Skocz do zawartości

Dojrzałość F8

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad przejściem na F8 ale w związku z wieloma problemami jakie miały miejsce zaraz po premierze chciałbym zapytać o aktualny stan. Dla mnie najbardziej liczy się stabilność Java SDK 1.6 oraz dźwięku. Czy postępowanie wg http://faq.fedorapl.org/ daje gwarancje poprawności przynajmniej tych dwóch aspektów? (chyba że jest jakiś lepszy faq??)

Z góry dziękuje za podzielenie się doświadczeniem.

Pozdrawiam

MC

Dopóki programiści Fedory nie uaktualnią PulseAudio do wersji 0.9.8 to nie ma co liczyć na wyjątkową stabilność dźwięku. Wersja 0.9.8 wnosi wiele istotnych poprawek dla userów posiadających karty lepsze niż stereo i poprawia wiele błędów. Aczkolwiek widzę na chwilę obecną jakąś dziwną opieszałość twórców F8 w aktualizowaniu pakietów.

Zgadza się. Miało być tyle bajerów. A tymczasem są problemy zamiast tego. Nie narzekałbym gdyby nie lagi podczas zatrzymywania i wznawiania filmów. Ja wiem, że światło jest szybsze od dźwięku ale bez jaaaaj :)

Czyli są jakieś problemy z odtwarzaniem flmów na F8? :blink:

Ja już ją zacząłem zciągać ale skoro tak...

Czyli są jakieś problemy z odtwarzaniem flmów na F8?
Nie. Z filmami jest OK. Tzn. ja nie natrafiłem. Problemy miałem tylko z nowym serwerem dźwięku Pulseaudio - dopóki był zainstalowany, to się dziwne rzeczy działy. Nie tylko przy filmach, ale i przy animacjach z dźwiękiem w przeglądarkach, Exaile itp., ale po deinstalacji wszystko wróciło do normy (tzn. do ALSA ;)). Doradzam ominąć Pulseaudio przy instalacji i nadal korzystać z wypróbowanego ALSA i nie powinno być większych problemów z F8.

Zgadza się. Miało być tyle bajerów. A tymczasem są problemy zamiast tego. Nie narzekałbym gdyby nie lagi podczas zatrzymywania i wznawiania filmów. Ja wiem, że światło jest szybsze od dźwięku ale bez jaaaaj :)

Czego uzywasz? Ja mialem podobnie kiedys na a F7 i okazalo sie ze wina tego bylo wlaczenie opcji: Nie wlaczaj wygaszacza ekranu. Po wylaczeniu tej opcji filmy chodza oki :)

OK po całej niedzieli bojów zainstalowałem ale było ciężko. Najpierw się wykładało bo pakiety były podobno corrupteed albo missing i 2 guziki przerwij instalkę albo ponów (to nic nie dawało ) ale przecież nikt nie pomyślał by dać porzuć pakiet lub coś takiego. Pomyślałem że spróbuje tekstowo tu znowu krzyczy że nie obsługuje unikodu :( i znowu klapa. No to może tekstowy i angielski ... znowu pakiet corrupted or misssing. Zciągnałem inny obraz i tym razem próbuje graficznie i po angielsku.... po 20 min (SIC!) wyświetlania się komunikatu "Preparing bla bla this make take several minute" ruszyło. WOW wreszcie bo miałem już palec na resecie i byłem gotowy przejść na OpenSUSE mimo tej jej problemów z pakiet menagerami - ale za to stabilna. Ok przy instalacji odznaczyłem sobie Gnoma bo nie lubię oraz PulseAudio heh i co... i tak się zainstalowały ... ot pomorek. Na szczęście jakoś wykryło mi dźwięk i na razie jest ok z tą sławetną PulseAudio vel Qupą ;)Teraz jeszcze update i instalacja sterów i dodatków zobaczymy jak pójdzie...

PS

Uzywacie tego pluginu z nieoficjalnego FAQ: http://www.fedorafaq.org/#installsoftware ?? Przydaje się toto do czegoś?

Jakich pluginów do yuma używacie bo zrobiło się ich tu sporo.. ciekawe są:

yum-security

yum-allowdowngrade

yum-protect-packages

yum-protectbase

yum-versionlock