Skocz do zawartości

Zależności System-config-soundcard

jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zestaw narzędzi Pythona system-config-* nie jest absoluntm niezbędnikiem, ale jak ktoś nie chce wnikać w szczegóły, to czasem się przydaje. Będąc analfabetą w zakresie architektury systemów dźwięku, chętnie korzystam z system-config-soundcard.

Po instalacji program mi się nie odpalał graficznie, ale generował logi. Wynikało z nich, że brakowało mu Pythonowego modułu dbus. Po dociągnięcu dbus-python wszystko jest ok. Ale w listingu

rpm -q --requires system-config-soundcard
/bin/sh
/bin/sh
/bin/sh
/usr/bin/python2
alsa-lib
alsa-utils >= 1.0.11
config(system-config-soundcard) = 2.0.6-11.fc8
gtk2
gtk2
hicolor-icon-theme
kudzu
pycairo >= 1.2.0
pygtk2
python2
rhpl
rpmlib(CompressedFileNames) <= 3.0.4-1
rpmlib(PartialHardlinkSets) <= 4.0.4-1
rpmlib(PayloadFilesHavePrefix) <= 4.0-1
usermode >= 1.36

jakoś nie widzę dbus-python ani żadnej jego właściwości. Czyli na skróty się poszło w F8...

...jeden malutki pakiet (na moje oko zbędny) usuwał mi oba całe Xy i coś jeszcze w ramach zależności właśnie.

Czy to są błędy?

Nie, w tą stronę to się nazywa zależności... Usunięcie pakietu usuwa drzewo pakietów zależnych (whatrequires). Instalacja pakietu pociąga instalację pakietów niezbędnych (requires) a nie zainstalowanych. Oczywiście rekursywnie.

W tym przypadku chodziło im o przeciwne zjawisko: brak formalnych zależności, który powoduje, że pakiet nie pociąga czegoś, czego faktycznie potrzebuje do pracy. To już ewidentna pomyłka.

No fakt, ale ja chciałem zwrócić uwagę że czasem mogą i takie błędy (obie rzeczy to błędy w zależnościach) wystąpić. Niestety nie dysponuję przykładem, robiłem to kilka dni temu i teraz nie pamiętam który pakiet tak mieszał.

A swoją drogą to Twój przypadek powinieneś zgłosić gdzieś, najlepiej do osoby robiącej tą paczkę albo bugzilla.

W tym przypadku chodziło im o przeciwne zjawisko: brak formalnych zależności, który powoduje, że pakiet nie pociąga czegoś, czego faktycznie potrzebuje do pracy. To już ewidentna pomyłka.

jeśli chodzi o system-config-cośtamy to rzeczywiście jest dość trudne, bo żeby ułożyć zależności trzeba te programy uruchomić, przetestować każda możliwą funkcjonalność, a najlepiej sprawdzić w kodzie importowania modułów; trzeba zasadniczo pisać requires na czuja i jeszcze uważać żeby nie nie dodać czegoś niepotrzebnego