Skocz do zawartości

Menu Wyboru Systemu....

droicyn

Rekomendowane odpowiedzi

W menu wyboru systemu pojawiła mi się druga wersja F8, tzn nie wiem, która była pierwsza, ale stało się to chyba po zainstalowaniu aktualizacji. A więc gdy włączam kompa to pojawia mi się menu gdzie mogę wybrać system na którym chcę pracować i jest tak:

Fedora(2.6.23.1-49.fc8)

Fedora(2.6.23.1-42.fc8)

Windows XP pro

i chodzi o tą fedorę, która to jest ta właściwa, dlaczego tak się stało, jak to naprawić?

A druga sprawa to taka, że w win mam np godzinę 11, to na F8 będę miał 12 i jak zmienię ją na 11 czyli tą właściwą to w windowsie przestawi mi się godzina na 10. Czy jest wina tego UTC(czy co to tam było podczas instalacji)??? Jak mogę rozwiązać ten problem???

A Trzecia sprawa: to co to jest ten GRUB? Do czego to jest??

Pozdrawiam

Fedora(2.6.23.1-49.fc8)

Fedora(2.6.23.1-42.fc8)

Windows XP pro

i chodzi o tą fedorę, która to jest ta właściwa, dlaczego tak się stało, jak to naprawić?

Tego nie trzeba naprawiać. Yum specjalnie dba o to, żebyś miał najnowsze jądro systemu i jedno poprzednie na wypadek, gdyby to najnowsze jakoś tam szwankowało, nie chciało się uruchomić itp. Najnowsze jądro jest zawsze domyślne (zazwyczaj pierwsze od góry jeśli nie ustawisz inaczej)

Które jest nowsze? To chyba jasne: to z wyższym, czyli późniejszym numerkiem ;) Tutaj widać że 49 > 42 ;)

po kolejnej aktualizacji jądra to z numerem 49 w nazwie "spadnie" na pozycje drugą a u samej góry będzie znowu najnowsze.

Czy jest wina tego UTC
Tak. Jako root wyedytuj plik /etc/sysconfig/clock i zmień UTC=true na UTC=false, ustaw poprawny czas i na obu systemach będzie już OK.

To może ja Ci odpowiem, tak najbardziej laicko da się to zrobić poprzez:

KMenu-> Run Command [nie wiem jak to na polski jest, 4 od dołu :D], wpisujesz konqueror i jako inny użytkownik [tam jest przycisk klikasz i jest zakładka z opcjami], Jako innego usera wybierasz root podajesz haslo i odpalasz. Jak się odpali wklejasz w adresie /etc/sysconfig/. Tam jest plik clock. Klikasz 2x, otwiera się w edytorze tekstowy, i jest linijka którą podał WalDo. Ustawiasz, zapisujesz, wychodzisz.

Tak, to byla by tragedia ;)

... ale niedoswiadczony uzytkownik zwykle nie grzebie w wyborze pakietow przy instalacji (a jesli juz to dodaje je bez opamietania a nie usuwa) wiec - ze wzgledu na to ze gedit instalowany jest domyslnie razem z GNOMEm - taka sytuacja jest malo prawdopodobna :)

Bardziej prawdopodbne jest, ze mimo wysilkow biedak nie znajdzie menu KDE i caly opis krok-po-kroku psu na bude ;)

Pozdro

OK zrobiłem z tą godziną ;], dzięki za pomoc ;], a jeśli chodzi o KDE to tego nie instalowałem. Źle zrobiłem? Doinstalować to teraz? Zyskam coś na tym? pozdrawiam

na http://www.kde.org/screenshots/kde350shots.php i ogólnie na kde.org znajdziesz kilka dobrych powodów by używać KDE (oczywiście, albo i nie); ale to temat na inny wątek w innym dziale

[...] na kde.org znajdziesz kilka dobrych powodów by używać KDE (oczywiście, albo i nie); ale to temat na inny wątek w innym dziale
Toż to zwykłe zarzewie flame war ;) Ja mogę podać kilka powodów dla których warto używać XFCE ;) Wiadomo, że na kde.org znajdzie sie parę powodów żeby używać KDE, tak jak na Gnome.org znajdzie się kilka żeby używać Gnome i na xfce.org kilka innych żeby używać XFCE ;) Dajmy sobie spokój z przekonywaniem do naszych ulubionych desktopów ;) niech każdy wykorzysta wolne oprogramowanie na maksa, spróbuje wszystkiego i korzysta z tego co najbardziej lubi ;)