tbed Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Cześć. Przepraszam, jeśli piszę w niewłaściwym dziale. Po ostatniej przygodzie z fc7, postanowiłem jednak wrócić do ubuntu. Niestety najnowsze wydane przynajmniej u mnie nieustannie przyprawia mnie o0 ból głowy, więc po kolejnej zawieszce zainstalowałem fedorę nr 8. Wszystko jak na razie OK, poza jednym przypadkiem. Mianowicie, posiadam odrębną partycję /home (normalne, nie) i sformatowałem tylko tą , którą przeznaczam na system. teraz po podpięciu podczas instalacji tej z /home i dodaniu mojego użytkownika nie mogę się zalogować (użytkownik taki jak pod ubuntu, katalog domowy naturalnie nie usuwany, pozbyłem się tylko niektórych ubuntowo-gnomowywch ustawień, jak .gnome .gconf etc). Ciąglw yskakuje mi komunikat przy logowaniu, że nie znalazziono /home/tomek. Podobnie jest z innymi, dodanymi juz po instalacji użytkownikami. jak sprawić, by ustawienia z programów używanych pod ubuntu jak evolution, firefox, kadu były teraz używane pod fedorą, jak? Pomocy, nie mogę sobie w żaden sposób poradzić, a tu będzie chodzić o moje zdrowie, jeśli nie uda mi się dokonać migracji :/ Będę wdzięczny za wszelkie wskażówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Na Fedorze po podmontowaniu partycji /home ls -ld /home/tomek cat /etc/fstab e2label <partycja na której masz home> I do tego jeszcze UID i $HOME użytkownika "tomek" pod Ubuntu i pod Fedorą, czyli pod każdym z systemow np. grep tomek /etc/passwd | awk -F\: '{ print "UID: " $3 "\nHOME: " $6 }' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Jeżeli masz te same uid/gid i poprawnie wpisaną partycję do fstaba to spróbuj się zalogować w konsoli (ctrl+alt+f1 przy ekranie logowania) i sprawdź czy nie wywala jakichś błędów, np. od selinuksa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi