Skocz do zawartości

Zdalnie Do X'ow

lkrzeminski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam dzisiaj zainstalowac Fedore na drugim kompie ktorego w ogole nie uzywam. W zamierzeniu Fedora ma byc File Serverem dla uzytkownikow sieci ale chcialbym sie troche rowniez czym innym pobawic. Mam pytanie czy jest mozliwosc pracy zdalnej (z drugiego kompa w sieci z windowsa). Konkretnie chodzi mi o X'y. Z konsola to wiem ze nie ma zadnego problemu ale zastanawiam sie czy uruchomie zdalnie X'y ?

Pozdrawiam

Jest coś takiego jak vnc, umożliwiający zdalną pracę na komputerze (w trybie graficznym). W F7 domyślnie instalowany był serwer, w F8 pewnie też. Niestety nigdy z tego nie kożystałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć, jak to dokładnie działa.

Regularnie używam połączenia VNC Linux - Win i odwrotnie i działa mi bez problemu (no czasem coś tam ... ale rzadko). I to zarówno w sieci lokalnej jak i przez internet. Jedynie przez internet muszą być udostępnione porty 5800, 5900 TCP na routerze. No i żeby z linuksa do windy wysłać 3 palce w VNC trzeba wcisnąć F8.

Regularnie używam połączenia VNC Linux - Win i odwrotnie i działa mi bez problemu (no czasem coś tam ... ale rzadko). I to zarówno w sieci lokalnej jak i przez internet. Jedynie przez internet muszą być udostępnione porty 5800, 5900 TCP na routerze. No i żeby z linuksa do windy wysłać 3 palce w VNC trzeba wcisnąć F8.

Z Internetem to bym uważał, bo w transmisji VNC nie wszystko i nie zawsze jest szyfrowane.

W transmisji VNC nie wszystko i nie zawsze jest szyfrowane
To racja, ale czasem potrzeba np. z domu sprawdzić czy przekopiowały się pliki, czy zrobiła się kopia, czy zaktualizował się system i jeśli wszystko ok to wyłączyć komputer. A swoją drogą: zna ktoś jakieś bezpieczniejsze rozwiązanie (open-source). Można vnc puścić przez tunel ssl ale to jak na mnie trochę skomplikowane.

To racja, ale czasem potrzeba np. z domu sprawdzić [...]
No, to Ty odważny jesteś albo... nieświadomy co w sieci piszczy czy raczej nasłuchuje ;)

A sprawdzenie takich rzeczy jak poprawność backupu, aktualizacji itp to można spokojnie przez ssh sprawdzić w trybie tekstowym. I wbrew pozorom jak się bliżej przyjrzeć to konfiguracja skomplikowana nie jest.

W każdym razie jeśli komunikujesz się w ten sposób z firmowym serwerem, to ja bym Cię z pracy wylał niezwłocznie i z "wilczym biletem" jakbym coś takiego namierzył.

Witam,

Zamierzam dzisiaj zainstalowac Fedore na drugim kompie ktorego w ogole nie uzywam. W zamierzeniu Fedora ma byc File Serverem dla uzytkownikow sieci ale chcialbym sie troche rowniez czym innym pobawic. Mam pytanie czy jest mozliwosc pracy zdalnej (z drugiego kompa w sieci z windowsa). Konkretnie chodzi mi o X'y. Z konsola to wiem ze nie ma zadnego problemu ale zastanawiam sie czy uruchomie zdalnie X'y ?

Pozdrawiam

Zainstaluj sobie cygwin-a (x.cygwin.com) na windows, postaw na fedorce usługę sshd, a potem połącz się z windowsa na (_linuxa_ → Linuksa) ORT przez ssh z włączonym tunelowaniem x11. Potem uruchom przez ssh program np. xclock i zobacz czy działa.

Aha i pamiętaj o jednym - serwer x11, to ten komputer który udostępnia klawiaturę i monitor (u ciebie na windowsie), a klient x11 to komputer na którym działają programy (fedora) i to on się łączy z serwerem

VNC nie polecam - przesyła przez sieć bitmapy i jest mało wydajny.

Jak już to używaj czegoś jak zdalny pulpit (czyli x11)

Znam calkiem sprawne rozwiazanie, sam w pracy uzywam - nikt mnie nie wywalil :)

http://www.nomachine.com/

Podepnę się pod temat. Ostanio też zainstalowałem sobie na serwerze NXserver z nomachine.com oraz klienta na windows

Po odpowiedniej konfiguracji nie mogę się połączyć z serwerem tj dostaję błąd:

NX> 203 NXSSH running with pid: 5988
NX> 285 Enabling check on switch command
NX> 285 Enabling skip of SSH config files
NX> 285 Setting the preferred NX options
NX> 200 Connected to address: 192.168.0.2 on port: 7777
NX> 202 Authenticating user: nx

NX> 208 Using auth method: publickey
NX> 204 Authentication failed.

Nie wiecie co oznacza ten błąd? Przypuszczam że może to być wina kluczy rsa? tzn serwer wygenerował inny a klient ma inny? Czy trzeba przekopiować klucz do klienta na windows?? Jeśli tak to gdzie on się mieści ?? To tylko moje przypuszczenia.

Dodam że usługa jest włączona i gdy robię

[root@SERWER2 ~]# /etc/init.d/nxserver restart
NX> 123 Service stopped.
NX> 153 Stopping NX server monitor.
NX> 153 NX server monitor already stopped.
NX> 122 Service started.
NX> 999 Bye.
NX> 700 Stopping NX statistics.
NX> 700 Stopping process: nxstat with PID: '24079'.
NX> 500 ERROR: nxstat is not responding to SIGTERM. Killing it with -9.
NX> 700 Stopped daemon: nxstat.
NX> 700 Started daemon: nxstat.
NX> 999 Bye.

a na kliencie windows gdy próbuję się połączyć dostaje

The NX service is not available or the NX access was disabled on host 192.168.0.2

Wie ktoś jak rozwiązać ten problem by móc się połączyć z windows poprzez nomachine ??

Dodam że to bardzo dobry program który działa sprawnie na słabych łączach a w dodatku cała transmisja jest szyfrowana tak jak poprzez ssh.

Udalo mi sie zainstalowac i uruchomic bez zadnych problemow Nomachine. Teraz pytanko czy bezpiecznie go mozna uzywac.

Pozdrawiam

Jak to zrobiłeś bo mi na domyślnych ustawieniach nie działa jedyną rzeczą jaką zmieniłem to port ze standardowego na inny.

Możesz pokazać mi swoje configi ??