marcintom Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 System FC7 /home/marcin/Pulpit /home/marcin/Desktop Witam nie wiem czy to jest spowodowane skasowaniem katalogu Pulpit. Ale takową operację ostatnio wykonałem. W każdym razie mam problem. Na pulpicie mojego gnomea wyświetla się cała zawartość /home/marcin po zalogowaniu na usera marcin. Jak to naprawić ? W katalogu desktop są rzeczy które powinyy być ale te zkolei się już w tej chwili nie wyswietlają. Probowałem utworzyć nowy katalog mkdir /homa/marcin/Pulpit chmod 755 /home/marcin/Pulpit /home/marcin/Desktop chown marcin.marcin Pulpit Desktop ln -s Desktop Pulpit no i niestety nic nie skutkuje Pomóżcie drodzy forumowicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 Nie wiem, jak nautilus reaguje na usunięcie katalogu pulpitu. Ale jest klucz konfiguracji: /apps/nautilus/preferences/desktop_is_home_dir Pewnie ktoś go z jakiegoś powodu ustawił? sprawdź za pomocą gconf-editor. Druga rzecz: ~/Desktop czy ~/Pulpit? Moim zdaniem ~/Desktop. Pulpit to tylko nazwa obiektu w GUI. <offtop> Chociaż... podczas instalacji KDE-3.5.8 (w ramach Fedory 8), zaciąga się pakiet xdg-user-dirs. Jego rolą jest pouczanie usera, jak ma organizować swoje pliki: (Moje) Dokumenty, (Moje) Obrazy, (Moje) Wideo, (Moje) Udostępniane, (Moja) Muzyka -- wszystko ślicznie zlokalizowane, nawet Pulpit jako katalog puplitu... obrzydlistwo. Najpierw zgłupiałem, potem się wściekłem, a potem wyłączyłem. Na szczęście okazało się toto łatwo konfigurowalne. Jednak boli mnie sam fakt uzależnienia (mojego) systemu desktopowego od istnienia takiej kaszany: można ją wyłączyć, ale nie można usunąć, tak jakby była usługą systemową o kluczowym znaczeniu. Gnome tego (jeszcze) nie używa, jednak po wizycie na http://www.freedesktop.org/wiki/Software/xdg-user-dirs sądzę, że xdg jest Trendy. </offtop> // edit Nie wiedziałem, ale np w http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=15889 powiadają, że także GNOME używa xdg-user-dirs. W takim razie, jeżeli usunąłeś swój plik konfiguracyjny tego pakietu oraz odpowiednie kartoteki, to wszystkie user-dirs z pulpitem włącznie zostały przypisane do Twojej kartoteki użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Listopad 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 [marcin@zet ~(2031.1)]$ gconftool-2 -a /apps/nautilus/preferences | grep desktop desktop_font = Sans 10 desktop_is_home_dir = false show_desktop = true Pulpit to nie nazwa obiektu GUI tylko miałem katalog /home/marcin/Pulpit PS apropo obrzydlistwa - fakt to obrzydlistwo :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 Sprawdź xdg-user-dirs-update --help ls ~/.config cat /etc/xdg/user-dirs* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Listopad 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 w /home/marcin/.config znalzałem user-dirs.dirs gdzie była zmienna którą ustawiłem jak poniżej XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Desktop" no i jest ok :] Dziękuję bardzo za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi