Wywern Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Próbowałem dzisiaj zrobić yum update. I wyskoczyło mi że jest nowy kernel, a stary jest wymagany przez kmod-nvidia. Jako że repo livna mam skonfigurowane, sądzę że po prostu nie ma jeszcze do nowego kernela pasującego pakietu kmoda Mam rację? Czy będę musiał usunąć kmod, updejtnąć system i zainstalować kmod z powrotem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 było na forum. jak narazie tylko taki sposób został znaleziony na ten problem. Często będzie się tak działo niestety, zauważyłem że ostatnio jakoś często nie pasują kernele do kmodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 (_wogóle_ → w ogóle) ORT z kmodami to jest jazda nieprzeciętna, one są ale kernele w tarszej wersji tylko.... Nie spiesz się, skoro działa to niech działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Jakoś przeoczyłem. Dzięki za odpowiedź Raczej poczekam na skompletowanie kmoda do kernela, w końcu wszystko mi działa a tylko chciałem być bardziej ap2dejt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 było na forum. jak narazie tylko taki sposób został znaleziony na ten problem. Często będzie się tak działo niestety, zauważyłem że ostatnio jakoś często nie pasują kernele do kmodów to chyba nie jest zupełnie tak - z moich obserwacji (jeśli cos nie tak to proszę poprawiać) wynika, że to problem z installonlyn, który usuwa stare wersje jądra systemu, niestety nie sprawdza przy tym zależności; co się wtedy dzieje? instalujemy Fedorę i paczki ze sterownikami do nvidii; zainstalowane pakiety to: kernel-wersja1 kmod-nvidia-wersja1 po pewnym czasie przyjeżdża aktualizacja kernela, a goście z Livny robią nowe paczki ze sterownikami do nvidii; teraz mamy pakiety: kernel-wersja1 kmod-nvidia-wersja1 kernel-wersja2 kmod-nvidia-wersja2 po jakimsś czasie jest nowa aktualizacja kernela; yum bada sytuację i dochodzi do wniosku, że nie potrzebujemy już pakietów kernel-wersja1, bo to staroć i dawno już nie używamy, no to usunie pakiet kernel-wersja1; napotyka jednak na problem, bo mamy też kmod-nvidia-wersja1, który też przydałoby się usunąć, ale to już installonlyna nie obchodzi w takim razie są dwa sposoby na obejścia problemu - albo zrezygnować z installonlyn (nie polecam ze względu na niebezpieczeństwo zapchania partycji /boot), albo chwilowo usunąć sterowniki nvidii na czas aktualizacji; w drugim przypadku nie trzeba wyładowywać modułów, ani ponownie uruchamiać komputera - sterowniki nvidii będą w pamięci RAM i cały czas na chodzie, oczywiście zaraz po dokończeniu aktualizacji, przed ponownym uruchomieniem komputera zainstalować yumem te sterowniki; potem zostaje tylko restart i uruchomienie systemu z nowym jądrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 SeeM - to nie problem installonlyn, gdy ustawiłem ilość pozostawianych kerneli na 1, to było to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 SeeM - to nie problem installonlyn, gdy ustawiłem ilość pozostawianych kerneli na 1, to było to samo... w mojej teorii ilość pozostawionych kerneli nic nie zmienia, gdyż aktualizacja systemu i tak zatnie się w momencie usuwania pakietu jądra pomijając usuwanie odpowiedniego sterownika nvidii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Wystarczy zamiast yum update dać yum update kmod-nvidia i to już pociągnie kernela i w ten sposób można bez problemu zaktualizować system bez odinstalowywania, instalowania itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Grudzień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Wystarczy zamiastyum update dać yum update kmod-nvidia i to już pociągnie kernela i w ten sposób można bez problemu zaktualizować system bez odinstalowywania, instalowania itp. A potem można już bezproblemowo dać yum update bardzo ciekawa propozycja. Spróbuję i napisze co mi wyjdzie Wystarczy zamiast ... Zadziałało bardzo dobrze Dziękuję Po wszystkim, niestety, odblokowałem repo livny i ponowiłem yum update Rozwaliło mi mplayera Wywern nie pisz postów pod swoimi własnymi - korzystaj z przycisku "EDYTUJ" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi