7 A Pewien Problem Z Grub'em

maxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem. Najprawdopodobniej przy próbie aktualizacji paczek pojawiły się problemy z GRUBEM.

Mianowicie - nie wiem z jakich powodów, aktualizacja paczek nie zadziałała. Pliki się sciągneły - bo miejsca na dysku ubyło prawie 1,5GB, jak nie wiecej (dysk mam 10GB - nie wiem czy to nie za mało jak na F7). Przy wyborze systemu, w grubie pojawia się coś takiego:

fedora%20instalacja.jpg

Czym to może być spowodowane, ewentualnie jak mogę temu zaradzić?

No i jezeli ktoś spotkał się - dlaczego paczki się nie zakutalizowały?

Pozdrawiam,

maxx ;)

btw. moj angielski jest kiepski, także nie odsyłajcie mnie do anglojezycznych stron - z gory thx ;)

No przepraszam - jestem lamerem :P

Btw. Po zainstalowaniu Fedory, mialem jedną z pozycji. Natomiast po czasie zrobiły się dwie... dlaczego? : )

A co do paczek - dymek wskazywal, ze jest dostepnych 263. aktualizacji - oczywiscie potwierdziłem ich sciagniecie - trwalo to sporo czasu - miejsca na dysku ubyło. W czasie instalacji wystapił bląd przy pewnej paczce i akutalizacja zakonczyla sie. Miejsca ubyło - a kominikat wskazywał już mozliwosc aktualizacji 264 paczek ;)

dlaczego z 10GB partycji zostało mi zaledwie 750MB? : )
Poszukaj na forum w tematach dot. podziału dysku. Wg mnie trochę mało. W tej chwili (a nie instaluję zbędnych mi zabawek) moja partycja "/" zajmuje >6,5GB. /home wyniosłem na osobną partycję - tutaj wielkość to już indywidualne potrzeby + ograniczenia spowodowane wielkością dysku.

Zapewne odzyskasz nieco miejsca jeśli yum będzie usuwał ściągnięte paczki po ich poprawnym zainstalowaniu. Ew. ręcznie wywołaj polecenie "yum clean packages" (w konsoli/terminalu jako root oczywiście).

Polecam:

http://poradnik.fedora.pl/ - bardzo fajny, przejrzysty poradnik.

http://wiki.fedora.pl/Administracja/Yum - nasza nieco zaniedbana Wiki, ale w części Yum nadal w większości aktualna.