zyguli Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Witam, Ostatnio dokupiłem 2x512 ramu do kompa i po odpaleniu systemu wszystko się posypało - zaczął wysypywać się i linux i windows. Po kombinacjach okazało się, że nowe kości nie są w stanie udzwignąć podkręcenia, które miałem ustawione w biosie. Problem polega na tym, że coś zostało uszkodzone w systemie i X nie ładuje się jak powinien. Pojawia się pasek postępu bootowania, ale kiedy ma zostać załatowane właściwe środowisko graficzne, na pierwszym terminalu (ctrl+alt+F1) pojawia się komunikat: INIT: Id "X" respawning too fast" disabled for 5 minutes na terminalach 2-6 jest pytanie o login, na 7. i 8., migający kursor a na 9.-12. komunikat na niebieskim tle: Wygląda na to, że na ekranie: 0 został uruchomiony serwer X. Czy wykorzystać inny numer ekranu? W razie negatywnej odpowiedzi GDM ponownie spróbuje uruchomić serwer na ekranie:0 "Nie" nie skutkuje odpaleniem X'a, "Tak" powoduje uruchomienie go na tej innej konsoli, na której jestem. Problem polega na tym, że większość programów w tym trybie nie chce działać ze względu na "naruszenie ochrony pamięci". Teraz piszę z Konquerora, którego na ogół nie używam. W czasie pracy, co jakiś czas, wyskakuje mi ekran z innej konsoli z powyższym komunikatem i muszę ręcznie przełączyć na terminal z opalonym X'em. Czasami pojawia sie rownież taki komunikat na niebieskim tle: Z powodu wewnętrznego błędu, nie można uruchomić serwera X (...). Skontaktuj się z admin. sys. lub zdiagnozuj problem na podstawie zawartośći pliku syslog. Ekrany zostanie tymczasowo wyłączony. Po naprawieniu problemu uruchom ponownie GDM. Nie jestem w stanie zlokalizować pliku "syslog" Zdarzyło się za pewnym razem, że dostałem polecenie przeprowadzenia "fsck", co też zrobiłem. Przed chwilą podczas ładowania systemu, system zaczął sprawdzać dysk ze względu na znalezione błędy logiczne. Jak rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Jak rozwiązać ten problem?Najszybciej to by było pewnie przeinstalować system 1.Komunikat "Id "X" respawning too fast" świadczy o problemach ze sterownikiem karty graficznej (najprawdopodobniej) 2.Komunikat o konieczności uruchomienia fsck świadczy o problemach z filesystemem 1+2 = ogólna niestabilność systemu. Na początek jeśli korzystasz ze sterowników grafiki z Livna, to możesz je spróbować przeinstalować. Możesz również spróbować odinstalować X-y i zainstalować na nowo (yum groupremove, yum groupinstall) oczywiście z terminala znakowego. "syslog" to w tym przypadku głównie wpisy w /var/log/messages jak sądzę. Polecam "man syslog" "man 3 syslog" oraz inne "man-y" wymienione w sekcji "SEE ALSO" tych dwóch, które wymieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Gdybym przeinstalował system, musiałbym od nowa instalować wszelkie "pierdoły" typu compiz-fusion, flash'e, javy i inne? Bo to najbardziej mnie blokuje. Poza tym myślałem, że lepiej naprawić ten system i dopiero wtedy upgradować go do Fedory 8... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Jesli w ogole zamierzasz upgradeowac go do F8 to lepiej odpusc sobie ratowanie starego systemu od razu a oszczedzisz mnostwo czasu i nerwow, lepiej ten czas poswiecic na doinstalowanie wszelkich wodotryskow w nowym systemie Zainstaluj F8 na czysto, przy czym najlepiej jeszcze usun i pozakladaj od nowa wszystkie partycje - ten pad uszkodzil Ci partycje/pliki na partycjach a moze nawet dyski - jesli tego nie zrobisz nie bedziesz znal dnia ani godziny gdy ktorys z tych bledow sie ujawni... Poza tym czysta F8 odplaci Ci sie szybkoscia, lepsza stabilnoscia, mniejszym rozmiarem i mniejsza iloscia konfliktow przy rozwiazywaniu zaleznosci / doinstalowywaniu czegokolwiek (vs. upgrade) BTW - jesli masz zamiar instalowac ponownie takze winde, to zrob to przed Fedorka... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 No niestety - jeśli nie zadbałeś o wykonanie kopii systemu, to wszystko od nowa [...]i dopiero wtedy upgradować go do Fedory 8...Sformatowanie dysku w trakcie instalacji rozwiąże profblemy z fsck. Co do upgrade systemu to projekt Fedora zaleca instalacje "na czysto" -> Patrz ramka na stronie http://docs.fedoraproject.org/install-guid...grade-tree.html BTW. Jeśli ktoś jeszcze nie wie - oficjalny podręcznik instalacyjny F8 http://docs.fedoraproject.org/install-guide/f8/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Jakiś czas temu pojawiły się bad sectory na dysku i windows przestał działać, dlatego przeszedłem na jakiś czas na