Skocz do zawartości

Agresywne Recently Used W Gtk

jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wodotrysk pod nazwą ,,ostatnio używane'' znany jest już chyba w każdym systemie desktopowym. Nie wiem jak Wy, ale mnie do szewskiej pasji doprowadza, kiedy system podsuwa mi coś, o co nie prosiłem. Ja naprawdę wiem, gdzie zapisuję pliki, a jeżeli zapomnę, to gotów jestem ponieść tego konsekwencje w postaci odpalenia locate lub find. I nie chę, by mnie ktoś w tym wyręczał.

Plik ~/.recently-used pojawił się bodajże z gtk-2.0. Po krótkich bojach zauważyłem, że zachowuje się porządnie: nadanie maski -r------- powoduje, że nie jest modyfikowany. Ten sam trick pozwolił mi pozbyć się natrętnych wpisów w ~/.kde/apps/RecentDocuments.

Dla porównania: zabezpieczenie przez zapisem folderu c:\d&s\user\Recent w systemie Windows2000 powodowało, że nie odpalały się okna dialogowe File/Open, File/Save. W XP okna już były, ale tzw. ,,profile mobilne'' zawieszają się wtedy podczas ściągania w sieli lokalnej. To se dałem spokój z konfigurowaniem W*. Ale dotychczas desktopy X-owe zachowywały się przyzwoicie.

Być może przegapiłem krytyczny moment, ale pojawienie się jego następcy w postaci ~/.recently-used.xbel spostrzegłem dopiero teraz. Ten typ już taki miły nie jest: GTK sama przestawia go w mod pozwalający na zapis. Czy wiecie, jak to zablokować?

PS

W ogóle widzę, że desktop ewoluuje w stronę, w którą wcale nie zamierzam się udawać.

A szkoda mi, bo w zasadzie lubię GTK, także od strony programowania.

jak juz narzekamy na strone w ktora udaja sie srodowiska graficzne, to mnie dobilo cos co ostatnio odkrylem. mianowicie, kiedy chcialem zmienic haslo dokladajac do niego rozroznienie malych/wielkich liter itp nie zmieniajac 'tresci' hasla to wyskoczyla mi informacja: "Twoje haslo jest zbyt podobne do poprzedniego. Wprowadz nowe haslo". nie dosc, ze to g... sie pojawilo, to nie bylo mozliwosci zignorowania tej wskazowki. myslalem, ze mnie ... trafi! jakbym chcial porad/miliona wskazowek i pytan czy jestem pewien przed wybuchem poduszki powietrznej, to bym nadal Windy uzywal! juz jakies smieszne katalogi pojawiajace sie zaraz po instalacji systemu (Pobrane pliki, Dokumenty itp.) rodem z Moje Dokumenty mnie podraznily, ale to mnie naprawde wkurzylo.

uff, ulzylo mi troche :rolleyes: pozdrowki dla wszystkich! ech, ta Fedora.

Dzięki za odpowiedzi. Ale widzę, że trzeba się pogodzić z Ostatnio Używane..

jak juz narzekamy na strone w ktora udaja sie srodowiska graficzne, ...

Ja nie narzekam. Poszukuję sposobu na personalizację środowiska, kiedy dotychczas praktykowane sposoby okazały się zawodne po upgradzie.

XFCE 4.4? Lekko, bez wodotrysków, Gtk.

W zasadzie tak. Zacny desktop.

Ale nawet w XFCE GTK używa ~/.recently-used.xbel -- spróbuj w dowolnej aplikacji wywołującej dialog GtkFileChooser.

Druga rzecz: w XFCE nie podoba mi się rozproszony kosz */.Trash/*. Taka polityka sprzyja wrzucaniu śmietnika do każdej archiwizacji danych.

Btw: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/u...docs/+bug/87472