el Piotro Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 Witam Jak odpalić drugie sshd ?? Próbowałem poprzez podawanie sshd -f plik_conf gdzie jest inny port podany ale nie startuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 z ciekawosci spytam po co ci 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 lepiej dodaj do pliku konfiguracyjnego ssh więcej portów, oprócz tego domyślnego 22, np: Port 22 Port 8080 Port 3306 (ten Port 22 jest komentarzem, więc po prostu usuń sprzed niego znak "#"); no i, oczywiście, lepiej wybierz inne, mniej popularne i nie ustaw tam portu wykorzystywanego przez ftpa, czy apache Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el Piotro Napisano Październik 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 z ciekawosci spytam po co ci 2? pierwsze na standardowym porcie ma zablokowane logowanie root drugie bedzie mialo to logowanie odblokowane lepiej dodaj do pliku konfiguracyjnego ssh więcej portów, oprócz tego domyślnego 22, np: Port 22 Port 8080 Port 3306 (ten Port 22 jest komentarzem, więc po prostu usuń sprzed niego znak "#"); no i, oczywiście, lepiej wybierz inne, mniej popularne i nie ustaw tam portu wykorzystywanego przez ftpa, czy apache Dalej będzie korzystać wtedy z jednego pliku konfiguracyjnego gdzie jest root zablokowany (logowanie) a chodzi o kozystanie z nowej konfiguracji Pozdrawiam. ------------- Nie pisz postów pod własnymi postami - korzystaj z przycisku "EDYTUJ" - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 pierwsze na standardowym porcie ma zablokowane logowanie root drugie bedzie mialo to logowanie odblokowane To ja też z ciekawości... Logowanie jako root nie jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Nie wystarcza Ci polecenie "su -"? Z jakiego powodu musisz logować się jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el Piotro Napisano Październik 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 To ja też z ciekawości... Logowanie jako root nie jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Nie wystarcza Ci polecenie "su -"? Z jakiego powodu musisz logować się jako root? Poprzez sudo zawsze brakuje mi jakis praw aby założyć usera przez ssh i usera do tego zrobionego, wiec mam dość wojowania, choć plik sudo wygląda oki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 Poprzez sudo [...]Ja nie mówię o sudo tylko o su - (su, spacja, minus) - to są dwie zupełnie inne sprawy. Poprzez su stajesz się rootem a nie użytkownikiem o uprawnieniach roota. Dzięki temu minusowi po spacji przejmujesz pełną powłokę roota, łącznie z należnymi mu prawami, ustawionymi zmiennymi systemowymi, ścieżkami, jednym słowem z pełnym środowiskiem głównego wodza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi