FC4B Napisano Listopad 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 Witam, zastanawiam się czy jest możliwość przeniesienia katalogu /home na jakąś większą partycję, zresztą na jednym systemie w ogóle nie przydzieliłem partycji temu katalogowi, jest instrukcja do gentoo, ale nie ufam metodom nie wypróbowanych na Fedorze i nie chciałbym eksperymentowac na moim "stanowisku pracy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 po prostu skopiuj zawartosc home na nowa partycje i dodaj odpowiedni wpis do fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 po prostu skopiuj zawartoscNie tak po prostu. Nie zapomnij o plikach i katalogach ukrytych rozpoczynających się od "." (kropki) oraz o podaniu odpowiednich opcji w czasie kopiowania, zapewniających zachowanie odpowiednich uprawnień do plików i katalogów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 Nie tak po prostu. Nie zapomnij o plikach i katalogach ukrytych rozpoczynających się od "." (kropki) oraz o podaniu odpowiednich opcji w czasie kopiowania, zapewniających zachowanie odpowiednich uprawnień do plików i katalogów. To raczej oczywiste. Jakby co man cp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 no pewnie:) myślałem że to bardziej skomplikowane, miałem troszkę problemów bo usunąłem przez nieuwagę katalog lost+found, ale większa przyjemność jest jak się troszkę utrudnia życie dzięki za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 To raczej oczywiste. Jakby co man cp No właśnie już parę razy się spotkałem z problemami, bo ludzie zapomnieli o opcji bodajże "-p" przy kopiowaniu. Pół biedy jak chodzi o kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt plików - gorzej jak o całą partycję, a jeszcze gorzej jak jest to /home z kilkoma userami. Lepiej zapobiegać niż usuwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Listopad 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2007 No właśnie już parę razy się spotkałem z problemami, bo ludzie zapomnieli o opcji bodajże "-p" przy kopiowaniu. Ja kiedyś przy migracji na fc6 przekopiowałem zrobiłem chown na plikach skopiowaneych dla usera z nowego systemu i też działalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2007 IMO najlepiej i najbezpieczniej jest jednak utworzyć archiwum i następnie rozpakować je m.in. z opcją p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Witam. A może by się tak ktoś pokusił o podanie dokładniejszych poleceń? Jakie atrybuty? Zrobiłem cp -a -p /home /blabla home -> home.bak blabla-> home I po reboocie mam czysty profil użytkownika, żadnych swoich ustawień... jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 jak masz problemy to możesz skopiować przecież w okienkach nautilusa, wszystkie atrybuty, właściciele itd zostaną zachowane i nie kopiuj całego katalogu home, tylko to co jest w home... i potem wpisz w fstab linijkę "gdzie jest home" /home ext3 defaults 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi