chriss Napisano Listopad 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Zainstalowałem fedorę 8 wszystko było ok tylko pewnego dnia jak wło?żyłem płytę do napędu dvd (byle jaką płytę) si ę nie zamonotowała w nero pokazuje ze nie wykryto napedu k3b sie nie uruchamia a ja nie mogę (_kożystać_ → korzystać) ORT z całego napędu proszę o pomoc PS mam kde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rostek Napisano Listopad 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Czesc, probowales podmontowac recznie? Najpierw sprawdz czy masz wpis w tabeli: /etc/fstab lub /etc/mntab Sprobuj podmontowac: mount /mnt/cdrom albo mount cdrom pzdr Rostek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 mount /mnt/cdrom albo mount cdromJak DVD to chyba lepiej /dev/dvd a najprawdopodobniej (jeśli to jedyna nagrywarka w systemie) /dev/scd0 lub /dev/sr0 A widac w ogólne tę nagrywarkę w systemie? Zajrzyj do pliku /etc/sysconfig/hwconf i poszukaj. [EDIT]Głupoty gadam :lammer: Przecież /dev/dvd to tylko link symboliczny do właściwego urządzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Listopad 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Hmm w tym pliku to o napędzie optycznym to tylko to class: CDROM bus: SCSI detached: 0 device: scd0 desc: "TSSTcorp CD/DVDW SH-S182M" host: 4 id: 0 channel: 0 lun: 0 Nagrywarka jest jedyna Chyba znalazłem prroblem : mount: can't find /mnt/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab tylko jak to naprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Na wszelki wypadek, zanim zaczniesz grzebac w fstab (ja w nim tez nie mam zadnych wpisow dotyczacych CD/DVD - od jakiegos czasu sa zbedne...), sprawdz czy napedu nie przyblokowal HAL. Przy nie zamontowanych zadnych nosnikach w katalogu /media powinienes miec dwa, ukryte, puste pliki, czyli cos takiego [root@inferno media]# ls -la -rw-r--r-- 1 root root 0 2007-12-01 12:49 .hal-mtab -rw------- 1 root root 0 2007-12-01 12:49 .hal-mtab-lock Jesli nie sa puste, to je wyczysc Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 fstab (ja w nim tez nie mam zadnych wpisow dotyczacych CD/DVD - od jakiegos czasu sa zbedne...) Tu się nie zgodzę. Są zbędne jedynie pod warunkiem, że użytkownicy korzystają z silnego desktopu, który bierze na siebie obsługę nośników. W takiej konfiguracji użycie czy to gołej konsoli, czy słabszego desktopu, okaże się nieco uciążliwe. Co kto lubi. Ja np. wolę, żeby desktop do filesystemu się nie mieszał. Użytkownik może wtedy użyć swojego ulubionego desktopu, albo nie używać go wcale. Mądrze zrobione wpisy w fstab nie przeszkadzają dektopowym helperom w montowaniu automatycznym -- przynajmniej na razie Wolę więc mieć fstab i polegać na jego zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 tylko jak to naprawić Podstawy linuksa się kłaniają. Polecam zapoznać się z "man mount". A na razie jako root: mkdir /mnt/cdrom mount /dev/cdrom /mnt/cdrom no i płytkę trzeba wcześniej włożyć Albo w /etc/fstab wpis w rodzaju /dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 noauto,owner,ro 0 0 i wtedy można montować skróconym zapisem mount /dev/cdrom albo zamiennie mount /mnt/cdrom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Montuje się ale wyświetla się : Brak dostępu wyświetla sie i w konquerror i dolphinie nie wiem :lammer: może nie istotne ale w ścieżce u góry wyświetla się : media:/sr0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 media:/sr0 To dobrze. Cudowanie z tymi hal-ami. Zrobić wpis w fstab /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,user,ro 0 0 (ew. /media zamiast /mnt) i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chriss Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 ok DZIĘKUJĘ BARDZO działa dobrze w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon16hc Napisano Styczeń 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2008 mam podobny problem co koelga tylko mojej nagrywarki (_wogole_ → w ogóle) ORT system nie widzi (w pliku /etc/sysconfig/hwconf nie ma nic na temat nagrywarki) jakies propozycje jak naprawic?:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Styczeń 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2008 Miałem ten sam problem jak przeszedłem z F6 na F7 aktualizując system zamiast zainstalować łącznie z formatem dysku. HAL zwariował. Czasem wszystko było O.K., czasem napęd odłączał się po jakimś czasie, czasem wcale się nie pokazywał. Czasem pomagało włączenie i wyłączenie SELinuxa, ale nie zawsze. Czyste wariactwo. Ile ja płytek zmarnowałem, bo podczas nagrywania nagle napęd zostawał odłączony! Do dzisiaj nie wiem co było przyczyną, a zmarnowałem mnóstwo czasu na znalezienie rozwiązania. Żadne wpisy w fstab itp. nie pomagały. Teraz zamontowałem F8 od zera i wszystko hula. Czy wy nie aktualizowaliście przypadkiem systemy zamiast zaistalowć od zera? Typowym objawem przy wyłączaniy systemy był komunikat między innymi "...frozen..." dotyczący napędu i potrafił się komp wyłączać nawet 5 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon16hc Napisano Styczeń 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2008 ja mam swieza fedore 8 zniknal po 3 uruchomieniach ponownie systemu.tak po prostu.staralem naprawic zgodnie z tym co w tym temacie bylo napisane ale mojej nagrywarki nie widzi w ogole system...nie zainstalowalem aktualizacji bo prosi o plyte a plyty sie nie da odpalic...jakies porady co z tym fantem zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2008 ...jakies porady co z tym fantem zrobic? Wylaczyc repozytorium InstallMedia albo uzyc yuma - pojdzie update z sieci... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon16hc Napisano Styczeń 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2008 dobra dzieki:) aktualizacje dzialaja a jak zmusisc system zeby widzial moja nagrywarke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi