stachu84 Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 Witam, jakies kilka dni temu zainstalowalem sobie Fedore6. Poznije skonfigurowalem sobie Neostrade pod Linuksem, sposobem, ktory znalazlem na tym forum. Ale teraz, kupielm Routera, i na Windows mi ladnie dziala, ale Fedora 6 ma problem. nie mam pod nia neta. CO zrobic, aby byl necik ?? wlasnie sprawdzilem czy router dziala na Knoppixie, i nie ma problemu, bo wlasnie z niego dopisuje tresc do tego posta, wiec cos musze zmienic w Fedorze. pytanie co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Adres przez DHCP czy ręcznie? Możliwe, że nie podnosisz interfejsu sieciowego przy starcie systemu lub FC źle przypisuje adres sieciowy (np źle wpisałeś adresy IP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Witam, jakies kilka dni temu zainstalowalem sobie Fedore6. Poznije skonfigurowalem sobie Neostrade pod Linuksem, sposobem, ktory znalazlem na tym forum. Ale teraz, kupielm Routera, i na Windows mi ladnie dziala, ale Fedora 6 ma problem. nie mam pod nia neta. CO zrobic, aby byl necik ?? wlasnie sprawdzilem czy router dziala na Knoppixie, i nie ma problemu, bo wlasnie z niego dopisuje tresc do tego posta, wiec cos musze zmienic w Fedorze. pytanie co ? Najwygodniej chyba bedzie w konsoli jako root wpisac setup i wybrac konfiguracje sieci. Wypelnij adres routera i maske i ustaw DHCP albo statyczny adres wpisz - zalezy jak masz skonfigurowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Listopad 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Najwygodniej chyba bedzie w konsoli jako root wpisac setup i wybrac konfiguracje sieci. Wypelnij adres routera i maske i ustaw DHCP albo statyczny adres wpisz - zalezy jak masz skonfigurowane. Hm... no i skorzystalem z rady, ale nadal cos nie dziala, wiec nie wiem czy dobrze to ustawilem... Na tym samym kompie mam Windowsa XP, i po komendzie ipconfig pojawia mi sie tak: Konfiguracja IP systemu Windows Karta Ethernet Połączenie lokalne: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.16.70 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.16.1 Wiec na mojej Fedorce na stale chcialem ustalic to co amm na Windowsie: IP...............................................192.168.16.70 Maska.........................................255.255.255.0 Domyślny Gateway......................192.168.16.254 Pierwszy serwer nazw..................192.168.16.1 Ale nadal to po prostu nie dziala, i nie wiem co mam teraz z tym zrobic ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Na razie wciąż nie ustaliliśmy czy masz adres statyczny czy z DHCP? Sprawdź jak to masz pod Windows. We właściwościach karty sieciowej dla protokołu TCP/IP powinieneś mieć ustawiony albo stały adres albo zaznaczona opcję "pobierz adres automatycznie", czyli z DHCP. Jeśli masz DHCP, to pod linuksem też musisz mieć tak ustawione, podobnie jak pobieranie adresu DNS (czyli tego co masz opisane pod windą jako "pierwszy serwer nazw"). Najprościej to tak jak Lukasz69 napisał - konsola, przejdź na roota i uruchom setup. W Windows możesz sprawdzić wpisując ipconfig /all - w rozszerzonym opisie karty widoczna jest linijka "DHCP włączone...." a potem "Tak" albo "Nie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Listopad 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Na razie wciąż nie ustaliliśmy czy masz adres statyczny czy z DHCP? Sprawdź jak to masz pod Windows. We właściwościach karty sieciowej dla protokołu TCP/IP powinieneś mieć ustawiony albo stały adres albo zaznaczona opcję "pobierz adres automatycznie", czyli z DHCP. Jeśli masz DHCP, to pod linuksem też musisz mieć tak ustawione, podobnie jak pobieranie adresu DNS (czyli tego co masz opisane pod windą jako "pierwszy serwer nazw"). Najprościej to tak jak Lukasz69 napisał - konsola, przejdź na roota i uruchom setup. W Windows możesz sprawdzić wpisując ipconfig /all - w rozszerzonym opisie karty widoczna jest linijka "DHCP włączone...." a potem "Tak" albo "Nie" Do wykorzystniua ipconfig /all uzyskalem: Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : maciej Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . : Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany Routing IP włączony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie Karta Ethernet Połączenie lokalne: Sufiks DNS konkretnego połączenia : Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter, Copper RJ-45 Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0F-EA-D2-8B-34 DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.16.70 Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.16.1 Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.16.1 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.16.1 Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 2 listopada 2007 11:35:00 Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 5 listopada 2007 11:35:00 Wiec jak powinienem teraz ustawic w Fedorze ? jak ustawic to z tym DHCP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Czyli adres dostajesz po DHCP. Tak jak było napisane powyżej: uruchom z konsoli jako root setup → Konfiguracja sieci → wybierz interfejs o jaki Ci chodzi (pewnie eth0 jeśli kabelek albo wlan0 jeśli to WiFi) → kursorami do "use DHCP" i jeśli nie ma [*] to wciśnij spację (wtedy powinna pojawić się gwiazdka pomiedzy [ ]) → OK. Potem /etc/init.d/network restart Jeśli to nie pomoże, to pokaż jak wygląda Twój plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 - można ręcznie ustawić go tak jak trzeba. P.S. Nt. WiFi to mało wiem bo nie mam, więc ten interfejs wlan0 to tak troche "na czuja" z tego co czytałem na forum Moźe nazywać się inaczej, ale powinien być tylko jeden jeśli to nie masz np.laptopa. [EDIT]I jeszcze stachu84 moja standardowa uwaga: Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Witam, jakies kilka dni temu zainstalowalem sobie Fedore6. Poczekaj tydzień i zainstaluj Fedorę 8, w Fedora 6 może nie być sterownika, poza tym po wydaniu 8, 6 przestanie być wspierana. Tak przy okazji, na początku powinieneś podawać jaki masz sprzęt i jak go fedora wykrywa, czyli w tym przypadku co pokazuje 'lspci'. PS: Update był robiony? Bo ostatnio był tu jakiś user co narzekał na to że wifi mu nie działa, a na koniec napisał że po yum update wszystko działa pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 z tym Marvel Jukonem to może być cienko na FC6, bo pod CentOS 5 (opartym na FC6 jak by nie było) to z tego co pamiętam nie działa; F7 obsługuje tę sieciówkę z marszu; oczywiście kiedy uruchomisz setup, bądź system | administracja | sieć, lub sugerowane lspci, to się szybko zorientujesz czy karta sieciowa jest poprawnie wykryta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Listopad 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Czyli adres dostajesz po DHCP. Tak jak było napisane powyżej: uruchom z konsoli jako root setup ? Konfiguracja sieci ? wybierz interfejs o jaki Ci chodzi (pewnie eth0 jeśli kabelek albo wlan0 jeśli to WiFi) ? kursorami do "use DHCP" i jeśli nie ma [*] to wciśnij spację (wtedy powinna pojawić się gwiazdka pomiedzy [ ]) ? OK. Potem /etc/init.d/network restart Jeśli to nie pomoże, to pokaż jak wygląda Twój plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 - można ręcznie ustawić go tak jak trzeba. A wiec po wpisaniu SETUP wybieram konfiguracje sieci, a pozniej ustawiam UZYCIE DYNAMICZNEJ KONFIGURACJI IP (BOOTTP/DHCP) pozniej robie RESTART i to nie pomaga :/ wiec etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 wyglada tak DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=dhcp Co dalej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Co dalej ?? To ja nie wiem. Mój plik wygląda identycznie (mam jeszcze tylko wpis HWADDR wiążący ten interfejs z kartą) i wszystko działa bez problemów. Jesteś pewien, że połączenie masz (powinieneś mieć) przez eth0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu84 Napisano Listopad 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Jesteś pewien, że połączenie masz (powinieneś mieć) przez eth0? Tak, tego jestem pewien bo nie mam radiowki, tylko zwykla karte sieciowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Tak, tego jestem pewien To jeszcze bym pożyczył inną kartę od kogoś. Może ta jest jakaś "windowsolubna" Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi