lkrzeminski Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Witam serdecznie, Dzis zaczalem sie zastanawiac w jaki sposob skonfigurowane sa profesjonalne serwery www. Interesuje mnie jak wyglada serwer powiedzmy onet.pl Jaki hardware, jaki software ? Czy ktos z szanownych forumowiczow orientuje sie w jaki sposob wyglada profesjonalny serwer www ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Trochę to zbyt rozległe pytanie. Jeśli chodzi o hardware to rozrzut jest o wiele większy niż w przypadku PC. Natomiast większe portale wymagają większej ilości serwerów, onet nie stoi na jednym, lecz na klastrze kilkuset maszyn. Radzę poczytać i przejrzeć konfiguracje oferowane przez firmy hostingowe (dedyki), będziesz mieć większe pojęcie. Jeśli chodzi o software to wbrew życzeniom Microsoftu większość serwerów korzysta z Apache i jego pochodnych. Na wiki fedory możesz znaleźć przykłady większych serwisów korzystających z tego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 A odnośnie software... Ktoś wie może czy jakiś hosting w PL udostępnia bazy oracle? Z tego co mi wiadomo typo3 tego wymaga, a nie spotkałem się żeby ktokolwiek oferował, wszyscy sql. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Ktoś wie może czy jakiś hosting w PL udostępnia bazy oracle?Oracle to dość droga "zabawa" (o ile wiem zancznie, żeby nie powiedzieć wielokrotnie droższa od MySQL) i bardzo skomplikowane umowy licencyjne, więc nie sądzę, żeby ktoś domyślnie oferował pakiet z bazą opartą na Oracle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkrzeminski Napisano Listopad 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Trochę to zbyt rozległe pytanie. Jeśli chodzi o hardware to rozrzut jest o wiele większy niż w przypadku PC. Natomiast większe portale wymagają większej ilości serwerów, onet nie stoi na jednym, lecz na klastrze kilkuset maszyn. Radzę poczytać i przejrzeć konfiguracje oferowane przez firmy hostingowe (dedyki), będziesz mieć większe pojęcie. Jeśli chodzi o software to wbrew życzeniom Microsoftu większość serwerów korzysta z Apache i jego pochodnych. Na wiki fedory możesz znaleźć przykłady większych serwisów korzystających z tego systemu. Czesc, A o jakie pochodne apacha chodzi ? Jestem bardzo zainteresowany jaki Hardware jest zainstalowany do takich powaznych serwerow. Na co dzien mam do czynienia z malymi serwerami windowsa i ciekawi mnie w jaki sposob zbudowane sa potezne serwery www. Co do oprogramowania to tez jestem zainteresowany jak to dokladnie wyglada I nie tylko serwer www (apache) ale i reszta programow do tego Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Np. lighttpd. Poczytaj o Apache oraz Uniksie i wszystko będziesz wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 A sytemy operacyjne na porzadnych serwerach to glownie z rodziny BSD one idealnie nadaja sie w tym celu poniewaz na stacie sa bezpieczne, bo maja jako domyslne wszystko po wylaczane. W miare dobrze rade daje sobie RHEL, centos, debian (ciekawostka wikipedia stoi na Fedorze ) ale Linuksy sredni sie nadaja. O widowsie nie bede pisal bo to porazka taki serwer, ale dobrze ze sa to przydaja sie przy BOTnetach Co do baz danych jak dla mnie PostgreSQL jest krolem. Do tego bind (DNS), dovcat (poczta), apache (www), php, python,ruby i perl (jako jezyki skryptowe) , proftp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Ja bym jednak się nie zgodził, iż istnieje znacząca różnica pomiędzy wykorzystaniem rodziny BSD oraz (_linuks_ → Linux) ORTów w kontekście działania jako serwer. O ile Fedora czy za przeproszeniem Mandriva "domyślnie" nie są gotowe do takiej roli (co nie zmienia faktu, że jest to jedynie kwestia rekonfiguracji), o tyle Debian już tak. Z serwerami stojącymi na Debianach mam już do czynienia ładnych kilka lat, stąd moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jm# Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 Interesuje mnie jak wyglada serwer powiedzmy onet.pl Jaki hardware, jaki software ? Czy ktos z szanownych forumowiczow orientuje sie w jaki sposob wyglada profesjonalny serwer www ? onet stoi chyba na aol'u, ale nie jestem pewien na 100%, a co do apache'a to też chyba nie daje rady przy takich zastosowaniach. np. taki home napisał sobie jakiś własny wynalazek : IdeaWebServer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 onet stoi chyba na aol'u, ale nie jestem pewien na 100%, a co do apache'a to też chyba nie daje rady przy takich zastosowaniach. np. taki home napisał sobie jakiś własny wynalazek : IdeaWebServer Chyba raczej podrasowali Apacha jakimiś skryptami itp. Bo pisać coś od nowa jeżeli ma się już na czym wzorować, znaczy otwartym kodzie Apacha, to za bardzo chyba nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jm# Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 Chyba raczej podrasowali Apacha jakimiś skryptami itp. Bo pisać coś od nowa jeżeli ma się już na czym wzorować, znaczy otwartym kodzie Apacha, to za bardzo chyba nie ma sensu. chyba jednak pisali od nowa link post stary ale źródło chyba dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 Problem w tym, że to coś jest zamknięte i niesposób tego zdiagnozować. Ale to: darmowy serwer Apache - nie jest w stanie obsłużyć nawet 10% takiego ruchu. zacytowane z laurki home.pl to już lekka przesada. Apache obługuje klastry, których zasoby home.pl nie stanowiłyby nawet 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi