fafig Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 witam, nie wiem kto wpadl na ten genialny pomysl z tym pulseaudio - to w ogole jak nalezy nie dziala. sa takie opoznienia przy zmniejszaniu/zwiekszaniu glosnosci na amaroku ze to juz dla mnie w ogole dyskwalifikacja totalna. teraz nawet alsa zaczela przez to kombinowanie szwankowac. alsamixer pokazuje tylko jeden kanal, w amaroku na wtyczce od alsy przy przewijaniu utworu strasznie zarywa, w ogole to opoznienia w dzwiekach systemowych siegaja prawie sekundy. nie wiem czy ktos cos w ogole z tym planuje robic. jednym slowem - help!!! (thx z gory ) Ok znalazlem jako takie rozwiazanie problemu - ale opoznienia sa nie do przyjecia ;/ to jest setup dla configu z dwoma kartami dzwiekowymi: /etc/pulse/default.pa w pliku komentujemy to: ### Automatically load driver modules depending on the hardware available #.ifexists /usr/lib64/pulse-0.9/modules/module-hal-detect.so #load-module module-hal-detect #.else ### Alternatively use the static hardware detection module (for systems that ### lack HAL support) #load-module module-detect #.endif i dodajemy na koncu to: ### Make some devices default set-default-sink output device=hw:0 set-default-source input device=hw:0 load-module module-alsa-sink device=hw:0 load-module module-alsa-source device=hw:0 nie wiem czemu ustawia jako domyslna karte hw:1, wiec mu na "sile" wpisalem hd:0 no i jakos dziala. mozna tez zrobic wpisy do ~/.asoundrc o tresci: pcm.pulse { type pulse } ctl.pulse { type pulse } i pozniej tylko zmienic w programie urzadzenie alsy na pulse i powinno chodzic. dostep do ustawien kanalow dla urzadzen poprzez: alsamixer -c <nr_urzadzenia> zwykly alsamixer pokazuje pulseaudio (nie wiadomo czemu) a nie domyslne urzadzenie systemowe. niestety ignoruje calkowicie ustawienia system-config-soundcard. na karcie sb live 24 bity wyswietla cos takiego po odpaleniu serva pulseaudio: W: pid.c: Stale PID file, overwriting. W: alsa-util.c: Device hw:0 doesn't support 44100 Hz, changed to 48000 Hz. W: alsa-util.c: Cannot find mixer control "Master". W: alsa-util.c: Cannot find fallback mixer control "PCM". W: alsa-util.c: Cannot find mixer control "Capture". W: protocol-native.c: Failed to push data into queue W: protocol-native.c: Failed to push data into queue W: protocol-native.c: Failed to push data into queue cos czytalem w sieci ze nie ma supportu jeszcze do kart 24 bit (sic!). dzwieku na flash brak, wlasnie nad tym pracuje. nie wiadomo tylko co z tymi opoznieniami robic, jak ktos ma pomysl niech sie odezwie. przynajmniej wiele zrodel na raz dziala edit: w koncu udalo mi sie miksowanie sensowne wlaczyc - ale przez alse pcm.dmixer { type dmix slave { pcm "hw:0,0" } } to oczywiscie dolaczamy do .asoundrc w katalogu domowym. z list dyskusyjnych wyczytalem ze jest jakis blad dot wlasnie wywolywania dmix prez pulseaudio i 3ba niejako wymusic to. byc moze to jest trudnosc zwiazana np z okreslona karta dzwiekowa. no ale coz - przynajmniej dziala aha no i w kazdym programie 3ba podac nazwe urzadzenia dmix oczywiscie chyba ze w pliku zamiast pcm.dmixer wpiszemy pcm.!default wiec nic nie 3ba dopisywac final edit: ok flash dziala - jak komus nie dziala to 3ba najpierw: yum install libflashsupport nastepmnie: rpm -ihv http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/flash-plugin-9.0.48.0-release.i386.rpm to sie automatycznie instaluje do ~/.mozilla/plugins. 3ba przekopiowac flashplugin do: cp /home/[user_name]/.mozilla/plugins/libflashplayer.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libflashplayer.so gdzie user_name to nazwa naszego uzyszkodnika wywalamy fedorowy nspluginwrapper: yum remove nspluginwrapper i instalujemy z innego zrodla: rpm -ihv http://gwenole.beauchesne.info/projects/nspluginwrapper/files/nspluginwrapper-0.9.91.4-1.x86_64.rpm http://gwenole.beauchesne.info/projects/nspluginwrapper/files/nspluginwrapper-i386-0.9.91.4-1.x86_64.rpm powinno automatycznie znalezc nasz plugin (przynajmniej u mnie tak sie stalo). mozna na koniec doinstalowac plugin version-lock do yuma i wrzucic powyzsze 2 rpmy do /etc/yum/pluginconf.d/versionlock.list to zapobiegnie ewentualnemu update'owi z repo fedory. nie wiem czemu ale mi nie dzialaly paczki z fedory ;/ na koniec: wylaczamy przegladarke mkdir /tmp/.esd touch /tmp/.esd/socket wszystko jako admin robimy oczywiscie. kolesie pisza ze to tworzenie socketu do esd 3ba ponawiac co jakis czas bo znika - pewnie cos 3ba bedzie z cronem pokombinowac. mam nadzieje ze to sie komus przyda - jakby co to pisac szkoda ze nie dziala rownoczesnie flash i muza no ale lepszy rydz niz nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 A pulseaudio jest standardowo wybierany podczas instalacji/upgrade? Jeżeli tak to dziwne, bo u mnie żadnych opóźnień w ściszaniu/podglaszaniu nie uświadczyłem, we flashach dźwięk mam... No ale ja robiłem upgrade yumem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 ja tez w ogole obecnosci tego pulseaudio nie zauwazylem , jest identycznie jak w f7 (tez robilem yum upgrade) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryskow Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 ja rowniez opoznien nie zauwazylem, i we flashu mam dzwiek.. mam za to inny problem - nie mam dzwieku w skype ani w ekiga ani w kphone . Dla mnie dyskwalifikuje to kompletnie Pulseaudio, wie ktos moze jak ten shit odinstalowac/wylaczyc i przywrocic serwer dzwieku z F7 (arts chyba). Update robilem z F7 yum-em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 ja rowniez opoznien nie zauwazylem, i we flashu mam dzwiek.. mam za to inny problem - nie mam dzwieku w skype ani w ekiga ani w kphone . Dla mnie dyskwalifikuje to kompletnie Pulseaudio, wie ktos moze jak ten shit odinstalowac/wylaczyc i przywrocic serwer dzwieku z F7 (arts chyba). Update robilem z F7 yum-em probowalem wywalic - niestety alsa przestala dzialac ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 probowalem wywalic - niestety alsa przestala dzialac ;/ Muszisz dobrze w modprobe.conf zaladowac moduly do twojej dzwiekowi, na ALSA wiki sa rozne ustawienia dla roznych kart. U mnie np. Fedora nie za dobrze z automatu wypelniala ten plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Listopad 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Muszisz dobrze w modprobe.conf zaladowac moduly do twojej dzwiekowi, na ALSA wiki sa rozne ustawienia dla roznych kart. U mnie np. Fedora nie za dobrze z automatu wypelniala ten plik chodzi o to ze wypluwa dziesiatki zaleznosci jak chcialem to do cna wywalic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Ja ma znowu inny problem. PulseAudio działa mi, ale tylko pod GNOME Jak chce włączyć regulator głośności pod XFCE to wyskuje okienko z: Connection failed: Connection refused I to nie jest problem specyficznego ustawienia mojego XFCE, ponieważ dla sprawdzenia utworzyłem nowego użytkownika, i tam też ten sam błąd. Dźwięk pod XFCE mam. Mam Fedorę 8 instalowaną z płyty DVD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryskow Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 juz sobie poradzilem, odinstalowalem pakiety: alsa-plugins-pulseaudio pulseaudio-module-x11 pulseaudio kde-settings-pulseaudio i wyczyscilem zawartosc pliku .asoundrc Teraz skype mi w koncu dziala:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Panowie no nie wiem jak to jest, ale u mnie pulseaudio sprawuje się wyśmienicie. fafig czy ustawiłeś w amaroku wyjście na pulseaudio?? Siedzę co prawda pod gnome, ale odpalałem livecd KDE i nic się nie motało. Zero opóźnień, wszystko cacy tak jak być powinno. To samo z nagrywaniem dźwięku. Troszkę się po prostu nazwy urządzeń pozmieniały i dlatego co poniektórzy w skype nie mają źródła nagrywania, miksery nie chcą się łączyć itp. Chłopaki fakt pokombinowali z tym troszkę, ale w końcu staje przed nami możliwość posiadania jednego serwera dźwięku. Bez cudowania z miksowaniem kanałów i tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Jak chce włączyć regulator głośności pod XFCE to wyskuje okienko z: Connection failed: Connection refused musisz uruchomić, hmm, jak mi się zdaje, coś w rodzaju instancji pulseaudio, po prostu wpisz to do terminala jako użytkownik i będzie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Panowie no nie wiem jak to jest, ale u mnie pulseaudio sprawuje się wyśmienicie. fafig czy ustawiłeś w amaroku wyjście na pulseaudio?? Siedzę co prawda pod gnome, ale odpalałem livecd KDE i nic się nie motało. Zero opóźnień, wszystko cacy tak jak być powinno. To samo z nagrywaniem dźwięku. Troszkę się po prostu nazwy urządzeń pozmieniały i dlatego co poniektórzy w skype nie mają źródła nagrywania, miksery nie chcą się łączyć itp. Chłopaki fakt pokombinowali z tym troszkę, ale w końcu staje przed nami możliwość posiadania jednego serwera dźwięku. Bez cudowania z miksowaniem kanałów i tak dalej. Działa ci skype? U mnie kicha. Mam dzwięk na jedną słuchawke. Jak pokombinuje z urządzeniami w skype to jest na obu ale i tak nie słysze rozmówcy albo głos rwie w połowie. Aby usunącć wystarczy wywaliś pulseaudio-alsa-plugin, Zobacz tutaj http://home.nyc.rr.com/computertaijutsu/rhsound.html I znów ja http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup#Skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Działa ci skype? U mnie kicha. Mam dzwięk na jedną słuchawke. Jak pokombinuje z urządzeniami w skype to jest na obu ale i tak nie słysze rozmówcy albo głos rwie w połowie. Aby usunącć wystarczy wywaliś pulseaudio-alsa-plugin, Zobacz tutaj http://home.nyc.rr.com/computertaijutsu/rhsound.html Moja odpowiedź jest taka: http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup Wszystko na temat ustawiania PulseAudio. Połowa rzeczy tam opisanych jest już zaaplikowana w F8, ale część trzeba samemu porobić m.in. Skype. Wszystko jest tam dokładnie opisane. Zarówno dla GNOME jak i KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup Bardzo dobry link. Dziękuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Bardzo dobry link. Dziękuwa Jak dla mnie po tym skype i tak nie działa. Wersja 2.0 problem z urządzeniem dzwiękowym i tyle. Jak już dobiore urządzenie to działa ale tylko w lewej słuchawce. Jakaś paranoja. Podejrzewam że to artyści skype tak zrobili obsługe ALSY że to jest OSS Emulation of Alsa. :/ Żeby nie było że marudzę dopiero usuniecie alsa-plugin-pulseaudio pomaga. Wątek sie robi bardzo ciekawy http://forum.fedoraforum.org/forum/showthr...highlight=skype okazuje się iż nie którym żadne z aplikacji VOIP nie działają Wengo,Gizmo,Skype i nawet Ekiga LOL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi