Skocz do zawartości

Drugie Ssh

el Piotro

Rekomendowane odpowiedzi

lepiej dodaj do pliku konfiguracyjnego ssh więcej portów, oprócz tego domyślnego 22, np:

Port 22

Port 8080

Port 3306

(ten Port 22 jest komentarzem, więc po prostu usuń sprzed niego znak "#"); no i, oczywiście, lepiej wybierz inne, mniej popularne i nie ustaw tam portu wykorzystywanego przez ftpa, czy apache

z ciekawosci spytam po co ci 2?

pierwsze na standardowym porcie ma zablokowane logowanie root

drugie bedzie mialo to logowanie odblokowane

lepiej dodaj do pliku konfiguracyjnego ssh więcej portów, oprócz tego domyślnego 22, np:

Port 22

Port 8080

Port 3306

(ten Port 22 jest komentarzem, więc po prostu usuń sprzed niego znak "#"); no i, oczywiście, lepiej wybierz inne, mniej popularne i nie ustaw tam portu wykorzystywanego przez ftpa, czy apache

Dalej będzie korzystać wtedy z jednego pliku konfiguracyjnego gdzie jest root zablokowany (logowanie) a chodzi o kozystanie z nowej konfiguracji

Pozdrawiam.

-------------

Nie pisz postów pod własnymi postami - korzystaj z przycisku "EDYTUJ" - WalDo

pierwsze na standardowym porcie ma zablokowane logowanie root

drugie bedzie mialo to logowanie odblokowane

To ja też z ciekawości... Logowanie jako root nie jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Nie wystarcza Ci polecenie "su -"? Z jakiego powodu musisz logować się jako root?

To ja też z ciekawości... Logowanie jako root nie jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Nie wystarcza Ci polecenie "su -"? Z jakiego powodu musisz logować się jako root?

Poprzez sudo zawsze brakuje mi jakis praw aby założyć usera przez ssh i usera do tego zrobionego, wiec mam dość wojowania, choć plik sudo wygląda oki.

Poprzez sudo [...]
Ja nie mówię o sudo tylko o su - (su, spacja, minus) - to są dwie zupełnie inne sprawy. Poprzez su stajesz się rootem a nie użytkownikiem o uprawnieniach roota. Dzięki temu minusowi po spacji przejmujesz pełną powłokę roota, łącznie z należnymi mu prawami, ustawionymi zmiennymi systemowymi, ścieżkami, jednym słowem z pełnym środowiskiem głównego wodza ;)