Fedorę. Myślę, że to może być przyczyną stanu rzeczy, choć przez ostatni czas system pracował bez zarzutu... Muszę kupić nowy dysk, ale na razie funduszy brak, a ten wysłać do Seagate'a... Tak przy okazji, robił to już ktoś? Dokąd się to wysyła? Szukałem jakichś konkretnych informacji na ich stronie, ale chyba nie podają tej informacji przed zarejestrowaniem wysyłki... PS Jak sprawdzić, czy na partycji linuksowej są bad sectory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Skoro dysk to juz i tak padaczka a Ty jeszcze dobiles go sieczka 01101010110111101... (wiem co mowie - rozsypalem kiedys nieodwracalnie partycje i pliki przez nieudana probe podkrecenia) to odpusc sobie zabieg ratowania starego systemu kompletnie. Do diagnostyki dysku / przegladania logow sluzy w linuksie smartctl dostepny w postaci pakietu rpm w repozytoriach fedory, ale zeby go uruchomic musisz miec dzialajaca konsole i siec w przypadku gdybys musial go doinstalowac. Troche info tutaj -> http://smartmontools.sourceforge.net/man/smartctl.8.html ... bylo tez o smartctl wielokrotnie na forum Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Dzięki. Z tego co widzę, program sprawdza całe dyski, a mnie interesuje tylko sprawdzenie konkretnych partycji bo wiem, że dysk zawiera bad sectory - chciałbym wiedzieć, czy znajdują się one na partycji linuksowej. Uspokoiłbym duszę wiedząc, ze rozwaliłem tylko system a nie dobiłem dysk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shery Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Cudowny Linux znów zawodzi... mam to samo co Pan powyżej ... Tyle że po instalacji sterow pięknie chodziło, jak zwykle sam usunął wszystko przy usuwaniu zbędnych programów... Nikt mi nie powie że to jest normalne i że to z mojej winy bo wiem co robię... : | Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 ... jak zwykle sam usunął wszystko przy usuwaniu zbędnych programów... A mozna jasniej? Kto to jest sam? Nie znam go chyba, ale na szczescie u mnie sam nigdy niczego nie usunal... Nikt mi nie powie że to jest normalne i że to z mojej winy bo wiem co robię... : | Tak? A ja Ci to wlasnie powiem - to tylko i wylacznie z Twojej winy bo nie wiesz co robisz i nie czytasz ostrzezen i komunikatow! A moze i czytasz, ale chyba nie wiele z nich rozumiesz... wiesz co to sa zaleznosci? O tym jak swietnie wiesz co robisz niezle tez swiadczy Twoja walka ze sterami binarnymi nVidii w innym watku i stosowanie sie do skutecznych i sprawdzonych porad ktore tam otrzymales... Odpusc sobie teksty tego typu i plucie zolcia na forum a wez sie za czytanie i stosuj sie do rad ktorych ktos troche bardziej doswiadczony (najwyrazniej marnujac swoj czas) byl laskaw Ci udzielic, a oszczedzisz sobie i nam mase nerwow... Mimo wszystko - Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shery Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 A może po prostu chodzi o to żeby nie mówić że linux nie ma wad... ma i to większe niż windows ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Wskazuj je na przykładzie Twoich konkretnych problemów, to forum służy właśnie do tego. Jeśli chcesz tylko pomarudzić, musisz znaleźć inne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shery Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Może inaczej, wywaliłem kilka zbędnych programów czyt. odhaczykowałem je w panelu... Sprawdziłem dla pewności czy programy rzeczywiście nie są połączone z jakimiś innymi ... Niestety pokazało mi przez ułamek sekundy jakiś bląd i usnęło wszystko co było w aplikacjach ... Nie sądzę żeby usunięcie języka Chińskiego miało coś wspólnego z serwerem X oraz aplikacjami... A złośliwe komentarze możecie zostawić dla siebie gdyż takie docinki tylko mnie śmieszą a was stawiają w złym świetle. Nie proszę o pomoc bo i tak muszę robić wszystko od początku, tylko po jaką cholerę stawiać forum jeśli wszystkich odsyłacie to tu to tam, do poradnika a najlepiej na google... Szukać każdy potrafi, szybko i skutecznie pomóc jak widać po niektórych postach nie każdy. PS: Ja akurat posiadam Fedore 8 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Jak na razie jedynie Ty rzucasz złośliwymi komentarzami. Jeśli masz na myśli pakiet językowy dla środowiska graficznego, to bez --no-deps manager pakietów usunie go razem ze środowiskiem i aplikacjami dedykowanymi pod nie. Było na forum wiele razy. Koniec offu, ponieważ jak wspomniałeś nie prosisz o pomoc, a ten topic nie jest Twój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi