Skocz do zawartości

Brak Ikony Sieci

Krzych2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki robiłem ze chce rozdzielić internet Radiowy na dwa komputery , wiem jak to zrobić ale problem w tym ze nie mogę na moim kompie wałczyć sieci sad.gif wchodzę w otoczenie sieciowe i nie mam ikony aby ja włączyć wchodziłem tez do biosu i tam mam na Auto... wtyczka podświetla sie po podłączeniu jednak ze na jednym kompie(Laptopie) wszystko jest ok i tam dział wykrywa moj komputer ale jest wykrzyknik na mojej stronie .. jak włączyć ta sieć macie pomysły ??co może być nie tak?? Z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam :piwo: biggrin.gif

jak włączyć ta sieć macie pomysły ??co może być nie tak??
Przede wszystkim opisać problem ciutkę składniej <_<http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

A jeszcze wcześniej to poczytać wątki na forum - od tego powinieneś zacząć (patrz Regulamin)

P.S.Czy Tobie na pewno chodzi o Linuksa a nie o Windows? ;)

Mi oczywiscie o windows Xp
A zanim napisałeś, to popatrzyłeś na jakie forum trafiłeś?

Przenoszę do Hyde Park ;) W tym dziale wpradzie omawiamy problemy sieciowe, ale pod kątem Linuksa (przynajmniej m.in. linuksa) a nie problemy z brakiem ikonki pod WinXp.

A zanim napisałeś, to popatrzyłeś na jakie forum trafiłeś?

Przenoszę do Hyde Park ;) W tym dziale wpradzie omawiamy problemy sieciowe, ale pod kątem Linuksa (przynajmniej m.in. linuksa) a nie problemy z brakiem ikonki pod WinXp.

Wpisałem w Google mój problem ... wyskoczyła mi ta strona wiec kliknąłem tylko nowy temat zarejestrowałem sie i napisałem nie wiedząc ze jestem w dziale Linux sorry

zwykle w XP mamy koło zegarka ikonę dwóch migających monitorów one są połaczone kablem no i na jednej stronę jest wykrzyknik... komputery chce połączyć kablem sieciowym Krosowanym... chce tylko udostępnić internet ale jak nie mogę włączyć sieci jest to niemożliwe :( jaśniej chyba sie już nie da ...

co o błędów eden zrobiłem bez spacji wiec nie mów mi tu o ortografii ....

co o błędów eden zrobiłem bez spacji wiec nie mów mi tu o ortografii ....

Nic nie mówiłem o ortografii, chociaż:

1."eden"? Chodzi Ci o synonim "raju"? ;-]

2."więc" a nie "wiec", bo chyba nie wiecować przyszedłeś?

3."...nie wiedząc, że jestem w dziale Linux, sorry" - przecinki to też ważna rzecz. To decyduje o wspomnianej przeze mnie składności wypowiedzi.

4."no i na jednej stronę jest wykrzyknik..." - co to jest "jednej stronę"?

A wracając do tematu, to ile masz kart? Jakie? Zwykłe połączenie kablowe czy WiFi?

A może wystarczy kliknąć na ikonce PPM i wybrać "Włącz"?

Która karta nie działa? Ta do Internetu czy ta do komputera, któremu chcesz udostępnić połączenie?

Czytałeś to w końcu czy nie? -> http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

Tak jak napisałem chcę połączyć dwa komputery kablem krosowanym mam tylko wbudowane karty sieciowe i jedna w moim od WiFi połączyć chce mój stacjonarny do Laptopa i udostępnić połączenie sieciowe ... gdzie ta ikona PPM ?? wchodzę w otoczenie sieciowe i mam tylko od ?Wifi tego od sieci lokalnej nigdzie nie widze

gdzie ta ikona PPM ??
Napisałem
A może wystarczy kliknąć na ikonce PPM i wybrać "Włącz"?
czyli "kliknąć na ikonce (w domyśle - ikonce sieci, na której świeci się wykrzyknik) PPM, czyl Prawym Przyciskiem Myszy ;) Wcześniej nie pisałeś, że w ogóle nie masz tego urządzenia w otoczeniu sieciowym. Ostatecznie jeśli nie masz ikony od sieci ethernet w otoczeniu sieciowym, to i tak bez znaczenia. Sądzę, że musisz jakoś włączyć tę kartę. Może w BIOSie? A może po prostu zainstalować sterowniki?

Jeśli chodzi o stery, to raczej poszukaj sobie forum windowsowego. Tak będzie prościej.

Cos tak mi sie zdaje szefie, ze Pan Krzych2 ma podobny problem co ja :P

Windows wywala mu wykrzyknij w ksztalcie trojkata znanego nam ze znakow drogowych :P

do tego IP zaczyna sie od 169 (kto to slyszal o czyms takim) zas maska podsieci jest 255.255.0.0 co oznacza w tym przypadku blad bowiem dam glowe, ze ma przydzielanie automatyczne IP i cos mu nie dziala ;)

Albo karta trachnieta albo Windows - czytaj w Windowsie wszystko jest mozliwe (Matrix :P)

Sproboj ustawic recznie IP tj.

1) kliknij prawym przyciskiem myszy (PPM) na ikonke tegoz polaczenia i wybierz Wlasciwosci

2) Na liscie zjedz na dol i znajdz mmm Protokol TCP/IP bodajze sie nazywa (ostatnia pozycja tak czy siak :P) i dwukliknij na niej lewym przyciskiem myszy (LPM) lub zaznacz i kliknij wlasciwosci jak tam pasuje

3) zaznacz uuh...sekundke...Uzyj nastepujacego adresu IP oraz Uzyj nastepujacych adresow DNS

4) to co musisz wpisac zalezy teraz od tego do czego kabel sieciowy leci

a ) Jesli to routera to IP bedzie np 10.0.0.4 maska podsieci 255.0.0.0 brama domyslna i serwer DNS 10.0.0.2

b ) Jesli do drugiego kompa... hmmm sprawdz IP na drugim kompie i na podstawie tego wpisz, np jesli bedzie na tamtym kompie 192.168.0.11 to tu zamiast 11 wpisz 12 reszta do przepisania

Hufff to tyle mam nadzieje, ze Cie ten nieszczesny Matrix eeer Windows podlaczy do sieci

wszystko ok a nic nie widać u mnie :/... ech
Jeszcze raz zasugeruję zadanie pytania na forum specjalizującym się w Windows. Z tego co piszesz to problem nie leży po stronie sprzętu a po stronie systemu operacyjnego Windows, więc tutaj masz znacznie mniejsze szanse na uzyskanie odpowiedzi niż na forum windowsowym ;)

A gdy juz będziesz miał dość problemów z Windows, to może zechcesz wypróbować Linuksa, najlepiej Fedorę. Pod TYM LINKIEM znajdziesz między innymi obrazy LiveCD - możesz spróbować Fedory bez instalowania jej na twardy dysk ;)

ikonkę sobie aktywujesz w ustawieniach sieci (panel sterowania) tam w ustawieniach danego połączeni a którego chcesz mieć ikonkę, jest opcja do wyboru, żeby włączyć tą ikonkę .

a na przyszłość sprawdź gdzie piszesz... nie wszyscy w Polsce używają winshita...jak dalej bedziesz miał problemy poszukaj form windowsowskiego

Heh.

Widzę że niektórzy mają problem z czytania ze zrozumieniem.

Kolega Krzych2 nie może sobie ustawić parametrów połączenia lokalnego bo system "nie widzi" jego karty.

Widzę takie możliwości:

1) brak odpowiednich sterowników w systemie

2) zła konfiguracja BIOS (pisałeś że masz na auto więc raczej to nie to)

3) uszkodzenie karty sieciowej (to że dioda się zapala niekoniecznie znaczy że karta jest OK)

Czy w menedżerze urządzeń karta pojawia się bez błędów?

Pisałeś że to karta wbudowana w płytę główną.

Myślę że to brak sterów więc proponuję wejść na stronę producenta i poszukać sterów do karty sieciowej / chipsetu.