MC' Napisano Grudzień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2007 Witam, Prosta sytuacja ale ja gdzieś popłniam chyba błąd logiczny: # yum update kernel Loading "fastestmirror" plugin Loading mirror speeds from cached hostfile Setting up Update Process Resolving Dependencies --> Running transaction check --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.23.1-49.fc8 for package: kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8 ---> Package kernel.i686 0:2.6.23.8-63.fc8 set to be updated --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: kernel-i686 = 2.6.23.1-49.fc8 is needed by package kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8 [root@localhost ~]# yum remove kmod-nvidia Loading "fastestmirror" plugin Setting up Remove Process Loading mirror speeds from cached hostfile No Match for argument: kmod-nvidia No Packages marked for removal [root@localhost ~]# uname -r 2.6.23.1-49.fc8 ale [root@localhost ~]# rpm -qa |grep kmod mikmod-3.2.2-2.fc7 kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8-100.14.19-18.lvn8 Jednym słowem nie mogę zupdatowac systemu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdarkflame Napisano Grudzień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2007 Ja tak mam zawsze przy nowym jajku w F8. Wystarczy najpierw odinstalować kmod-nvidia, potem update, potem zainstalować z powrotem nvidię i wszystko gra Tyle, że to rozwiązanie troszkę na około, ale innego na razie nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2007 ale [root@localhost ~]# rpm -qa |grep kmod mikmod-3.2.2-2.fc7 kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8-100.14.19-18.lvn8 Bo teraz kmod-nvidia $ yum info kmod-nvidia Available Packages Name : kmod-nvidia Arch : i686 Version: 100.14.19 Release: 19.lvn8 Size : 21 k Repo : livna Summary: Metapackage which tracks in nvidia kernel module for newest kernel Description: This is a meta-package without payload which sole purpose is to require the nvidia kernel module(s) for the newest kernel, to make sure you get it together with a new kernel. to jest coś innego niż sam sterownik, np. kmod-nvidia-2.6.23.1. Tego pierwszego po prostu nie masz u siebie, więc nie możesz go odinstalować. Ale swoją drogą zależności też są chyba schrzanione. Ja odinstalowałem kmod-nvidia-2.6.23.1, i wtedy upgrade ruszył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2007 yum remove kmod-nvidia\* albo konkretnie w Twoim przypadku yum remove kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8 Nie znam się na tym za bardzo, bo nie mam na szczęście potrzeby instalowania sterów, ale zauważyłem, że są dwa zależne od siebie moduły kmod-nvidia oraz kmod-nvidia-<wersja kernela>. Sądzę, że usunięcie tego siedzącego jeszcze w systemie modułu kmod-nvidia-2.6.23.1-49.fc8, restart na nowym jądrze i reinstalacja kmod-nvidia pomoże. Zapisałbym wcześniej /etc/X11/xorg.conf, bo pewnie odintsalowanie sterowników spowoduje przywrócenie xorg.conf z jakiegoś backupu, więc jeśli masz jakoś szczególne ustawienia to lepiej mieć go odłozonego "na boku" [EDIT]jjj był szybszy i chyba dokładniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Grudzień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2007 A ja zauważyłem co innego Przy aktualizacji z zależnościami jajko-sterowniki z livny trzeba najpierw dać yum update kmod-nvidia ew. kmod-nvidia-96xx lub inny używany. Aktualizacja od razu weźmie jądro, a potem wystarczy dać yum udpate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Ok mieliście racje. Swoją drogą to dziwnie z tymi "kmod-nvidia"-mi porobili. Dziwna rzecz przy instalacji nowego kernela w F8 sprawdza mi parokrotnie cd-rom , stację dyskietek i inne dyski. W F7 tego nie było. Cikawy jestem z czego to wynika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi