kurzawa Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Jestem po updacie z F7 do F8. Na F7 java w firefox mi działała bez problemów. Jednak na F8 nie chce działać. Pobrałem plik jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin i wpisałem w terminalu: chmod +x jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin ./jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin ln -s /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so yum install compat-libstdc++-33 A java w przeglądarce się nadal nie ładuje. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Pytanie czy to problem z javą czy firefoxem 1. sprawdź silnik javy (może się przestawił na te wolną alternatywę co to niby miała być w f8 ...strzelam ) java -version 2. sprawdź plugin w firefox about:plugins z opisu dla F7 http://www.howtoforge.com/sun_java_se6sdk_...eans_fedora7_p2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Dałem java -version to otrzymałem: java version "1.5.0" gij (GNU libgcj) version 4.1.2 20070925 (Red Hat 4.1.2-33) Copyright (C) 2006 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. A potem w firefox-ie about:plugins i otrzymałem: Java Plug-in 1.6.0_03-b05 Nazwa pliku: libjavaplugin_oji.so Java Plug-in 1.6.0_03 Typ MIME Opis Rozszerzenia Włączony application/x-java-vm Java Tak application/x-java-applet Java Tak application/x-java-applet;version=1.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.1.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.1.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.1.3 Java Tak application/x-java-applet;version=1.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.2.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.2.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.3 Java Tak application/x-java-applet;version=1.3.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.4 Java Tak application/x-java-applet;version=1.4.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.4.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.5 Java Tak application/x-java-applet;version=1.6 Java Tak application/x-java-applet;jpi-version=1.6.0_03 Java Tak application/x-java-bean Java Tak application/x-java-bean;version=1.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.1.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.1.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.1.3 Java Tak application/x-java-bean;version=1.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.2.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.2.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.3 Java Tak application/x-java-bean;version=1.3.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.4 Java Tak application/x-java-bean;version=1.4.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.4.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.5 Java Tak application/x-java-bean;version=1.6 Java Tak application/x-java-bean;jpi-version=1.6.0_03 Java Tak Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Twoje java -version dało wolną alternatywę a nie jave z Sun. Może przestaw domyślny silnik javy na Sun (jak to zrobić jest opisane w tym linku co dałem wyżej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Dałem: su - /usr/sbin/alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/latest/bin/java 2 /usr/sbin/alternatives --config java a potem java -version: java version "1.6.0_03" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_03-b05) Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.6.0_03-b05, mixed mode, sharing) a javy w Firefox jak nie ma tak nie ma. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 tu jest wątek z którego wynika, że firefox może mieć problem z pluginami a zgodnie z ostatnim postem ze wczoraja updating to firefox 2.0.0.9 which is in the updates repo fixed this problem. więc może wystarczy poczekać ...ale tylko może http://forums.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=171248 sprawdź czy działają inne pluginy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Z pewnych, nieznanych mi powodów fedora nie przepada za java suna w postaci paczki rpm(czyli tą jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin). W większości poradników zaleca się instalację javy z pliku jdk-6u3-linux-i586.bin (Linux self-extracting file), nie wiem czy to rozwiąże Twój problem, ale może warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Ta.. IcedTea jest do pupy. Próbowałem na tym uruchomić kurnik.pl czy tlena javowego nie mowiąć już o Language Tool do OO. I nic nie stratuje albo pluje błędami. Nie wiem może to wina mojego yum upgrade bo sie zrobił z systemu mały smietnik. Wypale DVD i reinstaluje Zeby nie było offtopa na bugzilli są jakies problemy z Java 1.6 jest podane też obejście problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaine Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Menczyłem sie od wczoraj. Mam zainstalowana jre 6u3 z pliku self-extract Jave udało mi sie dopiero uruchomic po wykonaniu instrukcji ze strony http://forums.fedoraforum.org/forum/showpo...amp;postcount=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Jestem po updacie z F7 do F8. Na F7 java w firefox mi działała bez problemów. Jednak na F8 nie chce działać. Pobrałem plik jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin i wpisałem w terminalu: chmod +x jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin ./jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin ln -s /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so yum install compat-libstdc++-33 A java w przeglądarce się nadal nie ładuje. Co zrobić? Panowie. Sztuczka leży w tym, że po instalacji zarówno jre- jak i jdk6u3-linux-i586-rpm.bin, nie znajdziecie ścieżki /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so, no ja przynajmniej u siebie tego nie znalazłem, to sobie myślę, że nie ma prawa zadziałać coś co nie istnieje, a tak właśnie jest z jre, i jdk6u3-linux-i586-rpm.bin żadna z wersji nie wypluwa z siebie podkatalogu "plugin" - no i po zawodach, znaczy się nastąpiły jakieś zmiany, co do których potrzeba nowego sposobu odpalenia javy - tak to widzę, ale może też coś źle widzę, bo po prawdzie to zbyt zielony jestem i z Linuksem dopiero się zaczynam oswajać Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Panowie. Sztuczka leży w tym, że po instalacji zarówno jre- jak i jdk6u3-linux-i586-rpm.bin, nie znajdziecie ścieżki /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so, no ja przynajmniej u siebie tego nie znalazłem, to sobie myślę, że nie ma prawa zadziałać coś co nie istnieje, a tak właśnie jest z jre, i jdk6u3-linux-i586-rpm.bin żadna z wersji nie wypluwa z siebie podkatalogu "plugin" - no i po zawodach, znaczy się nastąpiły jakieś zmiany, co do których potrzeba nowego sposobu odpalenia javy - tak to widzę, ale może też coś źle widzę, bo po prawdzie to zbyt zielony jestem i z Linuksem dopiero się zaczynam oswajać Pozdr. Akurat u mnie po rozpakowaniu i zainstalowaniu jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin plik /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so istnieje i to nie w tym tkwi problem, bo tak jak pisałem wcześniej firefox wykrywa ten plugin tylko go nie używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Akurat u mnie po rozpakowaniu i zainstalowaniu jdk-6u3-linux-i586-rpm.bin plik /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so istnieje i to nie w tym tkwi problem, bo tak jak pisałem wcześniej firefox wykrywa ten plugin tylko go nie używa. A sprawdzales SELinuxa? Bo u mnie w Operze tak sie dzialo ze wykrywal ale nie uzywal bo blokowal go SELinux. Po wylaczeniu SELinuxa wszystko oki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 A sprawdzales SELinuxa? Bo u mnie w Operze tak sie dzialo ze wykrywal ale nie uzywal bo blokowal go SELinux. Po wylaczeniu SELinuxa wszystko oki. Wyłączłem SELinuxa ale w dalszym nie ma java w Firefox. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Listopad 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 A więc w końcu się udało: Jako root wykonujemy: sed -i 's/XINERAMA/FAKEEXTN/g' /usr/java/jdk1.6.0_03/jre/lib/i386/xawt/libmawt.so i wszystko ładnie śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatoichiino Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Witam, przeczytałem już wiele stron, ale nadal nie wiem jaką wersje javy sun mam pobrać, bo zawsze brakuje mi folderu plugin z libjavaplugin_oji.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi