deathx Napisano Październik 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2007 Witam. Mam takie problem. mam fedore 7. Udało mi się skonfigurowac internet przez wifi. Chodzi ale denerwuje mnie w nim to że za każdym razem jak wchodzę na nową stronę to muszę długo czekać zanim ona zacznie się ładowac co powoduje czasami time out i muszę stronę dawać aby się jeszcze raz załadowała. Jak już zaskoczy to idzie szybko. W przeglądarce Firefox zauważyłem po pasku stanu że poprostu długo trwa "Ustalanie adresu strony" (oczywiście taka aukcja dzieje się pod każda przeglądaką). W konfiguracji karty mam tak jak to miałem pod winowsem że ip i dns-y są pobierane z routera. Jeśli to istotne to router jest to D-link Dl-524 za karta wifi to intel wireless 2200. Dziekuję za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicehat Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 Ja zauważyłem, że pod windowsem są o połowe gorsze pingi (jak to możliwe !?), ale strony się wczytują szybciej ! Skoro tak to chyba da się coś zdziałać aby tutaj te strony się szybciej wczytywały ?? ------------------------------------ W FAQ zauważyłem, że taki stan rzeczy może powodować włączone IPV6 (należy włączyć tylko IPV4). Napisane jest jak to zrobić podczas instalacji natomiast nie wiem jak to wyłączyć gdy już mam system zainstalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 deathx: Mam te same problemy. Jedyną różnicą to karta wifi. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathx Napisano Listopad 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Witam. Byłem u kupla który ma taki sam router ale innego ISP i u na moim lapku wczytywały się bez problemu mimo że ma wolniejszy interent. NIe rozumiem. Chociaż u mnie też stronki wczytywały się bez problemu ale pod window a pod linuxem jest z tym problem. Już nic z tego nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 @deathx zastanawia mnie ten tekst: "ip i dns-y są pobierane z routera". Potem piszesz o routerze swoim domowym? A gdyby tak pobierać te informacje od ISP? Routerek potraktuj tylko jako "rozgałęźnik" Po co mu zadawać tyle pracy? No i sprawdź co masz w /etc/resolv.conf: 1.od razu po włączeniu kompa 2.po załadowaniu pierwszej strony w przeglądarce. Może z routera dostajesz jakieś głupoty, które potem muszą być korygowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathx Napisano Listopad 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 @WalDo W resolve.conf mam coś takiego: search [adres providera] nameserver [dns providera] nameserver [adres routera] W konfiguracji routera mam ustawione dynamic ip i pod spodem w polach są powpisywane dane ip, dns, bramy itp... Mam jeszcze w routerze włączone dhcp i reszte już w jego ustawieniach nic nie robiłem. No poza jeszcze przekierowaniami portów wiadomo po co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Usuń na początek ten ostatni wpis w pliku. Potem odpal przeglądarkę i sprawdź. Tylko nie jestem pewien czy to zadziała niezwłocznie czy też będzie potrzebny restart sieci, a po restarcie pewnie wpis pojawi się znowu. Sprawdź konfigurację sieci w systemie i na routerze. Wg mnie musisz dojść skąd router wpadł na pomysł, że jest DNS. [EDIT]Właśnie przeczytałem inny post → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=97638 Być może Ty również powinieneś zastosować coś podobnego, żeby pozbyć się "fałszywego" DNS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi